Jump to content

tejon -czy to normalne?

wojtekanka

Recommended Posts

Witam,chodzi o sygnal widacy.Cofam przelacznik na all metal i krece pokretlem aby ustawic wiodacy,gdy pojawia sie sygnal jest lekko szarpany,nie jest ciagly.Jak jestem w all metal i ruszam koncowka kabla zaraz przy cewce to sygnal rosnie .Nie dzieje sie tak w dyskryminacji.Cos jest nie tak czy to jest normalne?

Ton wiodący jest trochę szarpany" i jest to normalne, ale sygnały przedmiotów metalowych już nie. Nie wiem po co ruszać przewodem (po polsku to przewód, po niemiecku kabel) przy wejściu do cewki, ale ani ton wiodący ani sygnał przedmiotów metalowych nie powinien narastać.

Witam,Raned dziekuje za odpowiedz.Jezeli sygnal wiodacy ma drgac(szarpac) to sie ciesze,bo nie ma problemu.Mam jeszcze jedno pytanie w trybie all metal gdy przyblize dlon do cewki na tak 3-4 cm pojawia sie sygnal jak na metal(uprzedzam pytanie -obraczka zdjeta).Tejona mam juz drugi raz ale nigdy mu sie dokladniej nie przygladalem dlatego te pytania.Dziekuje za odpowiedzi.Pozdrawiam

Sprawdzilem jeszcze raz,jezeli macham cala dlonia(nie tylko palcami,bo na same palce nie ma reakcji) prawie dotykajac cewki ma sygnal jak na metal i to tak przy cofnietym trigerze jak i w trybie dynamiczny.Co to oznacza,czy cewka moze byc uszkodzona?Przepraszam,ze tak to draze ale moge zwrocic cewke jezeli jest uszkodzona i wolal bym z tego skorzystac (towar z ebaya).

Witam !

Czuły wykrywacz taki jak Tejon ma prawo i będzie reagował na środek dłoni z bardzo niewielkiej odległości i nie jest to w żadnym wypadku wada ekranowania. Nie wiem dlaczego jeszcze nikt o tym nie napisał. Ciało ludzkie zawiera przecież elektrolity - i przewodzi prąd. CZUŁY wykrywacz wykrywa taki obiekt.

pozdrawiam .

Drogi Arkadiuszu, musisz chyba nieco odpocząć. Zaczynasz rozmawiać sam ze sobą, a nawet strofować się :)
Nie wiem dlaczego jeszcze NIKT o tym nie napisał."
No właśnie napisałeś i teraz jest już chyba wszystko OK. Pozdrawiam
Mrand

Niestety nie mogą się z kolegami zgodzić. Mam do dyspozycji 3 różniące się od siebie Tejony na miejscu i reagują one słabo na sole zawarte w krwi ręki przesuwanej blisko cewki, ale jest to cichy sygnał śladowy o niezdecydowanych krawędziach, mocno różniący się od sygnałów metali a także ferrytu czy zmineralizowanych kamieni, które dają mocny, zdefiniowany sygnał.

Andrzeju - faktycznie wychodzi na to że sam ze sobą pogaduszki urządzam ;-))))

Panie Andrzeju - jak zwał tak zwał - Niestety na forum nie ma możliwości wrzucenia plików dźwiękowych, więc w tym konkretnym przypadku nie wiadomo czy to co opisuje kolega to uszkodzenie czy też orma". W każdym razie może ( ale nie musi ) być to normalna reakcja.

pozdrawiam .

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information