Skocz do zawartości
  • 0

Meteoryt?

Le Chiffre

Pytanie

Napisano
Witam, w sobotę znalazłem kamyczek, o dziwo dzięki mojemu wykrywaczowi. Bardzo mocny sygnał, leżał sobie na głębokości sztychówki.

Reaguje na magnes, w niektórych miejscach mocniej, w innych słabiej. Posiada również czarne ślady osmalenia (?) oraz błyszczące drobinki.

i tutaj nasuwa się pytanie, jaka jest jego wartość ponieważ nie zbieram tego typu rzeczy. Pozdrawiam :)

poniżej zamieszczam zdjęcia.

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Le Chiffre- nie wiem, w jakich książkach to czytałeś, ale były to książki niewłaściwe. Ja do niedawna byłem w posiadaniu meteorytu żelaznego (Mama mi go wyrzuciła, bo taki brzydki kamień w domu!) i wyglądał on następująco- czarny, potwornie twardy i ciężki, miał pęcherzyki, był lśniący, bardzo przypominał hematyt ale w przeciwieństwie do niego nie był kruchy. Po zeszlifowaniu miał metaliczny połysk. To Twoje to ruda darniowa, jak trafnie zauważył Abcd. Pozdrav.
Napisano
Witam, w sobotę znalazłem kamyczek, o dziwo dzięki mojemu wykrywaczowi. Bardzo mocny sygnał, leżał sobie na głębokości sztychówki.

Reaguje na magnes, w niektórych miejscach mocniej, w innych słabiej. Posiada również czarne ślady osmalenia (?) oraz błyszczące drobinki.

i tutaj nasuwa się pytanie, jaka jest jego wartość ponieważ nie zbieram tego typu rzeczy. Pozdrawiam :)

poniżej zamieszczam zdjęcia.
Napisano
najlepiej to wklej fotke na forum zajmujące sie meteorytami. Tam powinni ci powiedziec... mozesz tez uciąc kawałeczek zeby zobaczyc jak wygląda w srodku. Tak jeszcze zapytam znalazł ktos z Was kiedys meteoryt za pomocą wykrywacza?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie