wolfik1 Napisano 27 Styczeń 2009 Autor Share Napisano 27 Styczeń 2009 mnie też się podoba bardziej haftowany ale ten w wersji metalowej też niczego sobie, orzeł który jest na mojej to jak mi się wydaje wzór stosowany do 1935 roku (?) używany jednak później przez wielu oficerów dla podkreślenia statusu oficerskiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 27 Styczeń 2009 Share Napisano 27 Styczeń 2009 Niezupełnie – niestety orzeł z Twojej czapki jest wzoru partyjnego, a nie dla WH. Owszem przed 1935 rokiem obowiązywał wzór aldera metalowego umieszczanego na czapkach służbowych Wehrmachtu, przez kolekcjonerów nazywany „przejściowym” – zdjęcie w załączeniu – i rzeczywiście starsi stażem oficerowie pozostawiali go na swoich czapkach, już po wprowadzeniu nowego wzoru, w celu podkreślania swojego statusu żołnierzy o dużej wysłudze lat.PozdrawiamHindusP.S. Widzę, że czapka w środku została wykonana całkiem starannie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 27 Styczeń 2009 Share Napisano 27 Styczeń 2009 Zdjęcie (bo się podpięło)- adler dla Wehrmachtu, wzoru stosowanego przed 1935 rokiem.PozdrawiamHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heeresbergfuhrer Napisano 27 Styczeń 2009 Share Napisano 27 Styczeń 2009 No fakt, środek całkiem całkiem. Źródło pochodzenia to producent replik ze Szwajcarii jak się nie mylę? Czy to dzieło kogoś innego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolfik1 Napisano 27 Styczeń 2009 Autor Share Napisano 27 Styczeń 2009 Czapka jest produkcji angielskiej , co do orła , zgadzam się że to partyjny , może ze względu na fakt że w stawce" Kloss namiętnie nosił tego właśnie orła na czapce nie do końca mi przeszkadza (cóż , sentyment)ale oczywiście zaraz podejmę starania o prawidłowy wzór.Jakbyście mieli namiar to chętnie skorzystam , szukałem jakiś czas temu na Kole ale nikt nie ma nowego wzoru z alu ani haftu.Dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 27 Styczeń 2009 Share Napisano 27 Styczeń 2009 Mnie się też od razu „Stawka większa niż życie” przypomniała ;)Aluminiowego adlera nowego wzoru mogę Ci odstąpić, bo chyba mam jeszcze jedną sztukę (poszukam wieczorem).PozdrawiamHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pik78 Napisano 27 Styczeń 2009 Share Napisano 27 Styczeń 2009 Hm ,temat spodni M37 ,a fotki wszelkie mozliwe ,tylko nie tychze spodni.Ale wszystko na temat !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolfik1 Napisano 27 Styczeń 2009 Autor Share Napisano 27 Styczeń 2009 napisałem powyżej że to tylko żeby nie zaśmiecać forum nowymi tematami :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolfik1 Napisano 27 Styczeń 2009 Autor Share Napisano 27 Styczeń 2009 Hindus, chętnie odkupię adlerka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 27 Styczeń 2009 Share Napisano 27 Styczeń 2009 W takim razie przekręć do mnie wieczorem to dogadamy sprawę.PozdrawiamHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolfik1 Napisano 27 Styczeń 2009 Autor Share Napisano 27 Styczeń 2009 ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mały jager Napisano 1 Luty 2009 Share Napisano 1 Luty 2009 mam pytanie czy takie sposnie nadaja sie do rekonstrukcji SShttp://www.allegro.pl/show_item.php?item=524058250 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stadler Napisano 1 Luty 2009 Share Napisano 1 Luty 2009 Nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mały jager Napisano 1 Luty 2009 Share Napisano 1 Luty 2009 dzieki kolego a masz jakies stronki gdzie mozna nabyc spodnie do rekonstrukcji SS za przystepna cene Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stadler Napisano 1 Luty 2009 Share Napisano 1 Luty 2009 www.rekonstrukcja.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mały jager Napisano 1 Luty 2009 Share Napisano 1 Luty 2009 jeszcze raz dzięki bardzo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinF Napisano 1 Luty 2009 Share Napisano 1 Luty 2009 Chciałbym przy okazji zapytać. Dlaczego Niemcy stosowali kurtki i spodnie w innym kolorze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolfik1 Napisano 6 Luty 2009 Autor Share Napisano 6 Luty 2009 przy okazji czapek , czy mi się tylko zdaje czy też Sepp Dietrich ma na czapce adlera WH ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 6 Luty 2009 Share Napisano 6 Luty 2009 Owszem ma – przypadków wykorzystania insygniów WH w Waffen-SS było znacznie więcej…PozdroHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 6 Luty 2009 Share Napisano 6 Luty 2009 dokładnie jak mówi Hindus - na czapkach, jako naramienne, istnieje nawet fotka gdzie oficer ma orła WH na bluzie w miejscu do tego przeznaczonym oraz orła SS na ramieniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario33 Napisano 6 Luty 2009 Share Napisano 6 Luty 2009 We wspomnieniach często wspominane jest, że 'moda' na adlery WH zaczęła się od oficerów przeniesionych (na ochotnika lub nie) z Heer do SS. Taka (nie-)świecka tradycja... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolfik1 Napisano 6 Luty 2009 Autor Share Napisano 6 Luty 2009 no to w takim razie pod znakiem zapytania staje cały rekonstrukcyjny apin" żeby wszystko było wg.regulaminu bo życie jak widać niesie całkiem inny obraz rzeczywistości... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 6 Luty 2009 Share Napisano 6 Luty 2009 Duńczyk – o ile mnie pamięć nie myli to zdjęcie prezentuje oficera-lekarza Waffen-SS w trakcie kursu w szkole medycznej Wehrmachtu – komenda placówki zgodziła się na jego uczestnictwo w tym kursie tylko pod warunkiem naszycia orał WH na jego mundur – taka pośrednia szykana wobec tworzącej się Waffen-SS.Mario – poniekąd tak, ale również dlatego, że w początkowym etapie tworzenia WSS niewystarczające były ilości insygniów dla tej formacji, stąd posiłkowano się insygniami WH.Z resztą problem nie sprowadzał się wyłącznie do insygniów dotyczył również wykorzystywania przez Waffen-SS umundurowania WH, etc.PozdroHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolfik1 Napisano 6 Luty 2009 Autor Share Napisano 6 Luty 2009 to jeszcze jedna ciekawostka , czy mnie wzrok zawodzi czy to polski orzeł nad wieńcem na czapce WH ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 6 Luty 2009 Share Napisano 6 Luty 2009 Nie, to specyficzne insygnium jednego z pułków kawalerii WH o bardzo długiej tradycji (nie pamiętam którego, ale przy okazji sprawdzę…) – dlatego w ramach odstępstwa od reguły zezwalana na noszenie tego orzełka pod adlerem Wh przez żołnierzy i oficerów tej jednostki…PozdrawiamHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.