Skocz do zawartości
  • 0

Zegarek kieszonkowy, nagroda dla żołnierza carskiego

Le Chiffre

Pytanie

Napisano
Witam państwa :) w moje (nieodpowiednie ręce) trafił dzisiaj zegarek kieszonkowy mego pradziada. Radości na mej twarzy nie mogą opisać żadne słowa (ani emotikony). Więc od razu przechodzę do sedna, potrzebuje Waszej pomocy w odrestaurowaniu tej pamiątki rodzinnej.

info:

medaille d'or (co to oznacza?)
ancre 23 rubis (rubiny, niestety braciszek sprzeniewierzył)
qte boutte - nazwa firmy?
levees visibles - (?)

oraz

białe plamki - cenzura :)

rok prod. 1884

Jeżeli posiadacie zdjęcia przedstawiający ten model, bądź opisy budowy, przekroje byłbym bardzo wdzięczny. :)

oraz, pytanie mam czy takie agrody" jak ten zegarek w wojsku carskim to normalna sprawa. Czy może za wybitne zasługi?

/dodatkowe info: brak cyferblatu.

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam państwa :) w moje (nieodpowiednie ręce) trafił dzisiaj zegarek kieszonkowy mego pradziada. Radości na mej twarzy nie mogą opisać żadne słowa (ani emotikony). Więc od razu przechodzę do sedna, potrzebuje Waszej pomocy w odrestaurowaniu tej pamiątki rodzinnej.

info:

medaille d'or (co to oznacza?)
ancre 23 rubis (rubiny, niestety braciszek sprzeniewierzył)
qte boutte - nazwa firmy?
levees visibles - (?)

oraz

białe plamki - cenzura :)

rok prod. 1884

Jeżeli posiadacie zdjęcia przedstawiający ten model, bądź opisy budowy, przekroje byłbym bardzo wdzięczny. :)

oraz, pytanie mam czy takie agrody" jak ten zegarek w wojsku carskim to normalna sprawa. Czy może za wybitne zasługi?

/dodatkowe info: brak cyferblatu.
Napisano
Medaille d'or - złoty medal na targach - wizerunki medali i nazwy miast w których te targi się odbyły oraz daty targów powiedzą Ci wszystko.
Pozdro
Napisano
Jeśli się nie mylę, to ancre" to po prostu ankier, czyli typ mechanizmu zastosowany w tym zegarku, inaczej wychwyt kotwiczny". A te złote medale to chyba dla producenta zegarka, a nie dla przodka Szanownego Kolegi. Pozdrav.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie