rum Posted December 19, 2008 Author Share Posted December 19, 2008 Witam, tak jak w temacie. Znalezione wśród łuseczek w okopie. pzdr Rum Link to comment Share on other sites More sharing options...
martian. Posted December 19, 2008 Share Posted December 19, 2008 Podobne do łańcucha od blachy żandarmów niemieckich... Link to comment Share on other sites More sharing options...
R51 Posted December 19, 2008 Share Posted December 19, 2008 Jest to łańcuch od niemieckiego ryngrafu. Raczej nie żandarmeria- tamte były troszkę inne. Raczej ryngraf sztandarowego... Link to comment Share on other sites More sharing options...
R51 Posted December 19, 2008 Share Posted December 19, 2008 ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raned Posted December 20, 2008 Share Posted December 20, 2008 Ryngaraf na zdjęciu ma zupełnie inne ogniwka i mimo wysokiej ceny nie dałbym głowy, że to oryginał (Niemcy i USA robią kopie nie do rozpoznania od oryginału). Konie podczas drugiej wojny pełniły wiele użytecznych funkcji i to nie tylko w naszym zapóźnionym wojsku. Łańcuszek pełnił rolę dekoracyjną i jakoś to było przymocowane z boku głowy konia. Nie siedzę w końskiej tematyce więc nie wiem dokładnie, ale widziałem takie łańcuszki u koników dawno, dawno temu, dlatego nie pamiętam szczegółów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rum Posted December 19, 2008 Author Share Posted December 19, 2008 Witam, tak jak w temacie. Znalezione wśród łuseczek w okopie. pzdr Rum Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raned Posted December 20, 2008 Share Posted December 20, 2008 Tak naprawdę to od końskiej uprzęży, ale od lat są sprzedawane na All... jako łańcuszki od ryngrafu. Miałem oryginalny łańcuszek od ryngrafu i na każdym ogniwku była sfastyka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
R51 Posted December 20, 2008 Share Posted December 20, 2008 Łańcuch przeze mnie przedstawiony niewątpliwie był od ryngrafu- patrz prostokątne druciane zaczepy na końcach słuzyły do mocowania właśnie do ryngrafu- jak ktoś ma cały ryngrafik to niech sprawdzi... Link to comment Share on other sites More sharing options...
rum Posted December 20, 2008 Author Share Posted December 20, 2008 Dzieki za wszytskie odp. Niestety na moim yngrafie" sfastyk nie ma. Jednak na necie znalazłem dosłownie identyczny łańcuch właśnie z ryngrafem. Po drugie co do cholery może robić łańcuch od końskiej uprzęży w okopie? a...może wszytsko sie zdarzyc może. pozdrawiam Rum.P.S. pokopie jeszcze troche ..może i znajde ryngraf. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rum Posted December 20, 2008 Author Share Posted December 20, 2008 Sądze, że oryginał.http://www.germanmilitaria.com/Heer/photos/H016957.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
rum
Witam, tak jak w temacie. Znalezione wśród łuseczek w okopie. pzdr Rum
9 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.