cyngiel Napisano 2 Luty 2009 Autor Share Napisano 2 Luty 2009 Od roku chodzę z kanarkiem, jestem moneciarzem, ale lubię polskie rzeczy i po prostu muszę Wam to pokazać. Nowy rok zaczął się bardzo przyjemnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cyngiel Napisano 2 Luty 2009 Autor Share Napisano 2 Luty 2009 Jak znalazłem orzełka w całości to go ucałowałem, bo spełniłem swoje marzenie. To jest mój skarb ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cyngiel Napisano 2 Luty 2009 Autor Share Napisano 2 Luty 2009 Jest to oznaka ucznia Szkoły Podchorążych Rezerwy z lat 1927-39, noszone parami na kołnierzu kurtki lub płaszcza, a tuz przed wybuchem wojny na naramiennikach w miejsce numerów pułkowych (szkoły były przy pułkach); przedstawia monogram z liter SPR zamkniety w wieńcu z liści wawrzynu i pięciopromienną gwiazdkę oficerską (szkoła uczyła na oficera rezerwy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cyngiel Napisano 2 Luty 2009 Autor Share Napisano 2 Luty 2009 Z tego samego miejsca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cyngiel Napisano 2 Luty 2009 Autor Share Napisano 2 Luty 2009 Znalazłem taką rurkę i już miałem wyrzucić, ale coś mnie tknęło i wziąłem do domu. Po oczyszczeniu okazało się, że ma napis PRIMA" i cyfrę 5, a wzdłuż jest na zawiasach.Krótka konsultacja z kolegą i doszliśmy do wniosku, że można sobie zrobić papieroska.Czy znalazł ktoś już coś takiego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cyngiel Napisano 2 Luty 2009 Autor Share Napisano 2 Luty 2009 Monetki polskie przedwojenne, tylko ta ułamana to boratynka.Musiałem się pochwalić wybaczcie. ACE 150 górą !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kloki Napisano 3 Luty 2009 Share Napisano 3 Luty 2009 Ja znalazlem identyczną maszynkę" do nabijania papierosów, bitą samą cyfrą. Niestety nie mam jej pod ręką, więc na razie fotki nie wrzuce. Swoją drogą, może ktoś wytłumaczyłby na jakiej zasadzie działało to urządzenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowalinho Napisano 3 Luty 2009 Share Napisano 3 Luty 2009 Takie maszynki do skręcania papierosów robiły przed wojną np firmy prima, konopczyński, fajny gadżet :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 3 Luty 2009 Share Napisano 3 Luty 2009 Mi sie trafil firmy Jablońskiego&syna:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cyngiel Napisano 3 Luty 2009 Autor Share Napisano 3 Luty 2009 Widzę, że robi się ciekawy temat z tymi maszynkami". Jak na razie trzy osoby i każda inna maszynka". Jak wyczyszczę swoją dokładnie to zamieszczę nowe zdjęcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diago Napisano 3 Luty 2009 Share Napisano 3 Luty 2009 ja znalazłem 2 takie jak znade wrzucę fote :) pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pampur Napisano 10 Lipiec 2011 Share Napisano 10 Lipiec 2011 też znalazłem taką maszynkę do papierosów bez nazwy firmy z nr.4. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bogdan-26 Napisano 10 Lipiec 2011 Share Napisano 10 Lipiec 2011 To i ja swoją pokażę raz jeszcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.