Skocz do zawartości

Spodnie M37 Steigrau

Rekomendowane odpowiedzi

mnie też się podoba bardziej haftowany ale ten w wersji metalowej też niczego sobie, orzeł który jest na mojej to jak mi się wydaje wzór stosowany do 1935 roku (?) używany jednak później przez wielu oficerów dla podkreślenia statusu oficerskiego

• Odpowiedzi 84
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Niezupełnie – niestety orzeł z Twojej czapki jest wzoru partyjnego, a nie dla WH.

Owszem przed 1935 rokiem obowiązywał wzór aldera metalowego umieszczanego na czapkach służbowych Wehrmachtu, przez kolekcjonerów nazywany „przejściowym” – zdjęcie w załączeniu – i rzeczywiście starsi stażem oficerowie pozostawiali go na swoich czapkach, już po wprowadzeniu nowego wzoru, w celu podkreślania swojego statusu żołnierzy o dużej wysłudze lat.

Pozdrawiam
Hindus

P.S. Widzę, że czapka w środku została wykonana całkiem starannie.

Czapka jest produkcji angielskiej , co do orła , zgadzam się że to partyjny , może ze względu na fakt że w stawce" Kloss namiętnie nosił tego właśnie orła na czapce nie do końca mi przeszkadza (cóż , sentyment)ale oczywiście zaraz podejmę starania o prawidłowy wzór.Jakbyście mieli namiar to chętnie skorzystam , szukałem jakiś czas temu na Kole ale nikt nie ma nowego wzoru z alu ani haftu.
Dzięki za pomoc.

Duńczyk – o ile mnie pamięć nie myli to zdjęcie prezentuje oficera-lekarza Waffen-SS w trakcie kursu w szkole medycznej Wehrmachtu – komenda placówki zgodziła się na jego uczestnictwo w tym kursie tylko pod warunkiem naszycia orał WH na jego mundur – taka pośrednia szykana wobec tworzącej się Waffen-SS.

Mario – poniekąd tak, ale również dlatego, że w początkowym etapie tworzenia WSS niewystarczające były ilości insygniów dla tej formacji, stąd posiłkowano się insygniami WH.

Z resztą problem nie sprowadzał się wyłącznie do insygniów dotyczył również wykorzystywania przez Waffen-SS umundurowania WH, etc.

Pozdro
Hindus

Nie, to specyficzne insygnium jednego z pułków kawalerii WH o bardzo długiej tradycji (nie pamiętam którego, ale przy okazji sprawdzę…) – dlatego w ramach odstępstwa od reguły zezwalana na noszenie tego orzełka pod adlerem Wh przez żołnierzy i oficerów tej jednostki…

Pozdrawiam
Hindus

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie