Hermanos Napisano 15 Styczeń 2009 Share Napisano 15 Styczeń 2009 A jaki kolor miały hełmy radzieckie z końcowego okresu wojny?Herman Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurkow Napisano 16 Styczeń 2009 Share Napisano 16 Styczeń 2009 A to khaki, które sprzedaje koleś na allegro (0,5L za 37 zł) to się nadaje? Chodzi mi o to, że moim zdaniem ten kolor jest ciut jaśniejszy niż stosowany w 1939r. Bardziej mi pasuje do hełmów radzieckich wz.36 niż polskich wz.31.PozdrawiamKurkow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurkow Napisano 26 Styczeń 2009 Share Napisano 26 Styczeń 2009 Dysponuje ktoś w ogóle numerem kodu do polskiego khaki? Nie chce mi się płacić 37 zł za pół litra.Przydałby się też numer do odcieniu na radzieckie hełmy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
desertstone Napisano 20 Listopad 2009 Share Napisano 20 Listopad 2009 Witam potrzebuje farbe APFELGRAU lub przepis na ten kolor.Chce pomalować hełm szt. 1 i nie chcę sie za bardzo bawić w ekserymenty.Chetnie kupie jakieś 200ml.Pozdrawiamboyen75@o2.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturSz Napisano 20 Listopad 2009 Share Napisano 20 Listopad 2009 Odnośnie polskiego koloru na hełmy wz 31 - Nie ma na to gotowego RAL. Należy pójsc do mieszalni z oryginalem jako wzorzec barwny i poprosić o domieszanie.Robi sie to za każdym kolejnym zamówieniem. Trzeba zapłacic za puszkę 0,5 l albo za sparay do wyboru i już.Posłuchalismy Pana, który mieszaniem i sprzedazą farb zarabia na zycie i tak robimy z kolegami z Grupy - nie mamy tym samym problemu z za jasną farbą na polskich hełmach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurkow Napisano 20 Listopad 2009 Share Napisano 20 Listopad 2009 W mojej grupie to samo. Kolega poszedł z hełmem z resztką oryginalnej farby i namieszali litra nowego koloru. Później gdy porównałem kolor malowanych wcześniej hełmów z tym, który został pomalowany nową farbą, lekko się zdziwiłem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majos Napisano 21 Listopad 2009 Share Napisano 21 Listopad 2009 z racji mojego zawodu ku pomocy moge podpowiedzieć że paleta RAL jest paletą głowną kolorów ale istnieje jescze paleta kolorów pośrednich NCS oczym nikt tu niemówi i może w niej należy szukać odpowiedników ówczesnych kolorów pozdro http://www.allegro.pl/item820427156_wzornik_ncs_wysylka_gratis_nieuzywany.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spz kurz Napisano 22 Listopad 2009 Share Napisano 22 Listopad 2009 farba apfelgrau jest na ebay.de Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturSz Napisano 23 Listopad 2009 Share Napisano 23 Listopad 2009 Kurkow,w przypadku niezadowolenia mozna reklamowac lub zmienic zakład.Na etykiecie mieszanej przeze mnie farby np była informacja zalecajaca wykonanie natrysku próbnego przed malowaniem, która to próba moze byc podstawa do uznania reklamacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurkow Napisano 23 Listopad 2009 Share Napisano 23 Listopad 2009 Nie nie. Chodziło mi o to, że ta farba z Allegro to lekki badziew. Moje zdziwienie wynikało z tego, że nie spodziewałem się po tej allegrowej" farbie takiego odstępstwa od oryginału. Żeby nie było, chodzi mi tylko o polskie khaki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturSz Napisano 24 Listopad 2009 Share Napisano 24 Listopad 2009 A to internetowe nieprozumienie :-)To prawda, że do malowania polskich hełmów wz 31 farba z allegro nie jest odpowiednia.Ale za to farba ta nadaje się do innych części ekwipunku - np łopatek, pochew bagnetów... Kolor jest dobrze dobrany i celuje w jeden ze stosowanych odcieni spotykanych na tych przedmiotach w rzeczywistości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enfield Napisano 24 Listopad 2009 Share Napisano 24 Listopad 2009 Jeśli chodzi o malowanie polskich hełmów wz. 31 to ja stosowałem następujaca metode: oryginalny hełm z zachowanymi elementami farby ( zachowana wewnatrz) pojechałem do firmy komputerowo dorabiajacej lakier samochodowy.Hełmy wyszły świetnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arkos345 Napisano 17 Luty 2010 Share Napisano 17 Luty 2010 A hełmy malować farbą samochodową?? A i czy RAL 6013 nie pasuje na hełm wz.31? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturSz Napisano 19 Luty 2010 Share Napisano 19 Luty 2010 Farba samochodowa kupowana i dobierana w mieszalni ma tę zaletę,ze bez problemu zrobią Ci mat, nie musisz się chrznić potem z matowieniem, talkiem, denaturatem itp.Masz produkt gotowy. pśśśśsik :-) Schnie bardzo szybko.Odn. pytania czy coś pasuje na hełm wz31 - proszę prównać to z hełmem oryginalnym z 1939, gdzie jest zachowana farba. W przypadku niezadowolenia -jak kilka postów wyżej -należy poprosic w mieszalni o dobór barwy wg przekazanego na wzór oryginału. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubalament Napisano 23 Lipiec 2010 Share Napisano 23 Lipiec 2010 Właśnie jaką farbę dobrać do radzieckiego ekwipunku ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.