Skocz do zawartości

Zdjęcia najpiękniejsze !

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 476
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Kol. JeremiahJohnson, ta ostatnia Twoja fotka nie jest z rezerwatu Krzywa Góra, w rejonie dawnej leśniczówki niedaleko Karolinowa, między kanałem Łasica, a kanałem Kacapskim jak dobrze pamiętam nazwę? Bo tak coś kojarzę, mam ją na mapce z 77 jeżeli to ta, o której myślę.

PZDR
Napisano

Zdaje się, że chyba na pewno to jest to miejsce o którym myślisz. Dokładnie, to nazywa się Klin. Na najnowszych mapach, ta mogiła nie jest zaznaczona, mam ją tylko na jednej 1:50 000. Szkoda że tam nie powiesiłem hełmu, bo w przeciwieństwie do tego z pod Dębu Kobendzy, jeszcze do tej pory na pewno by tam wisiał.

Napisano
PS. Te haki na których wieszano powstańców z 1863 r. o które się kiedyś pytałem, były rzekomo na Dębie Powstańców. Ja ich tam nie widziałem, ale tak było napisane w przewodniku z siedemdziesiątych lat.
Napisano
tak, to dokładnie to miejsce, na tych nowych mapach jest dużo ciekawych miejsc nie zaznaczonych, ja mam mapkę z lat 70, ale zaznaczone jest na niej prawie wszystko, w której wsi są zabytkowe chaty, większość mogił,miejsc pamięci, zabytkowych drzew itd, jedyny jej minus to to, że jeśli chodzi o drogi jest trochę niedokładna, ale Kumpel ma 1:35 000 nową i dajemy radę. Szkoda tylko, że w niektórych wsiach, po zabytkowych chatach nie został kamień na kamieniu, jak i po całych wsiach(Karolinów, Ławy) było by co oglądać, na tej mapce mam jeszcze zaznaczoną mogiłę w rejonie Głębokiego Dołu" niedaleko wsi Bieliny, niestety nie udało nam się z Kumplem jej znaleźć. Możliwe, że przenieśli ją na cmentarz w Granicy.

PZDR
Napisano
a jeśli chodzi o haki, to może wrosły w drzewo, wszak to prawie 150 lat, albo po prostu ich nie było, ale raczej musiały być, skoro napisali o tym w przewodniku, jak będe pod Dębem Powstańców, to się przyjrzę mu dokładnie

PZDR

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie