Skocz do zawartości
  • 0

Zapalnik do ID

festunguben

Pytanie

Napisano

Dobra żeby było jasne, do osób które zaraz zaczną wypisywać texty typu o boziu! przecież to nie bezpieczne", o może urwać ci dupsko", ile ty masz lat, żeby wchodzić na red tybe'a" itp itd. Mianowicie oznajmiam iż FOTY ZAPŁONU ZNALAZŁEM NA WWW, I CHCĘ SIĘ DOWIEDZIEĆ OD CZEGO ON JEST, PONIEWAŻ CZĘSTO SERFUJĄC PO WWW ZNAJDUJE TAKOWE ZAPALNIKI ;)

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Pełno tego u nas na podlasiu. To zapalnik do ruskiego rgd 33 (rucznaja granata diskonowa obrazca 1933) !! KOLEGO ON JEST NIEBEZPIECZNY !!! Własnie złamałes regulamin forum :)
Napisano
Nie złamałem regulaminu ;)

kopijnik2 (7556 / 282)
2009-01-25 17:41:04

7) Uwaga, zabronione jest zamieszczanie próśb o identyfikację niewypałów, niewybuchów, zapalników, części, elementów lub przedmiotów których posiadanie jest prawnie zabronione Kazdy watek z takowymi przedmiotami bedzie usuwany. Co innego jak zdjecia akurat gdzies znalezlismy na www, wyraznie to bedzie zaznaczone w tekscie, a chcemy sie dowiedziec co to jest.

Co innego jak zdjecia akurat gdzies znalezlismy na www, wyraznie to bedzie zaznaczone w tekscie, a chcemy sie dowiedziec co to jest."

hehe ;) Pozdro!
Napisano
Dodajmy jeszcze dla formalności, że to jest detonator, a nie zapalnik.
Zapalnik RGD 33 był dość skomplikowanym mechanizmem mieszczącym się w rękojeści.

Pzdr

Grzesiu
Napisano
No tak, to detonator. Wala się to po lasach u nas na WWW ;) Swoją drogą, żółta substancja w środku nieźle się hajcuje, blask białego płomienia oślepia. Oczywiście nic nie sugeruje ;)
Napisano
Kiedyś znalazłem coś takiego, nie wiedziałem co to jest znajomy saper powiedział ze to jest zapalnik od rosyjskiego granatu RPG-43. Podobnież rozwalał gąsienice nawet w Tygrysie królewskim. Powiedział mi ze jak kiedyś coś takiego im łupnęło to była ładna dziura w krawężniku(wybuchł zapalnik) . Stary pozbądź się tego podobnież jest bardzo wrażliwy na wstrząsy.

P.S. Moja wypowiedz nie miała na celu namawiania do jakiejś zabawy z tym przedmiotem!

POZDRAWIAM!
Napisano
Wg instrukcji wojskowych jest to zapalnik. W trzonie granatu (rekojesc) byl mechanizm odpalajacy. Tyle mowia instrukcje wojskowe na ten temat !
Napisano
areko-golo - hehe dzięki za troskę, ale nie ma takiej opcji, żebym zabierał takie gówna na baze! Łapki jeszcze się przydadzą nie raz chociaż by do podcierania **** ;) Nie wydaje mi się żeby były wrażliwe na wstrząsy, to miedziana rurka wypełniona ładunkiem, może się zahajcować tylko od płomienia albo temperatury. To tak jak byś miał petarde bez lontu. Zresztą ja tego nie znalazłem, fota nie jest moja ;)
Pzdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie