Skocz do zawartości

gti czy minelab

szymi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Sam widzisz maniutek1 jaka agresja na tym forum,czlowiek sie chce podzielic swoja wiedza z innymi i spotyka sie od razu z taka nienawiscia.
Pozdrawiam
WV
Napisano
No ostatnio koledzy zapomnieli o dobrym wychowaniu,szacunku i solidarności.Gonią tylko za poklaskiem,z agresja prześcigają się usiłując dociec swojej wiedzy po pół roku eksploatowania sprzętu w terenie.Będę musiał zrezygnować z tego forum bo szkoda czasu na smęcenie i gmeranie!!!Taki wyścig szczurów pogoń za górna półką,i ten lepszy,kto ma w portfelu 5 tysięcy na wykrywacz,a ten z ACE to głupiec ma 4 posty nie słuchajcie go... ( taki mój frustracyjny bełkot wybaczcie) pozdrawiam:)
Napisano
Pawcion123 masz racje w 100 %, znam chłopaków którzy sprzet traktuja drugoplanowo tzn.uzywaja jakichs wykrywek wlasnej produkcji.Maja za to spora wiedze na temat tego miejsca gdzie prowadza eksploracje.Poprostu wiedza gdzie kopac.
A w rezultacie po ok 8 latach poszukiwan maja w domach prawdziwe muzea.
Pozdro.
Napisano
kolego pawicion123 chodze z pikawką 9 lat przez 5 lat miałem wykrywki typu bob budowniczy samo róby gti kosztował mnie wiele ale dałem rade teraz chcę spróbować z se to też nie będzie łatwo nic nie przychodzi samo
Pozdrawiam
Napisano
Terenowiec69, lepiej jest chodzić z włączonym Iron Mask (26-22) niż z fabrycznymi schematami dyskryminacji, większe zasięgi no i jeszcze coś... ;-) sprawdź z różnymi wielkościami żelaznych przedmiotów ;-)

Pozdrawiam.
Napisano
Witam.
To fakt... Miałem kiedyś nieprzyjemność trafić na miejsce usiane wręcz małokalibrowymi granatami moździerzowymi... IM na 29 pozwalał na ich wykrywanie, na 28 na szczęście już nie...
Pozdrawiam
Maniutek
Napisano
Witam! czyli zmniejszając wartość iron mask odrzucamy stopniowo mniejsze żelazo ,chodzę tyle z se a o tym nie wiedziałem ,dlatego że używam go tylko na polach ,a ja się zastanawiałem czym zastąpić Smętka,chociaż przy se nie takie zasięgi na hełmy jak w hs ale na kolorową militarkę i większe żelazo powinno być spoko.
Co do porównania tych wykrywek o które pyta szymi to dwie inne bajki .Gti to szybki średnioczęstotliwościowiec a se to dosyć powolny wieloczęstotliwościowiec jeden i drugi ma swoje ogromne zalety które można maksymalnie wykorzystać dobierając odpowiednio do warunków poszukiwawczych.Zdaje sobie sprawę że gti jest dosyć uniwersalny ale jego zalety najmocniej się uwidaczniają na nowych świeżych polach szybko ogarnia teren i wyjmuje" większość co jest do wyjęcia, na przeszukanych polach minelab rządzi dzięki wieloczęstotliwości,doskonałemu zasięgowi przy umiejętnej obsłudze wyciśnie z terenu maximum i wszystko to co omineły wykrywki poprzedników.Jest wyjątkowo czuły na sreberka nawet najcieńsze i złoto.Według mnie idea używania dwóch wykrywek wymiennie w zależności od terenu jednej szybkiej mniej dokładnej i drugiej wolnej,głębokiej i dokładnej to nie głupi pomysł ale wiadomo kupa forsy , niektórzy wiedzą jak się chodzi z se na grupowych wykopkach na polu jak inni mają szybkie dynamiki a my idziemy jak żółw.
Napisano
nom, pisałem, że nie każdy o tym wiem co ma bo w zasadzie nigdzie o tym nie pisało na żadnym forum do tej pory :-D ...byłem pierwszy - to chyba dobrze? ;-) Natomiast, żeby ExpSE dostosować typowo na militarkę należy zaopatrzyć się jedynie w większą cewkę Detecha :) zasięgi znacznie wzrosną, a dyskryminacja od wielkości znacząco się wyklaruje ;-) fakt nie będzie to wygodny sprzęt bo większa, cięższa cewka ale inne niech się schowają :-) tzn chcę powiedzieć, że nie ma potrzeby kupowania innego sprzętu jeśli się nam zachce militarki :D tak czy siak lepszego sprzętu od ExpSE na kolorową drobnicę nie ma ;-) pomijając inne jego możliwości :-P

Pozdrawiam.
Napisano
Arseon, tak jak żółw ale ma to swoje zalety :-D ja tam wole wolniej a dokładniej - traktuję to jak przyjemność, sposób na dreszczyk w chwilach fajnych sygnałów i takie tam, a nie jak maraton ;-) poza tym ktoś kto ma szybki sprzęt i szybko się z nim porusza dużo mimo wszystko omija co ja spokojnie idąc mogę to wykopać :-) poza tym :D po raz kolejny, idąc wolniej dalej zajdziesz..., mniej się zmęczysz :-) itd.
Napisano
XII w tym co piszesz jest sporo racji ,jak jestem na samotnym wypadzie i mam ciekawą miejscówkę idę powoli i delektuję się każdym dźwiękiem bo dźwięki w se to poezja jak sie je trochę pozna, samemu chodząc wydaje się(nie mówię że tak nie jest)że to sprzęt idealny ale na wykopkach grupowych jak kumple wyrwą daleko do przodu wyjmując co chwila fanty a my drepczemy na małym obszarze albo na krótkim nawet samotnym 2 godzinnym wypadzie jak prawie nic nie wychodzi chciałoby się przyspieszyć zobaczyć co jest dalej,ogarnąć szybciej więcej terenu to ta powolność troszkę irytuje,nie oszukujmy się nikt nie ma nieograniczonego czasu na wykopki i mimo wszystko twierdzę że do tkzw. rekonesansu se to się średnio nadaje
pozdro
Napisano
XII trochę pamiętam twoje ustawienia nie wiem czy próbowałeś
innych podobnych do tych( na pole)ale naprawdę warto:czułość bez latającej kreski na 24,25 /gain 8 lub 9/zaznaczone Deep/Ferrous/Iron mask 24-26/sygnał wiodący jak najciszej 8,9 aby ledwo słyszalny to z grubsza najważniejsze zobaczysz co te cacko potrafi
Napisano
Tek, takie ustawienia to podstawowa rzecz ;-) ta latająca kreska" to automatycznie dostrajanie czułości do maksymalnej wartości jaka jest ustawiona, jeśli wyłączone to czułość ustawiona jest na aktualnym maksymalnym poziomie jaką widzimy w postaci cyferek. No z tym wyrwaniem" i niemalże biegiem to może i masz rację ale mam pewne ale :-) nie ma bata, że oni robią omijaki idąc tak szybko - ja zawsze staram się machać sondą tak by pokryć całą możliwą szerokość penetrowanego gruntu bez omijania miedzy machnięciami - a tu niestety trzeba iść w miarę wolno, dodatkowo powolność" (nie jest on znowu taki wolny w analizie sygnałów, bez przesady :-D) sprzętu też ma plusy ;-) tj. minimalny ruch nad znaleziskiem wzbudza sprzęt wystarczająco by uzyskać czyściutki sygnałek, niemalże statyk" :-P no ale nie oszukujmy się to czysty dynamik.

Pozdrawiam.
Napisano
No właśnie nie matego złego co by na dobre nie wyszło dzięki tej powolności działa jak statyk czasem mi się wydaje że mam smętka w ręku,minimalny ruch i już detekcja,mogę sprawdzać w takich krzakach że kumple z kanarkami mogą tylko pomarzyć,
Ci co pędzą z dynamikami omijają na bank tak z moich obserwacji ze 20 % zawartości poletka,potem chodząc wolno z se pasami doczyszczając po nich pole to te 20 a nawet 30 % wyjdzie nawet jak zrobili je wcześniej pasami.Nawet sama konstrukcja szybkiego dynamika jak gareciaki wpływa na to że chodzimy szybciej bo poniekąd wymusza na nas taki styl chodzenia i wtedy penetrujemy glebę coś w kształcie spłaszczonej litery z" w minelabie skolei przez to że jest cięższy i powolny ruchy cewki są ciaśniejsze nie zostawiają tak dużych nie przeszukanych trójkątów gleby.Nawet w instrukcji se napisane jest żeby tak omiatać aby przeszukane pasy zazębiały się na siebie.Jeżeli w ten sposób osoba doświadczona na odpowiednich ustawieniach przeszuka ex.se całe pole pasami to te pole zniknie" innym sprzętem już nic nie wyjdzie.
pozdro.
Napisano
Dokładnie tak jest Arseon... od siebie jeszcze dodam, że kierunek penetracji też ma znaczenie :-) żeby stwierdzić, że dany obszar mamy wyczyszczony musimy go przejść wzdłuż i wszerz, bez omijaków - jeśli poletko to jest ugorem czyli w najbliższych latach nikt nie będzie na nim nic robił (np. orki, itp) to na 100% nikt już tam nic nie znajdzie... Więc jeśli mamy super miejscówkę proponuję każdemu kto chce wyciągnąć z niej wszystko przejść co najmniej wzdłuż i wszerz ;)

Pozdrawiam.
Napisano
Czytając posty dotyczące ustawień se wiele osób pisze tylko gain na 5-6 nie wyżej bo zwariujesz dlatego też więcej nie ustawiałem, dopiero jak kumpel przesłał mi ustawienia z netu na se na głębokie poszukiwania z gainem na 9 to też się dziwiłem jak można tak chodzić ale zrobiłem już parę ciekawych pól z tak ustawionym i mówie wam mimo że totalna dyskoteka idzie się przyzwyczaić trzeba tylko skumać co kopać a co nie a i czasem jak nogą się zrzuci górną warstwę gleby to z nieciekawego lub dziwnego sygnału robi się czysty piękny monetkowiec i jest moneta lub guzior.Jednak warto wytrzymać z takim gainem bo tak wysokie podbicie słabych sygnałów wyciągnie ze sprzętu wszystko co daje nam wspólczesna technika a głebokości wyjmownych monet będą oszałamiające.
pozdro>
Napisano
Gain można niżej sobie ustawiać ale wtedy zalecam słuchaweczki, ja np. wole więcej dźwięków o różnej tonacji i tej samej głośności - wszystko to to kwestia przyzwyczajenia - dźwięki te właściwe i tak da się rozpoznać, rozróżnić , a to co zalega na pograniczu zasięgu będzie ładnie słychać więc wszystko przez się przemawia ;) przy wyższym nastawieniu gain można podkręcić sobie głośność sygnału wiodącego ale nie za bardzo bo mimo wszystko może to ograniczyć ilość sygnałów od głębiej zalegających rzeczy które mogą się nie przebić.

Odpowiednie wyregulowanie wykrywki pod słuchawki zaś daje nam więcej możliwości pod względem określenia głębokości lub wielkości znaleziska tylko po samym sygnale nie patrząc na wyświetlacz - dobre w nocy, to tak dodatkowo powiem ;-)

Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie