Arseon Napisano 26 Styczeń 2009 Autor Napisano 26 Styczeń 2009 Coś takiego dzisiaj,proszę znawców tej tematyki chyba rzadkiej na naszych ziemiach o pomoc, czy to jest rumuńskie odznaczenie za walki z Turcją 1877 ?
pomsee Napisano 27 Styczeń 2009 Napisano 27 Styczeń 2009 Teraz pomyślałem, że jeśli znalazłeś krzyż na północnym Mazowszu to jedynym sensownym rozwiązaniem jakie mi przychodzi do głowy jest to, że mógł być nim odznaczony jakiś rosyjski wojskowy.
pomsee Napisano 27 Styczeń 2009 Napisano 27 Styczeń 2009 Druga strona krzyża. Barwy wstążki na pierwszej fotce są prawidłowe.
pomsee Napisano 27 Styczeń 2009 Napisano 27 Styczeń 2009 A tu obrazek ukazujący wydarzenie, które upamiętnia krzyż:Król Karol I salutuje armii przekraczającej Dunaj w czasie wojny 1877 r."
Luftlander Napisano 27 Styczeń 2009 Napisano 27 Styczeń 2009 Trecerea Dunarii 1877 przyznawany wszystkim żołnierzom i cywilom, którzy brali udział w operacjach wojskowych na południe od Dunaju, lub jednej z służb pomocniczych" Tłumaczenie z tej strony http://canord.presidency.ro/Istoric.htm . Czyli praktycznie każdy mógł dostać ten krzyż, co nie zmienia faktu że jest mało spotykany.
Arseon Napisano 26 Styczeń 2009 Autor Napisano 26 Styczeń 2009 Może ktoś się orientuje czy to odznaczenie należy do rzadkości ?
Luftlander Napisano 27 Styczeń 2009 Napisano 27 Styczeń 2009 Przepraszam za zdublowanie postu ale znalazłem coś ciekawego. Podczas spotkania Karola I i cara Aleksandra II w 14 września 1877 roku została odznaczona Krzyżem Dunarii grupa rosyjskich oficerów. Może któryś z tych oficerów zgubił u nas ten krzyż?http://www.zf.ro/ziarul-de-duminica/regele-carol-i-in-rusia-3063315/
pomsee Napisano 27 Styczeń 2009 Napisano 27 Styczeń 2009 Niekoniecznie musiał być to któryś z nich ale jest to dowód, że krzyż Trecerea Dunării" był wręczany rosyjskim wojskowym zapewne i niższych rang. Któryś z nich mógł starcić swój krzyż na północnym Mazowszu czyli tam gdzie znalazł go Arseon.
pomsee Napisano 27 Styczeń 2009 Napisano 27 Styczeń 2009 Znalazłem takie coś: Rumuński Krzyż "Przeprawa przez Dunaj 1878, w klasie żelazo, był często przyznawany rosyjskim wojskowym".I chyba zagadka rozwiązana :)
Arseon Napisano 27 Styczeń 2009 Autor Napisano 27 Styczeń 2009 Właśnie ten trop wydaje mi się najbardziej prawdopodobny tym bardziej że w tym miejscu wychodzi przeważnie carszczyzna 1-szo wojenna ,żołnierzy rumuńskich w czasie 1-ej wojny raczej tu nie było tym bardziej cywili.Dzięki za wszelkie info pozdro>
Arseon Napisano 26 Styczeń 2009 Autor Napisano 26 Styczeń 2009 Coś takiego dzisiaj,proszę znawców tej tematyki chyba rzadkiej na naszych ziemiach o pomoc, czy to jest rumuńskie odznaczenie za walki z Turcją 1877 ?
Arseon Napisano 26 Styczeń 2009 Autor Napisano 26 Styczeń 2009 nie mogę się dopatrzyć resztek mocowania uszka,jak je noszono ? ma ktoś może jakieś fotografie tego odznaczenia ?
Arseon Napisano 26 Styczeń 2009 Autor Napisano 26 Styczeń 2009 tył. czy takie odznaczenie było nadawane za walki w 1877 czy może to medal okazjonalny,czy mógł je posiadać żołnierz austro-węgier? Ciekawi mnie jak się znalazło na ziemiach północnego mazowsza ,zdaje sobie sprawę że to hipotetyczne ale może ktoś natrafi na jakiś trop.Wielkie dzięki za wszelką pomoc
Pytanie
Arseon
Coś takiego dzisiaj,proszę znawców tej tematyki chyba rzadkiej na naszych ziemiach o pomoc, czy to jest rumuńskie odznaczenie za walki z Turcją 1877 ?
14 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.