Skocz do zawartości

B-25

Piguła

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy Niemcy lub Japończycy mieli zdobyczne B-25 w wersji szturmowej, jeśli tak to posze o zdjęcia lub linki do stron z takimi zdjęciami.
Napisano
Cześć Piguła. Lotnictwem interesuję się od młodzieńczych lat, ale niestety nie słyszałem o przypadku o który Ci chodzi, co nie znaczy że Mitchele nie wpadły w obce ręce. Przekopałem trochę internetu ale nic nie znalazłem. W książkach też nie mam nic na ten temat. Jak coś uda Ci się znaleźć to daj znać.
Napisano
B-25 w wersjach szturmowych (G, H, J) działały raczej w strefie przyfrontowej i nie latały w głąb terytorium przeciwnika, tak ze szanse na zdobycie przez Niemców sprawnej maszyny sa raczej znikome. Poza tym zdecydowanie bardziej interesowały ich alianckie myśliwce i ciężkie bombowce.
Co do Japończyków, to maszyny tego typu zaczęły wchodzić do uzbrojenia w 1943 roku, gdy byli oni juz raczej w odwrocie, tak ze chyba nie mieli okazji zdobyć w miarę sprawnych egzemplarzy na lotniskach. O remontowaniu maszyn po awaryjnym ladowaniu też jakoś nie słyszałem.

Zdrów1

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie