Skocz do zawartości
  • 0

Peryskop

plicha

Pytanie

Napisano

Witam. Kilka lat temu bralem udzial w wypadzie w Bieszczady.Podczas wykrywki wpadl mi w reke taki oto peryskop.Niestety niewiele wiem o nim.Znalazlem kiedys zdjecie w albumie Polskie Legiony 1914-18 ",ktore przedstawialo legioniste z takim urzadzeniem .Niestety to tyle.
Prosze o pomoc .

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Kilka lat temu bralem udzial w wypadzie w Bieszczady.Podczas wykrywki wpadl mi w reke taki oto peryskop.Niestety niewiele wiem o nim.Znalazlem kiedys zdjecie w albumie Polskie Legiony 1914-18 ",ktore przedstawialo legioniste z takim urzadzeniem .Niestety to tyle.
Prosze o pomoc .

Napisano
kijow to ze ktos wykopal taki na pozycjach austryjackich, nie czyni go austryjackim..
gdybys wykopal chinska monete na pozycjach radzieckich pod Berlinem, uznal byś że te pozycje zajmowała armia chinska??

kol. plicha - czy peryskop nie ma zadnych odbiorow, bić, dat itp.. ?
nie namawiam do rozkladania sprzętu (a wrecz nie polecam), ale mogą one niestety być w środku..

Farba sugeruje pochodzenie militarne, ale tak samo mozemy wykluczyc, jak poprzec teze kijowa o KuK Armee..

Legioniści używali w wielkim procencie sprzętu austryjackiego, wiec to moze byc jeden z argumentów ku CK Armi..

zerknę w opracowania jutrzejszym popołudniem.
pozdro!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie