Skocz do zawartości

Fisher Gemini-3

bartek.s

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.Mam zamiar kupic wykrywacz metali Fisher Gemini-3.Czy jest mozliwosc ustawienia tylko na duze metale? I czy jak wykrywa metale kolorowe to czy tylko duze rozmiary,czy kazdy kolor bez wzgledu na rozmiar.Dziekuje.Pozdrawiam.
Napisano
Gemini3 nie posiada dyskryminacji i wykrywa każdy przedmiot metalowy większy od podkowy:) Nie polecam Ci jednak tego sprzętu, gdyż trudno sie go ustawia i jeszcze trudniej pracuje. Z tego typu wykrywaczy przyjrzyj się raczej Whitesowi TM808.

Pozdrawiam

VW
Napisano
Czytalem gdzies na forum,ze przedmiot wielkosci wiadra 20 litrowego wykrywa do 2 metrow.Czy kazdy kolor (guzik,moneta)wykrywa,czy jest plytko,czy gleboko?
Napisano
Stopień trudności obsługi, zasięg i efekty Gemini 3 i TM 808 są bardzo podobne. Zamiast two-boxa na głębokie kopanie znacznie lepszy i skuteczniejszy jest wykrywacz ramowy z cewką 1×1 m. Radzę unikać samoróbek.
Napisano
To jest uzaleznione od terenu,stopnia mineralizacji,poprawnego dostrojenia i umiejetności operatora.
Ogólnie nie więcej jak jakieś 120-140 cm.
Np.gliniany grunt może tłumić sygnał,inny wzmocnic go.

Zasięg rosnie wraz z powierzchnią przedmiotu,im wiekszy tym wieksza szansa na usłyszenie z wiekszej głębokości.
Napisano
Absolutnie się nie zgodzę, że Gemini3 jest porównywalny z TM808. Ten drugi jest znacznie łatwiejszy w ustawieniu i stabilniejszy w pracy i według mnie ma również większy zasięg. Robiliśmy kiedyś porównywalne testy w terenie i tylko klon Discovery (Cscope) trochę się wyróżniał. Faktycznie jednak rama jest znacznie lepszym rozwiązaniem od takich płytowców", ale koszt ramy jest jednak większy.

Pozdrawiam

VW
Napisano
TM 808 nie posiada dyskryminacji i wykrywa tylko większe przedmioty, przedmiotu o powierzchni 20 cm kwadratowych nie zauważy. Na temat 808 było trochę informacji na forum, użyj wyszukiwarki, polecam też stronę Proskana.
Napisano
To już nie jest ważne, ale pracowałem zarówno jednym jak i drugim i za pomocą Gemini 3 uzyskiwałem większe głębokości niż przy pomocy TM808. Nie wiem na czym ma polegać owa trudność, bo największym problemem w przypadku obu wykrywaczy jest mineralizacja. Ten problem w dużej mierze odpada przy wykrywaczu ramowym PI. Ustawienia i regulacje Gemini czy i TM 808 to kwestia przeczytania instrukcji i poćwiczenia; nawet obsługa komórki czy aparatu cyfrowegojest trudniejsza. Znajdowanie dobrych fantów two - boxem jest natomiast dużo trudniejsze niż wykrywaczem ramowym.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie