Arseon Napisano 22 Grudzień 2008 Autor Napisano 22 Grudzień 2008 znalazłem taki guzik ,czy to carska artyleria ?
Arseon Napisano 22 Grudzień 2008 Autor Napisano 22 Grudzień 2008 znalazłem taki guzik ,czy to carska artyleria ?
martian. Napisano 22 Grudzień 2008 Napisano 22 Grudzień 2008 Tak wygląda, że produkcja juniora pod zamówienie rosyjskie. Choć nie wiem czy w Królestwie Polskim też nie były takie używane..
8total4 Napisano 22 Grudzień 2008 Napisano 22 Grudzień 2008 to jest guzik artylerii Królestwa Polskiego.Występują takie sygnowane nazwą jednostki ogniowej.zdrów!
SZZ Napisano 22 Grudzień 2008 Napisano 22 Grudzień 2008 Wiele wskazuje na to, że takich guzików używali zarówno Polacy jak i Rosjanie. Czy możesz Arseon odczytać pełną treść sygnatury na guziku?Pozdrawiam
Arseon Napisano 22 Grudzień 2008 Autor Napisano 22 Grudzień 2008 SZZ na rewersie guzika :MUNCHHEIMER JUNIOR W WARSZ"dalej jest orzełek w koronie (skrzydła strzeliste ku górze)pod orzełkiem jakieś 3 lub 2 litery lub cyfry ale nie mogę odczytać bo uszko zagięte w tą stronę a nie chcę odginać.pozdr>
8total4 Napisano 22 Grudzień 2008 Napisano 22 Grudzień 2008 owszem, ale w.g. mnie różnica tkwi też w rysunku płomienia na granacie..ten ma styl 'francuski' tzn. rozpostarte na boki języki ognia, natomiast rosyjskie były 'wyciągnięte' w górę.pozdro!
Pytanie
Arseon
znalazłem taki guzik ,czy to carska artyleria ?
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.