Dakor! Napisano 27 Styczeń 2009 Autor Napisano 27 Styczeń 2009 Witam. Właśnie się przekonałem że nabycie na Allegro takich gadżetów jak kolba może po roku zaowocować wizytą smutnych panów i rewizją o poranku. Piszę to ku pamięci innych bo ja przez chwilę zapomniałem i teraz jestem trochę lżejszy. Z jeszcze lekkim drżeniem pozdrawiam wszystkich serdecznie.
limal Napisano 27 Styczeń 2009 Napisano 27 Styczeń 2009 pozdrawiam serdecznie. panowie z cbs byli dzis umnie przed 6 rana o kupil na allegro tylko nakladke do kolby... a kupiona byla 2 lata temu :))pozdrawiam
Flanker Napisano 27 Styczeń 2009 Napisano 27 Styczeń 2009 Witam, też miałem taką przyjemność jakiś czas temu (gdy pewna część hobby była już historią na szczęście) i też w sprawie nakładki na kolbę, kupioną na All. Panowie byli sympatyczni, lecz nie zmienia to faktu, że prokurator, ktory ich nasyła, chyba nie bardzo wie, co to jest istotna część broni. W wątku Nagant S na Forum Odkrywcy znalazłem np. takie stwierdzenie: Art 5 ustawy o broni mówi wyraźnie i jednoznacznie:Art. 5.1. Gotowe lub obrobione istotne części broni lub amunicji uważa się za broń lub amunicję.2. Istotnymi częściami broni palnej i pneumatycznej są: szkielet broni, baskila, lufa, zamek, komora zamkowa oraz bęben nabojowy.3. Istotnymi częściami amunicji są: pociski wypełnione materiałami wybuchowymi, chemicznymi środkami obezwładniającymi lub zapalającymi albo innymisubstancjami, których działanie zagraża życiu lub zdrowiu, spłonki inicjujące spalanie materiału miotającego i materiał miotający w postaci prochu strzelniczego.Kolby czy nakładki w punkcie drugim nie ma, więc chyba na siłę podciąga pod punkt 1? Pozdr. Fl.
traper6 Napisano 27 Styczeń 2009 Napisano 27 Styczeń 2009 Osobiście nie kupuję nic na Allezło. Jeżeli już bym to robił to brałbym namiar i kontaktował się poza Alle.... przez telefon.Panowie, tam nie siedzą kretyni. To są ludzie wyspecjalizowani do takich poszukiwań".Jeżeli któryś z Was kupuje część broni, która nie podlega pod ustawę, kolba, magazynek, szczerbinka itp. to nasuwa się im jedno zasadnicze pytanie:PO CO MU TO ?To nie jest np. część samochodowa, pralka, telewizor itp.NAPEWNO COŚ SKŁADA. I to tylko kwestia czasu jak się wysypie" sprzedający i za pomocą jego komputera otrzymają na tacy Wasze namiary.To tak ku przestrodze.Pozdrawiam traper6
Flanker Napisano 27 Styczeń 2009 Napisano 27 Styczeń 2009 Się zgadzam, ale z postu rozpoczynającego ten wątek wynika, że kolba została chyba skonfiskowana? Chyba, że była z żelazem, bo jeśli samo drewno sobie stało, i uległo konfiskacie, to coś tu nie gra.
leszek84pp Napisano 27 Styczeń 2009 Napisano 27 Styczeń 2009 Witam w klubie-ciekaw jestem co zmalował ten gość od drewna,ale ja kupowałem od niego dwa lata temu i kojarzę że był ze śląska,wie ktoś może o co chodzi?Jedyne pocieszenie że byli w porządku(jak stwierdzili że nie jestem terrorystą)
SYLSTER Napisano 27 Styczeń 2009 Napisano 27 Styczeń 2009 Panowie ,jezeli kupujecie na allegro jakąkolwiek część broni obojetnie czy to jest nakladka czy bączek od karabinu,nie wazne ,ze to nie jestistotna część broni"musicie liczyć sie z tym ,ze Ci panowie przyjda do was po tą resztę,bo skladcie ISTOTNĄ CZĘŚC jakiejś giwery.Każdy musi o tym pamiętac dopóki w Polsce prawo nie zmieni sie.Pozdrawiam.
pik78 Napisano 27 Styczeń 2009 Napisano 27 Styczeń 2009 Dakor i limal powiedzcie od kogo to kupiliscie ? Bedzie jasne kto jest na widelcu u panów z wąsem".
leszek84pp Napisano 27 Styczeń 2009 Napisano 27 Styczeń 2009 Wiadoma rzecz ,ale jak by mieli sprawdzać wszystkie takie aukcje to by im ludzi brakło-tu musi być jakaś afera odnośnie konkretnej osoby,
pik78 Napisano 27 Styczeń 2009 Napisano 27 Styczeń 2009 podajcie nick z allegro tego typka . Beda inni moze mieli czas chate wyczyscic" ,na wszelki wypadek...
suchy84 Napisano 27 Styczeń 2009 Napisano 27 Styczeń 2009 A njlepsze jest to że czepiaja się juz takich pierdoł że głowa mała. Najlepszym sposobem jest nie kupowanie żadnych istotnych i mniej istotnych i całkiem nieistotnych elementów, czy to broni czy wyposażenia. Czyli partzantke czas zacząć!!! Jak nie będa mieć podstaw i dowodów na chatę nie wjadą.Więc pora przestać się chwalić na lewo i prawo co się wykopało czy pod strzechą znalazło. I nie ważne że to kawałek wygiętej rury, oni i tak powiedzą że to karabin i to wpełni sprawny. Norze, siekiery i tasaki też do rzeki powrzucajcie bo akurat najdzie ich na zabytki ze średniowiecza i będzie problem. A najlepiej to zacznijmy zbierać kapsle od piwa i kolorowe kamyczki
Dakor! Napisano 27 Styczeń 2009 Autor Napisano 27 Styczeń 2009 Zakup zrobiłem w 2005r. Drewno było z żelazem i poszło w djabły. Co dalej się będzie działo na bierząco będę informował, teraz pędzę do adwokata. Sprawę prowadzi prokuratura z Cieszyna. Nicka gościa nie pamiętam.
leszek84pp Napisano 27 Styczeń 2009 Napisano 27 Styczeń 2009 w rozmowie z panami z CBŚ dowiedziałem się że najważniejsze w ich działaniach jest rozpoznanie środowiska,jeżeli wiadomo że ktoś jest pasjonatom,najchętniej odstąpili by od czynności,ale wiedzą że fama rozejdzie się z prędkością światła i umoczą-niestety sami jesteśmy sobie winni wypisując nie przemyślane teksty,a co do allegro to kto mi zabroni kupić kolbę i zapakować odlew do rekonstrukcji.
limal Napisano 27 Styczeń 2009 Napisano 27 Styczeń 2009 mi doczepili sie nawet do bagnetow z 1 wojenki bo stwierdzili ze zaduze byly i mozna kogos nimi porabac po naostrzeniu :))pozdro
traper6 Napisano 27 Styczeń 2009 Napisano 27 Styczeń 2009 @leszek84pp...a co do allegro to kto mi zabroni kupić kolbę i zapakować odlew do rekonstrukcji....."Czekałem na te słowa, gdyż byłem pewien że tu padną......Masz rację, do tego doczepić się nie mogą.Ale....Kupiłeś tę kolbę na Alle... pobiegałeś sobie z kawałkiem aluminium po lasach i jest ok. Mimnęły 2,3 lata, wydoroślałeś i przypadkiem trafia Ci w ręce prawie za darmo orginalny wyjęty ze strychu ViS. P-08, czy C-96. I co z tym zrobisz ? Wyrzucisz ? Napewno nie. Tak jak większość z nas zabierze ten najcenniejszy skarb do domu.Minęły 2,3 lata od zakupu tej kolby. Zupełnie o tym zapomniałeś, pozbyłeś się tego, czy komuś odsprzedałeś. Nieważne. W tym czasie wysypał" się sprzedawca. Wizytówkę" do Ciebie już mają i drogę znają............
kijow Napisano 27 Styczeń 2009 Napisano 27 Styczeń 2009 Mi zabrali mg całkowity destrukt prokurator chciał mi wpakować zawiasy i zabrać pozwolenie na broń myśliwską ale sędzia był rozsądny i umorzył sprawę ale mg już mi nie oddali,i tak się kończą handle na allegro.
Dakor! Napisano 27 Styczeń 2009 Autor Napisano 27 Styczeń 2009 Cóż ... panowie szukali kolby. Coś im się wymkneło o Czechach. Może gościu bez zgody coś przywiózł?? Tak czy innaczej oddałem bez oporu a ze łzami w oczach kolbę po którą przyszli razem z odczyszczonym mauserem, pozbierali naboje różne i w różnym stanie i sobie poszli. Byli mili wyrozumiali, z rozpędu garłaczmi też zabrali. A jak znam życie to jeszcze pobiegam w tej sprawie i za posiedanie bez zezwolenia mi się dostanie. Moja rada: z daleka od Allego, nie chwalcie się tym co macie nawet jak to tylko leżało" koło żeczy zabronionych i niczego nie trzymajcie w domu!! U sąsiada, znajomego, kolegi co zbiera znaczki ale nie u siebie:-))Pozdrawiam i życzę Wam zawsze jak najlepszych trafieńDakor!
Dakor! Napisano 27 Styczeń 2009 Autor Napisano 27 Styczeń 2009 Zajrzeli wszędzie, również poprosili o pokazanie piwnicy. Oddałem co miałem więc nie mieli powodu wyrzucać rzeczy z szafy.
a.korbaczewski Napisano 27 Styczeń 2009 Napisano 27 Styczeń 2009 a skąd był sprzedający?w zeszłym roku było info o szajce na sląsku złapanej co handlowała na allegro
Dakor! Napisano 27 Styczeń 2009 Autor Napisano 27 Styczeń 2009 Sprzedający jest z miejscowości Orzesze. Ma właśnie sprawę z prokuratury w Cieszynie za posiadanie broni palnej i handel bronią palną bez zezwolenia .Ode mnie chcieli : wydania rzeczy mogących stanowić dowód w sprawie. Chcieli zobaczyć wyżej wspomnianą kolbę, niestety była z mauserem. Gościu ma nick na Allegro vonhanys. Myślę że i osoby które coś ode mnie kupowały (chociaż były to drobiazgi nieistotne z punktu widzenia ustawy) mogą mieć wizytę. Mój nick z Allegro to Vak.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.