Skocz do zawartości

Farby na hełmy

Kurt

Rekomendowane odpowiedzi

A to khaki, które sprzedaje koleś na allegro (0,5L za 37 zł) to się nadaje? Chodzi mi o to, że moim zdaniem ten kolor jest ciut jaśniejszy niż stosowany w 1939r. Bardziej mi pasuje do hełmów radzieckich wz.36 niż polskich wz.31.
Pozdrawiam
Kurkow

• 2 weeks later...
  • 9 months later...
Odnośnie polskiego koloru na hełmy wz 31 -
Nie ma na to gotowego RAL. Należy pójsc do mieszalni z oryginalem jako wzorzec barwny i poprosić o domieszanie.
Robi sie to za każdym kolejnym zamówieniem.
Trzeba zapłacic za puszkę 0,5 l albo za sparay do wyboru i już.
Posłuchalismy Pana, który mieszaniem i sprzedazą farb zarabia na zycie i tak robimy z kolegami z Grupy - nie mamy tym samym problemu z za jasną farbą na polskich hełmach.

W mojej grupie to samo. Kolega poszedł z hełmem z resztką oryginalnej farby i namieszali litra nowego koloru. Później gdy porównałem kolor malowanych wcześniej hełmów z tym, który został pomalowany nową farbą, lekko się zdziwiłem...

z racji mojego zawodu ku pomocy moge podpowiedzieć że paleta RAL jest paletą głowną kolorów ale istnieje jescze paleta kolorów pośrednich NCS oczym nikt tu niemówi i może w niej należy szukać odpowiedników ówczesnych kolorów pozdro http://www.allegro.pl/item820427156_wzornik_ncs_wysylka_gratis_nieuzywany.html

Kurkow,w przypadku niezadowolenia mozna reklamowac lub zmienic zakład.
Na etykiecie mieszanej przeze mnie farby np była informacja zalecajaca wykonanie natrysku próbnego przed malowaniem, która to próba moze byc podstawa do uznania reklamacji.

Nie nie. Chodziło mi o to, że ta farba z Allegro to lekki badziew. Moje zdziwienie wynikało z tego, że nie spodziewałem się po tej allegrowej" farbie takiego odstępstwa od oryginału. Żeby nie było, chodzi mi tylko o polskie khaki.

A to internetowe nieprozumienie :-)

To prawda, że do malowania polskich hełmów wz 31 farba z allegro nie jest odpowiednia.

Ale za to farba ta nadaje się do innych części ekwipunku - np łopatek, pochew bagnetów... Kolor jest dobrze dobrany i celuje w jeden ze stosowanych odcieni spotykanych na tych przedmiotach w rzeczywistości.

Jeśli chodzi o malowanie polskich hełmów wz. 31 to ja stosowałem następujaca metode: oryginalny hełm z zachowanymi elementami farby ( zachowana wewnatrz) pojechałem do firmy komputerowo dorabiajacej lakier samochodowy.
Hełmy wyszły świetnie.

• 2 months later...
Farba samochodowa kupowana i dobierana w mieszalni ma tę zaletę,ze bez problemu zrobią Ci mat, nie musisz się chrznić potem z matowieniem, talkiem, denaturatem itp.
Masz produkt gotowy.
pśśśśsik :-) Schnie bardzo szybko.

Odn. pytania czy coś pasuje na hełm wz31 - proszę prównać to z hełmem oryginalnym z 1939, gdzie jest zachowana farba.
W przypadku niezadowolenia -jak kilka postów wyżej -należy poprosic w mieszalni o dobór barwy wg przekazanego na wzór oryginału.

• 5 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie