Skocz do zawartości

rzymskie szlaki handlowe

kryst76

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Romo w okresie Wpływów Rzymskich kiedy to działały prężnie szlaki handlowe z Imperium do Barbaricum na naszych ziemiach nie było Słowian.Polecam najpierw poczytać zanim się coś napisze.
Napisano
Azazel sorki zapomniałem tego wziąść
w cudzysłów to nie moje słowa tak tylko
wkleiłem zapis naukowca, który podejżewam
juz kilkadziesiat lat sie tym zajmuje :-)

Pozdrawiam
Napisano
A tak swoją drogą autor chyba celowo nazwał
te rozległe połacie słowiańszczyzną żeby
było wiadomo o co chodzi :-)
Napisano
o słowianach w czasach wpływów rzymskich nie mogło być wówczas mowy, ale jeżeli już o nich mowa to podejrzewam że ich w ogóle nie było; zwróćcie uwagę i potwierdzi wam to chyba każdy archeolog ile znaleziono zabytków z czasów tak zwanych słowiańskich - pozwala mi to stworzyć dość odważne przypuszczenie że są bardziej wymysłem propagandy z gatunku bajek o Lechu Czechu i Rusie niż faktem
Wracając do czasów wpływów rzymskich najłatwiej u nas o denary Antoninusa Piusa (138-163 n-e) trochę rzadsze są Trajany i Wespazjany
Napisano
Widzę że wiele się można
od Ciebie nauczyć ,podziwiam
ludzi z wiedzą i kulturalnych
przede wszystkim.
Co do tych monet z tych czasów
powiem że ludzie u nas szukają
i znajdują jakieś tam pozostałości
szczerze mnie sie jeszcze to nie udało

Pozdrawiam
Napisano
Do Roma uzupełniając wypowiedź Iglanadona dotyczącą Słowianszczyzny...to pojęcie wywodzi się już z lat 20 kiedy to pan Kossina stworzył swoją teorię kulturową a pan Kostrzewski i Rajewski zawzięcie z nim walczyli.O co dokładnie chodzi otóż pan Kossina powiedział że tam gdzie występują zabytki Germańskie tam musieli być Germanie (kretynizm) natomiast panowie Rajewski i Kostrzewski żeby być baldziej polscy to twierdzili że w okresie Wpływów Rzymskich na naszych ziemiach byli słowianie (wymyślili szereg zabytków niby słowianskich).Cała kłutnia miała podłoże czysto ideologiczno-polityczne...III Rzesz kontra II Rzeczypospolita absurd goni absurd ale na szczęście juz wszystko wyprostowano.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie