Huckelbery Napisano 28 Styczeń 2009 Autor Share Napisano 28 Styczeń 2009 Witam!Chciałbym odtworzyć kształt polskiego mausera z drewna.Prosiłbym o poszczególne wymiary, a czy wogóle dam rade to wykonać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
masniak Napisano 28 Styczeń 2009 Share Napisano 28 Styczeń 2009 Niech szanowny Pan zajrzy tu:http://www.jedendojednego.fora.pl/repliki-drewniane-galerie-i-opisy,14/mosin-mauser-radziecka-rusznica-ppanc-ppsz-i-inne,780-15.htmlPan roki2854 zrobił mausera ale 98k.Jeszcze troche:http://www.jedendojednego.fora.pl/plany-zdjecia-rysunki,3/prosba-o-plany-polskiego-mausera-k-29,586.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stadler Napisano 28 Styczeń 2009 Share Napisano 28 Styczeń 2009 a czy w ogóle dam rade to wykonać"Logika podpowiada, że nie. Gdyby Kolega posiadał dostateczne w celu wykonania takiej repliki umiejętności ciesielsko-rzeźbiarskie, to zapewne byłby o tym wiedział, i umiałby ocenić, czy zadanie jest w jego zasięgu. A jeśli sam nie umie określić trudności takiego zadania, opierając się na zdaniu obcych ludzi na forum, to najprawdopodobniej wystarczających umiejętności niestety nie posiada :(Mówię to bez żadnej złośliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bergfuhrer Napisano 28 Styczeń 2009 Share Napisano 28 Styczeń 2009 Atrape jakas np z drewna da rade, ale bron do rekonstrukcji bez profesjonalnego warsztatu, nie ma co probowac, a i tak zeby nawet atrape zrobić trzeba mieć spora wiedze i zdolności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
masniak Napisano 28 Styczeń 2009 Share Napisano 28 Styczeń 2009 Jak nie to odlewy są na rynku.Fakt troche drogie ale są.http://mundury-historyczne.pl/sklep/product_info.php?cPath=43&products_id=219&language=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Huckelbery Napisano 28 Styczeń 2009 Autor Share Napisano 28 Styczeń 2009 dzieki za linki, no dużych takich zdolności to nie mam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bergfuhrer Napisano 28 Styczeń 2009 Share Napisano 28 Styczeń 2009 No to sam tego nie zrobisz, szczególnie że karabinki i karabiny systemu mausera są skomplikowane w budowie (no chyba zeby miec org maszyny...), dlatego niezbyt się ludzie garną do robienia replik ruchomych, a np stenów jest pod dostatkiem, a zrobienie, nawet dobrego stena wymaga sporej wiedzy, umiejetnosci i warsztatu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makul Napisano 29 Styczeń 2009 Share Napisano 29 Styczeń 2009 Panowie, mam taki problem, trochę zbliżony do problemu kolegi. Czy wiele problemu dostarczy przerobienie kolby mausera 98k na mausera PWU?Bo przyszedł mi do głowy taki pomysł (może głupi ale ja uważam że nie całkiem) -kupić oryginalną kolbę do 98k, dać znajomemu stolarzowi do skopiowania i wykonać z nich repliki mausera PWU. Dlaczego kolbę do 98k-ponieważ jest najłatwiej dostępna.Co sądzicie o moim pomyśle? i małe wyjaśnienie-nie chcę tłuc tego w ilościach hurtowych a jedynie max. 10 szt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bergfuhrer Napisano 29 Styczeń 2009 Share Napisano 29 Styczeń 2009 Nie prościej kupić replike kolby od tego modelu i ją dać znajomemu do skopiowania? Tak, są dostępne takie repliki :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jhaken Napisano 30 Styczeń 2009 Share Napisano 30 Styczeń 2009 W kwestii formalnej :) Koledze makulowi zapewne chodzi o kbk 98a - PWU to skrót koncernu Państwowe Wytwórnie Uzbrojenia, w skład którego wchodziły (między innymi): Fabryka Karabinów w Warszawie i Fabryka Broni w Radomiu, w których były produkowane te karabinki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 30 Styczeń 2009 Share Napisano 30 Styczeń 2009 WP nie miało na stanie czegoś takiego jak kbk wz.98a" ... :)Mausy polskie to: kbk wz.98 i kbk wz.29 oraz kb wz.98 i wz.98a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makul Napisano 4 Luty 2009 Share Napisano 4 Luty 2009 Chodziło mi dokładnie o kbk wz. 98 z dodawanym oznaczeniem PWU. I czy ktoś moze niejako odpowiedzieć mi na pytanie-czy są jakieś różnice w budowie kolb do karabinka 98k i kbk wz. 98 który był na wyposażeniu polskich wojsk w 1939r?Z tego co sam się orientuję różnica była w tym ze polski miał koźlik (a więc dojdzie żłobienie na niego) oraz zmienione otwory do przeciągania paska na kolbie. Czy reszta (np. nakładka) były takie same?pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jhaken Napisano 4 Luty 2009 Share Napisano 4 Luty 2009 Zobacz tutaj :http://stachuss.webpark.pl/tu są pokazane różnice między polskimi kbk wz 29 i kbk wz 98 których jest dużo. Kbk 98k był wizualnie zbliżony do kbk wz 29, ale też są różnice... Najprościej będzie kupić gotowa kolbę do kbk wz 98.... czasem się zdarzają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stachuss Napisano 7 Luty 2009 Share Napisano 7 Luty 2009 Ta strona to taki prywatny niegdyś projekt, musze coś z tym zrobić... nie myślałem że ktoś ją znajdzie :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Renald Napisano 8 Luty 2009 Share Napisano 8 Luty 2009 Ja tam nawet fotkę mojego autorstwa, bezprawnie użytą, widzę.Proces, panie Stachuss, proces!:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AK77 Napisano 8 Luty 2009 Share Napisano 8 Luty 2009 Stachus na stronie masz błąd. Źle jest opisany koźlik polski i niemiecki.Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jhaken Napisano 8 Luty 2009 Share Napisano 8 Luty 2009 Znalazł, znalazł :) mam nadzieję że się nie gniewasz za upublicznienie linku ? To było tylko w celach edukacyjnych" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stachuss Napisano 9 Luty 2009 Share Napisano 9 Luty 2009 Racja, faktycznie pomyliłem się :)No, niestety nie posiadam swoich zdjeć więc musiałem kilka podkraść... Mam nadzieje że nikt sie nie obrazi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.