Gość Napisano 23 Luty 2004 Napisano 23 Luty 2004 Romo w okresie Wpływów Rzymskich kiedy to działały prężnie szlaki handlowe z Imperium do Barbaricum na naszych ziemiach nie było Słowian.Polecam najpierw poczytać zanim się coś napisze.
Romo Napisano 24 Luty 2004 Napisano 24 Luty 2004 Azazel sorki zapomniałem tego wziąść w cudzysłów to nie moje słowa tak tylkowkleiłem zapis naukowca, który podejżewamjuz kilkadziesiat lat sie tym zajmuje :-)Pozdrawiam
Romo Napisano 24 Luty 2004 Napisano 24 Luty 2004 A tak swoją drogą autor chyba celowo nazwałte rozległe połacie słowiańszczyzną żebybyło wiadomo o co chodzi :-)
iglanadon Napisano 24 Luty 2004 Napisano 24 Luty 2004 o słowianach w czasach wpływów rzymskich nie mogło być wówczas mowy, ale jeżeli już o nich mowa to podejrzewam że ich w ogóle nie było; zwróćcie uwagę i potwierdzi wam to chyba każdy archeolog ile znaleziono zabytków z czasów tak zwanych słowiańskich - pozwala mi to stworzyć dość odważne przypuszczenie że są bardziej wymysłem propagandy z gatunku bajek o Lechu Czechu i Rusie niż faktemWracając do czasów wpływów rzymskich najłatwiej u nas o denary Antoninusa Piusa (138-163 n-e) trochę rzadsze są Trajany i Wespazjany
Romo Napisano 24 Luty 2004 Napisano 24 Luty 2004 Widzę że wiele się można od Ciebie nauczyć ,podziwiamludzi z wiedzą i kulturalnychprzede wszystkim.Co do tych monet z tych czasówpowiem że ludzie u nas szukają i znajdują jakieś tam pozostałościszczerze mnie sie jeszcze to nie udałoPozdrawiam
Gość Napisano 24 Luty 2004 Napisano 24 Luty 2004 Do Roma uzupełniając wypowiedź Iglanadona dotyczącą Słowianszczyzny...to pojęcie wywodzi się już z lat 20 kiedy to pan Kossina stworzył swoją teorię kulturową a pan Kostrzewski i Rajewski zawzięcie z nim walczyli.O co dokładnie chodzi otóż pan Kossina powiedział że tam gdzie występują zabytki Germańskie tam musieli być Germanie (kretynizm) natomiast panowie Rajewski i Kostrzewski żeby być baldziej polscy to twierdzili że w okresie Wpływów Rzymskich na naszych ziemiach byli słowianie (wymyślili szereg zabytków niby słowianskich).Cała kłutnia miała podłoże czysto ideologiczno-polityczne...III Rzesz kontra II Rzeczypospolita absurd goni absurd ale na szczęście juz wszystko wyprostowano.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.