Skocz do zawartości
  • 0

nożyce i saperki

jacenty2004

Pytanie

Napisano

Nożyce niby sowieckie,a jedna rączka mosiężna.Drugie-austriackie?Saperka z piłą-austriacka?Następna rosyjska?I co to za ciupaga"/podobno austriacka/? Może ktoś potrafi je dokładnie zidentyfikować? J.

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witaj Jacenty.

Poniewaz wyciagnelam - papiery i fotki..oraz przemoglam depresje zimowa:)- odpowiedz na ostatnie z Twoich pytan...

Nozyce - pierwsze na fotce to wzor nozyc calkowicie odpowiadajacy naszym bylym sojusznikom:). Czyli radzieckie- ale nie carskie:)

Produkowano je od. 1918 roku po koniec IIWW. Czy pozniej byly takie same- nie mam pojecia- gdyz tematy powojenne raczej nie laza w swerze moich zainteresowan.

Jeden z uchwytow- jak sam napisales mosiezny- musial byc naprawiany w okresie ( potyczka, batalia itp) . Znajac radziecka pomyslowosc- pewnie zrobili to z niemieckiej łuski lub z nadwyzek magazynowych w postaci carskich klamerek:):):) Drugie mniej prawdopodobne- bo kto by targal ze soba carskie klamry w latach dwudziestych czy podczas II WW?

pozdro.india
Napisano

Nożyce niby sowieckie,a jedna rączka mosiężna.Drugie-austriackie?Saperka z piłą-austriacka?Następna rosyjska?I co to za ciupaga"/podobno austriacka/? Może ktoś potrafi je dokładnie zidentyfikować? J.

Napisano
Część austriackich była robiona z piłą:
http://members.aol.com/Pzpr/gear.html
Na dole strony, bo jest tam też inny sprzęt CK.
Napisano
Witam.

Drugie nozyce do ciecia drutu sa napewno austriackie. Mocowano je czasem na specjalnie skonsrtuowanej zabce bagnetu. Ja widzialam takie umocowane przy bagnecie rumunskim wz.93.

Saperka z pila- to wzor rdzennie austro- wegierski.Jest to bodaj pierwsza saperka z pila.Jest to ostatni wzor saperki ausriackiej wykonanej tuz przed wojna i wprowadzonej do uzycia juz podczas dzialn pierwszowojennych. Byla na wyposazeniu pulkow Honwedu. Na moich saperkach z pila - sa sygnatury ksztaltem przypominajace zarys krzyza zelaznego - niestety dotad nie wiem - jaka firma je wytwarzala.

Kolejna saperka- jesli mozna - to prosze fotke drugiej strony.Prawdopodobnie jest rowniez austriacka- ale to mozna ocenic dopiero po wygladzie tylu.

Toporek- czekan saperski - rowniez austro-wegierski.Tego konkretnie wzoru przypadalo (wedlug instrukcji Technische Ausrustung) 32 sztuki na kompanie. Z moich prywatnych obserwacji wynika- ze rowniez byl na wyposazeniu Honwedu.

Co- do pierwszych nozyc pokazanych na fotce - nie jestem w 100% pewna...jak sobie przypomne- to napisze.

Pozdro.India.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie