Kobieras39 Napisano 4 Styczeń 2009 Autor Napisano 4 Styczeń 2009 witam czy ktos moze mi pomoc w rozszyfrowaniu jaka to jednostak i o czym sa te papiery?
Kobieras39 Napisano 4 Styczeń 2009 Autor Napisano 4 Styczeń 2009 witam czy ktos moze mi pomoc w rozszyfrowaniu jaka to jednostak i o czym sa te papiery?
Kobieras39 Napisano 4 Styczeń 2009 Autor Napisano 4 Styczeń 2009 poczta polowa po tym czlowieku mam jeszcze sporo fantow papierowych po nim ale skad jaka to jednostka?
MK Napisano 4 Styczeń 2009 Napisano 4 Styczeń 2009 1.Jest to wyjaśnienie o treści: Ja, niżej podpisany Arno Bechtold, Schütze (strzelec) II. A(ausbildungs? bo chyba nie Aufklärungs?) Kompanie Ausbildungs und Ersatz Bataillon 3 (2 kompanii 3 szkolno-zapasowego batalionu (szkolnej bo chyba nie rozpoznania?)) w Fürstenwalde k. Berlina, ur. 26.X.1902 w Łodzi, wyjaśniam niniejszym, że zamierzam zawrzeć związek małżeński z moją ukochaną Alice Lehmann ur. 2.VI.1911 r. w Löwenstadt (Brzeziny).Co do jednostki: najprawdopodobniej będzie chodzić o:http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Gliederungen/LandschtzErsBat/LandschtzErsBat3-R.htmjednakże list jest z końca 44 roku kiedy nie powinni niby stosować tej terminologii.
Kobieras39 Napisano 4 Styczeń 2009 Autor Napisano 4 Styczeń 2009 http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f2ce7f2503c3c0d1.htmlczy to tez feldpost?| moze ktos przetlumaczyc?
MK Napisano 4 Styczeń 2009 Napisano 4 Styczeń 2009 Tak, Feldpost, niestety numeru za cholerkę nie znam, tym bardziej, że nie wiem czy to V1869 D czy jaki inny fiks, numer Feldpostu 01869 należał do sztabu i 1-4 kompanii 504 pułku grenadierów...Sam list adresowany jest do rodziców i rodzeństwa pytając ich jak się mają i opowiadając że nadawca nie ma się zbyt dobrze, bardziej wczytywać mi się nie chce, chyba, że to w czymś miałoby pomóc.
Kobieras39 Napisano 4 Styczeń 2009 Autor Napisano 4 Styczeń 2009 zasadniczo mam do wyciagniecia takich listow z 20 szt wiec wiesz pytam zeby wiedziec czy to wojskowe , te typowe feldposty to wiem ze wojsko , a co jest napisane ze niezbyt dobrze sie czuje gosc?
Pytanie
Kobieras39
witam czy ktos moze mi pomoc w rozszyfrowaniu jaka to jednostak i o czym sa te papiery?
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.