Le Chiffre Napisano 14 Grudzień 2008 Autor Napisano 14 Grudzień 2008 Witam, w sobotę znalazłem kamyczek, o dziwo dzięki mojemu wykrywaczowi. Bardzo mocny sygnał, leżał sobie na głębokości sztychówki. Reaguje na magnes, w niektórych miejscach mocniej, w innych słabiej. Posiada również czarne ślady osmalenia (?) oraz błyszczące drobinki. i tutaj nasuwa się pytanie, jaka jest jego wartość ponieważ nie zbieram tego typu rzeczy. Pozdrawiam :)poniżej zamieszczam zdjęcia.
bandolero Napisano 14 Grudzień 2008 Napisano 14 Grudzień 2008 Le Chiffre- nie wiem, w jakich książkach to czytałeś, ale były to książki niewłaściwe. Ja do niedawna byłem w posiadaniu meteorytu żelaznego (Mama mi go wyrzuciła, bo taki brzydki kamień w domu!) i wyglądał on następująco- czarny, potwornie twardy i ciężki, miał pęcherzyki, był lśniący, bardzo przypominał hematyt ale w przeciwieństwie do niego nie był kruchy. Po zeszlifowaniu miał metaliczny połysk. To Twoje to ruda darniowa, jak trafnie zauważył Abcd. Pozdrav.
Le Chiffre Napisano 14 Grudzień 2008 Autor Napisano 14 Grudzień 2008 :) dziękuje wam. aczkolwiek, tak dla pewności na forum o meteorytach konto założyłem. pozdro i wątek uważam za zamknięty.
Le Chiffre Napisano 14 Grudzień 2008 Autor Napisano 14 Grudzień 2008 Witam, w sobotę znalazłem kamyczek, o dziwo dzięki mojemu wykrywaczowi. Bardzo mocny sygnał, leżał sobie na głębokości sztychówki. Reaguje na magnes, w niektórych miejscach mocniej, w innych słabiej. Posiada również czarne ślady osmalenia (?) oraz błyszczące drobinki. i tutaj nasuwa się pytanie, jaka jest jego wartość ponieważ nie zbieram tego typu rzeczy. Pozdrawiam :)poniżej zamieszczam zdjęcia.
sudajew Napisano 14 Grudzień 2008 Napisano 14 Grudzień 2008 mi to wygląda na rudę żelaza, ewentualnie na spiek, wczoraj wyszło mi takie coś, tylko 20 razy większepzdr
Jarosz Napisano 14 Grudzień 2008 Napisano 14 Grudzień 2008 najlepiej to wklej fotke na forum zajmujące sie meteorytami. Tam powinni ci powiedziec... mozesz tez uciąc kawałeczek zeby zobaczyc jak wygląda w srodku. Tak jeszcze zapytam znalazł ktos z Was kiedys meteoryt za pomocą wykrywacza?
bandolero Napisano 14 Grudzień 2008 Napisano 14 Grudzień 2008 Meteoryty żelazne wyglądają zupełnie inaczej, są czarne, lśniące, bardzo twarde i ciężkie.
Le Chiffre Napisano 14 Grudzień 2008 Autor Napisano 14 Grudzień 2008 @bandareloowy meteoryt znalazłem w bagnie, czytałem również, że brązowy nalot jest normalną rzeczą :)
Le Chiffre Napisano 14 Grudzień 2008 Autor Napisano 14 Grudzień 2008 @bandareloowy meteoryt znalazłem w bagnie, czytałem również, że brązowy nalot jest normalną rzeczą :)
Pytanie
Le Chiffre
Reaguje na magnes, w niektórych miejscach mocniej, w innych słabiej. Posiada również czarne ślady osmalenia (?) oraz błyszczące drobinki.
i tutaj nasuwa się pytanie, jaka jest jego wartość ponieważ nie zbieram tego typu rzeczy. Pozdrawiam :)
poniżej zamieszczam zdjęcia.
12 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.