Jest to mój pierwszy post na tym Forum, choć odwiedzam je regularnie. To Forum to prawdziwa skarbnica wiedzy.... Przekopałem wiele www i nic nie znalazłem.
Ale do rzeczy.
Ostatnio wpadł mi w łapy nabój szkolny do Mausera bez bić. Z różnych wątków tego Forum, doczytałem się że:
A) Istniały dwie wersje - Była wersja pierwszo wojenna z zaokrąglonym pociskiem lub 2WW z ostrym, ale i tak były wykonane z jednego kawałka. (ten nabój jest bardziej okrągły)
B) Jest to nabój szkolny 7,92x57 Mauser. Niemiecki, wyprodukowany stanowczo po 1905 roku. Co do tego czy były niesygnowane a jeśli sygnowane to jak. Były bez oznaczeń producenta, ale były to naboje do Mausera wz 88 (wczesna produkcja). Symbol Ex pojawił sie dopiero w roku 1921.
Przeszukałem wiele stron, ale na wszystkich stronach dla naboi szkolnych, przeważnie występują bicia - rok , P S* Ex. Tutaj nie ma nic, oprócz dwóch okręgów.
Czy ktoś mógłby pomóc w ID tego naboju, potwierdzić lub zaprzeczyć temu co pisze powyżej...
Pytanie
Seneszal
Witam Serdecznie
Jest to mój pierwszy post na tym Forum, choć odwiedzam je regularnie. To Forum to prawdziwa skarbnica wiedzy....
Przekopałem wiele www i nic nie znalazłem.
Ale do rzeczy.
Ostatnio wpadł mi w łapy nabój szkolny do Mausera bez bić.
Z różnych wątków tego Forum, doczytałem się że:
A) Istniały dwie wersje - Była wersja pierwszo wojenna z zaokrąglonym pociskiem lub 2WW z ostrym, ale i tak były wykonane z jednego kawałka.
(ten nabój jest bardziej okrągły)
B) Jest to nabój szkolny 7,92x57 Mauser. Niemiecki, wyprodukowany stanowczo po 1905 roku. Co do tego czy były niesygnowane a jeśli sygnowane to jak. Były bez oznaczeń producenta, ale były to naboje do Mausera wz 88 (wczesna produkcja).
Symbol Ex pojawił sie dopiero w roku 1921.
Przeszukałem wiele stron, ale na wszystkich stronach dla naboi szkolnych, przeważnie występują bicia - rok , P S* Ex. Tutaj nie ma nic, oprócz dwóch okręgów.
Czy ktoś mógłby pomóc w ID tego naboju, potwierdzić lub zaprzeczyć temu co pisze powyżej...
Z góry Dziękuje.
4 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.