Kobieras39 Posted January 4, 2009 Author Share Posted January 4, 2009 witam czy ktos moze mi pomoc w rozszyfrowaniu jaka to jednostak i o czym sa te papiery? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kobieras39 Posted January 4, 2009 Author Share Posted January 4, 2009 witam czy ktos moze mi pomoc w rozszyfrowaniu jaka to jednostak i o czym sa te papiery? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kobieras39 Posted January 4, 2009 Author Share Posted January 4, 2009 poczta polowa po tym czlowieku mam jeszcze sporo fantow papierowych po nim ale skad jaka to jednostka? Link to comment Share on other sites More sharing options...
MK Posted January 4, 2009 Share Posted January 4, 2009 1.Jest to wyjaśnienie o treści: Ja, niżej podpisany Arno Bechtold, Schütze (strzelec) II. A(ausbildungs? bo chyba nie Aufklärungs?) Kompanie Ausbildungs und Ersatz Bataillon 3 (2 kompanii 3 szkolno-zapasowego batalionu (szkolnej bo chyba nie rozpoznania?)) w Fürstenwalde k. Berlina, ur. 26.X.1902 w Łodzi, wyjaśniam niniejszym, że zamierzam zawrzeć związek małżeński z moją ukochaną Alice Lehmann ur. 2.VI.1911 r. w Löwenstadt (Brzeziny).Co do jednostki: najprawdopodobniej będzie chodzić o:http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Gliederungen/LandschtzErsBat/LandschtzErsBat3-R.htmjednakże list jest z końca 44 roku kiedy nie powinni niby stosować tej terminologii. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kobieras39 Posted January 4, 2009 Author Share Posted January 4, 2009 http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f2ce7f2503c3c0d1.htmlczy to tez feldpost?| moze ktos przetlumaczyc? Link to comment Share on other sites More sharing options...
MK Posted January 4, 2009 Share Posted January 4, 2009 Tak, Feldpost, niestety numeru za cholerkę nie znam, tym bardziej, że nie wiem czy to V1869 D czy jaki inny fiks, numer Feldpostu 01869 należał do sztabu i 1-4 kompanii 504 pułku grenadierów...Sam list adresowany jest do rodziców i rodzeństwa pytając ich jak się mają i opowiadając że nadawca nie ma się zbyt dobrze, bardziej wczytywać mi się nie chce, chyba, że to w czymś miałoby pomóc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kobieras39 Posted January 4, 2009 Author Share Posted January 4, 2009 zasadniczo mam do wyciagniecia takich listow z 20 szt wiec wiesz pytam zeby wiedziec czy to wojskowe , te typowe feldposty to wiem ze wojsko , a co jest napisane ze niezbyt dobrze sie czuje gosc? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
Kobieras39
witam czy ktos moze mi pomoc w rozszyfrowaniu jaka to jednostak i o czym sa te papiery?
6 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.