rum Napisano 19 Grudzień 2008 Autor Napisano 19 Grudzień 2008 Witam, tak jak w temacie. Znalezione wśród łuseczek w okopie. pzdr Rum
martian. Napisano 19 Grudzień 2008 Napisano 19 Grudzień 2008 Podobne do łańcucha od blachy żandarmów niemieckich...
R51 Napisano 19 Grudzień 2008 Napisano 19 Grudzień 2008 Jest to łańcuch od niemieckiego ryngrafu. Raczej nie żandarmeria- tamte były troszkę inne. Raczej ryngraf sztandarowego...
Raned Napisano 20 Grudzień 2008 Napisano 20 Grudzień 2008 Ryngaraf na zdjęciu ma zupełnie inne ogniwka i mimo wysokiej ceny nie dałbym głowy, że to oryginał (Niemcy i USA robią kopie nie do rozpoznania od oryginału). Konie podczas drugiej wojny pełniły wiele użytecznych funkcji i to nie tylko w naszym zapóźnionym wojsku. Łańcuszek pełnił rolę dekoracyjną i jakoś to było przymocowane z boku głowy konia. Nie siedzę w końskiej tematyce więc nie wiem dokładnie, ale widziałem takie łańcuszki u koników dawno, dawno temu, dlatego nie pamiętam szczegółów.
rum Napisano 19 Grudzień 2008 Autor Napisano 19 Grudzień 2008 Witam, tak jak w temacie. Znalezione wśród łuseczek w okopie. pzdr Rum
Raned Napisano 20 Grudzień 2008 Napisano 20 Grudzień 2008 Tak naprawdę to od końskiej uprzęży, ale od lat są sprzedawane na All... jako łańcuszki od ryngrafu. Miałem oryginalny łańcuszek od ryngrafu i na każdym ogniwku była sfastyka.
R51 Napisano 20 Grudzień 2008 Napisano 20 Grudzień 2008 Łańcuch przeze mnie przedstawiony niewątpliwie był od ryngrafu- patrz prostokątne druciane zaczepy na końcach słuzyły do mocowania właśnie do ryngrafu- jak ktoś ma cały ryngrafik to niech sprawdzi...
rum Napisano 20 Grudzień 2008 Autor Napisano 20 Grudzień 2008 Dzieki za wszytskie odp. Niestety na moim yngrafie" sfastyk nie ma. Jednak na necie znalazłem dosłownie identyczny łańcuch właśnie z ryngrafem. Po drugie co do cholery może robić łańcuch od końskiej uprzęży w okopie? a...może wszytsko sie zdarzyc może. pozdrawiam Rum.P.S. pokopie jeszcze troche ..może i znajde ryngraf.
rum Napisano 20 Grudzień 2008 Autor Napisano 20 Grudzień 2008 Sądze, że oryginał.http://www.germanmilitaria.com/Heer/photos/H016957.html
Pytanie
rum
Witam, tak jak w temacie. Znalezione wśród łuseczek w okopie. pzdr Rum
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.