Schivelbein Napisano 10 Styczeń 2009 Autor Napisano 10 Styczeń 2009 Co to wogule jest i z jakiej okazji ? Prosze o IDDziękuje i Pozdrawiam
Der Panzerfahrer Napisano 10 Styczeń 2009 Napisano 10 Styczeń 2009 nieee, nie wydaje mi sie. napisalem ci tylko co znalazlem na google WHW 22.12. karty pocztowe wydaje sie z roznych okazji. ciezko powiedziec co bylo powodem. poza tym jak ci juz pisalem w tym tekscie pisze (na karcie) ze chodzi tam o sam stempel.
Schivelbein Napisano 10 Styczeń 2009 Autor Napisano 10 Styczeń 2009 aaaaaaaaa to o to chodzi no ale okazyjnego stępla nie stawia sie bez okazji.
Der Panzerfahrer Napisano 10 Styczeń 2009 Napisano 10 Styczeń 2009 fakt.... ale niestety nie wiem z jakiej okazji ten stepelek ustanowili... przykro mi... :(
Mirosław Jastrzebski Napisano 10 Styczeń 2009 Napisano 10 Styczeń 2009 Poczta w Garmisch-Partenkirchen używała stempel na którym umieściła skrót WHW- Winterhilfswerk. Dla przypomnienia, uhonorowania akcji prowadzonej przez WHW. Data jest charakterystyczna dla normalnego stempla pocztowego.W tym przypadku momentem w którym poczta w G-P wprowadziła na swoim stemplu skrót WHW.
Schivelbein Napisano 10 Styczeń 2009 Autor Napisano 10 Styczeń 2009 Co to wogule jest i z jakiej okazji ? Prosze o IDDziękuje i Pozdrawiam
Der Panzerfahrer Napisano 10 Styczeń 2009 Napisano 10 Styczeń 2009 Stoi napisane: Garmisch-Partenkirchen, aby wszystkim towarzyszom partyjnym bylo codziennie przypominane o WHW, Garmisch-Partenkirchen wydalo specjalny sepel ze znakiem WHW"no i do kogo ta kartka zaadresowana. to jest okolicznosciowa karta pocztowa z okazji... (bylo ich wiele, takich okazji:))zdrow panzerfahrer
Schivelbein Napisano 10 Styczeń 2009 Autor Napisano 10 Styczeń 2009 Niestety nie jestem obeznany zbyt dobrze z językiem niemieckim. Dziękuje i Pozdrawiam
Der Panzerfahrer Napisano 10 Styczeń 2009 Napisano 10 Styczeń 2009 nie ma problemacji, zawsze do uslug :):):)
Der Panzerfahrer Napisano 10 Styczeń 2009 Napisano 10 Styczeń 2009 mozesz poszukac po dacie na stemplu, 22.12.1937. moze na google cos bedzie....
Schivelbein Napisano 10 Styczeń 2009 Autor Napisano 10 Styczeń 2009 Znalazłem trzeba tylko przetłumaczyć :22.12.1937 Nach der Einnahme von Nanking (13. 12.) rücken die japanischen Truppen gegen die südchinesische Hafenstadt Kanton vor. 22.12.1937 Spanische Regierungstruppen besetzen die Stadt Teruel. Nur die Militärgarnison wird noch von den Faschisten gehalten."
Schivelbein Napisano 10 Styczeń 2009 Autor Napisano 10 Styczeń 2009 Mógłby ktoś przetłumaczyć na polski ???
Der Panzerfahrer Napisano 10 Styczeń 2009 Napisano 10 Styczeń 2009 teksty ktore znalazles pochodza ze strony kronikarskiej www.chroniknet.de nic z nich niestety nie wynika. pierwszy to komunikat o tym ze 22.12 japonczycy zajeli Naking (Chiny) i ida dalej na miasto-port Kanton.drugi to info, ze hiszpanie (sily rzadowe) zajeli miasto Teruel i ze tylko koszary sa w rekach faszystow. tyleja natomiast znalazlem tutaj -> http://www.familienforschung-petrat.de/pod_pozei/pod_pozei_berichte37.htmze w tym dniu WHW wydawalo od 9.00 ryby, a potem mogli dostac bilety do kina na film „Peter im Schnee“ (Pietrek w sniegu- nie znam filmu) i w sumie tylezdrow
Pytanie
Schivelbein
Co to wogule jest i z jakiej okazji ? Prosze o ID
Dziękuje i Pozdrawiam
13 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.