Skocz do zawartości

Bunkry UPA

Molnar

Rekomendowane odpowiedzi

były to budowle drewniano -ziemne,więc do dzisiejszych czasów prawie nic z nich nie zostało,ale wiem że był wybudowany też podziemny szpital wysadzony na wskutek zapruszenia ognia (przechowywano w nim materialy wybuchowe). Zwracam się z pytaniem czy ktoś wie w jaki sposób budowano te obiekty,ile miały kondygnacji ,no i oczywiscie gdzie umiejscowiano wejścia ,Ciekawostką jest że przez szpital przepływał strumyk dostarczając bieżącej wody.

Ponoć na niektórych szczytach w Czarnohorze są dwa ładnie zachowane obiekty po UPA. Byłem tam teraz, ale niestety śnieg po pas ... nic nie widać, poza krzyżami, kapliczkami w różnych miejscach itp ...

Ja znalazłem kiedyś w okolicy Komańczy taki bunkier ale wielkie g w nim był stary piec i kupę potłuczonych butelek ale znam gościa co obłowił się w niezłe fanty pod przełęczom Żebraka,znalazł taki bunkier w skrzynkach po MG było stare archiwum mapy i wiele ciekawych zapisków z działalności sotni Hrynia.

poruszyłem ten temat poniewaz uważam go za bardzo ciekawy.Kiedyś byłem u znajomego ktory zamieszkiwal chłupę po Ukraincach,podczas remontu domu za powałom znalezliśmy parabelum i zwitek banknotów, na podwórku stala studnia tuz nad tafla wody bylo wejscie w bok ,do czego,niestety nie wiem nie pozwolono nam zejść obecnie studnia jest zasypana.Wiem ze bunkry miały kilka wejśc i także kilka kondygnacji ,żolnierze WP przy zdobywaniu takiego obiektu czesto nie zdawali sobie sprawy o tym iz pod jedną kondygnacją jest druga a w niej ukryta broń a nawet członkowie UPA .,Kiedyś w Cisnej byl taki gośc zajmowal się tym tematem ,niestety zapomniałem nazwiska.Mam pytanie czy ktos coś wie o takzwanej studni,topielców czy wisielców ?ponoć znajduje się w Woli Michowej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie