Witam proszę o identyfikację przedmiotu ze zdjęcia. Trudno mi określić co to jest, maczeta? topór? czy może ostrze z jakiejs maszyny? Przedmiot z dobrej stali, przy uderzeniu dźwięczy, a więc stal hartowana, drobne wżery a więc przedmiot nie leżał w ziemi. Ciężki, więc nie do ścinania buraków. Długa rękojeść, otwory, prawdopodobnie po okładzinach. Przedmiot do zadawania ran ciętych lub rąbanych, długość całkowita: 87 cm, długość ostrza: 40 cm, a jego szerokość 9,5 cm. Przedmiot bardzo ostry i nie nosi śladów wtórnego ostrzenia. Osoba od której nabyłem przedmiot, twierdzi, że kilka uderzeń maczety, ścina drzewko grubości ramienia mężczyzny.
Pytanie
Krychu_Szprotawa
Witam proszę o identyfikację przedmiotu ze zdjęcia. Trudno mi określić co to jest, maczeta? topór? czy może ostrze z jakiejs maszyny?
Przedmiot z dobrej stali, przy uderzeniu dźwięczy, a więc stal hartowana, drobne wżery a więc przedmiot nie leżał w ziemi. Ciężki, więc nie do ścinania buraków. Długa rękojeść, otwory, prawdopodobnie po okładzinach.
Przedmiot do zadawania ran ciętych lub rąbanych, długość całkowita: 87 cm, długość ostrza: 40 cm, a jego szerokość 9,5 cm. Przedmiot bardzo ostry i nie nosi śladów wtórnego ostrzenia. Osoba od której nabyłem przedmiot, twierdzi, że kilka uderzeń maczety, ścina drzewko grubości ramienia mężczyzny.
Z góry dziękuje za wszelkie info.
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.