wino39 Posted December 30, 2008 Author Share Posted December 30, 2008 jak wyygląda owa cewka?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Schivelbein Posted December 30, 2008 Share Posted December 30, 2008 Prosze Link to comment Share on other sites More sharing options...
Schivelbein Posted December 30, 2008 Share Posted December 30, 2008 2 To oczywiście jeszcze bez opakowania" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Schivelbein Posted December 30, 2008 Share Posted December 30, 2008 A w jablu to niby nic ta cewka nie daje.Pozdrawiam i szczęśliwego Nowego Roku Link to comment Share on other sites More sharing options...
wino39 Posted December 31, 2008 Author Share Posted December 31, 2008 dzieki schivelbein szczęśliwego nowego roku pzdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brzęczyszczykiewicz Posted December 31, 2008 Share Posted December 31, 2008 Ja nawet nie wiem, skąd pomysł żeby coś takiego zrobić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Schivelbein Posted December 31, 2008 Share Posted December 31, 2008 Od ruskich. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brzęczyszczykiewicz Posted January 1, 2009 Share Posted January 1, 2009 Bardziej interesują mnie podstawy teoretyczne do czegoś takiego. Mnie nie przychodzą do głowy jakiekolwiek efekty, inne niż śladowe - bez znaczenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Schivelbein Posted January 1, 2009 Share Posted January 1, 2009 Ja sie na tym nie znam ale jak dobrze zkorzystasz z google albo poszukasz na innym forum to może coś na ten temat znajdziesz.Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrand Posted January 1, 2009 Share Posted January 1, 2009 Typowa cewka koszykowa to cewka przeplatana (stąd pewnie jej nazwa). Jeśli uda mi się umieścić obrazek pokażę taką obok. Ta na zjęciach jest tzw. cewką Lorenza. Rzecz w tym aby obniżyć pojemność własną uzwojeń i mozliwie najbardziej skrócić odpowiedź cewki na pobudzenie impulsem. Nie jedyny to sposób, ale ważny. Zabieg taki jest konieczny gdy mamy zamiar próbkowć przy opóźnieniach mniejszych niż 10us. W jablu gdzie Delay Time jest ok. 40us pójdzie każda w miarę prawidłowo nawinięta cewka. Nie ma ŻADNYCH, nawet najmniejszych powodów sprawiać Jablowi taką sondę. Nic się nie zyskuje. To naprawdę strata czasu, no chyba, że ktoś się lubi bawić. W żadnym ze znanych mi rozwiązań komercyjnych nie stosuje się tego rodzaju cewek. Potrzebną jakość osiąga się raczej stosując specjalistyczne materiały. PozdrawiamMrand Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brzęczyszczykiewicz Posted January 1, 2009 Share Posted January 1, 2009 Ta cewka koszykowa" to bardzo dziwny zabieg. Bardziej działający na wyobraźnię niż na elektrony. Indukcyjność cewki silnie maleje wraz ze wzrostem jej grubości i szerokości uzwojenia. Dla uzyskania tego samego efekty wystarczyłoby... odrobinę zmniejszyć liczbę zwojów i dać między warstwy drutu dodatkową przekładkę w postaci choćby taśmy izolacyjnej, dla kilkukrotnego zmniejszenia pojemności :)Kawał dobrej, nikomu nie potrzebnej roboty :))) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.