Skocz do zawartości
  • 0

WHW ?

Schivelbein

Pytanie

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
nieee, nie wydaje mi sie. napisalem ci tylko co znalazlem na google WHW 22.12. karty pocztowe wydaje sie z roznych okazji. ciezko powiedziec co bylo powodem. poza tym jak ci juz pisalem w tym tekscie pisze (na karcie) ze chodzi tam o sam stempel.
Napisano
Poczta w Garmisch-Partenkirchen używała stempel na którym umieściła skrót WHW- Winterhilfswerk. Dla przypomnienia, uhonorowania akcji prowadzonej przez WHW. Data jest charakterystyczna dla normalnego stempla pocztowego.W tym przypadku momentem w którym poczta w G-P wprowadziła na swoim stemplu skrót WHW.
Napisano
Stoi napisane: Garmisch-Partenkirchen, aby wszystkim towarzyszom partyjnym bylo codziennie przypominane o WHW, Garmisch-Partenkirchen wydalo specjalny sepel ze znakiem WHW"
no i do kogo ta kartka zaadresowana. to jest okolicznosciowa karta pocztowa z okazji... (bylo ich wiele, takich okazji:))
zdrow panzerfahrer
Napisano
Znalazłem trzeba tylko przetłumaczyć :
22.12.1937 Nach der Einnahme von Nanking (13. 12.) rücken die japanischen Truppen gegen die südchinesische Hafenstadt Kanton vor.

22.12.1937 Spanische Regierungstruppen besetzen die Stadt Teruel. Nur die Militärgarnison wird noch von den Faschisten gehalten."
Napisano
teksty ktore znalazles pochodza ze strony kronikarskiej www.chroniknet.de nic z nich niestety nie wynika. pierwszy to komunikat o tym ze 22.12 japonczycy zajeli Naking (Chiny) i ida dalej na miasto-port Kanton.
drugi to info, ze hiszpanie (sily rzadowe) zajeli miasto Teruel i ze tylko koszary sa w rekach faszystow. tyle
ja natomiast znalazlem tutaj -> http://www.familienforschung-petrat.de/pod_pozei/pod_pozei_berichte37.htm
ze w tym dniu WHW wydawalo od 9.00 ryby, a potem mogli dostac bilety do kina na film „Peter im Schnee“ (Pietrek w sniegu- nie znam filmu) i w sumie tyle
zdrow

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie