Skocz do zawartości
  • 0

Co to za formacja pruska i z jakiego okresu pochodzi

wodnik.szuwarek1

Pytanie

Napisano

Witam. Ostatnio wpadło mi to zdjęcie .Z tego co się wiem są to żołnierze pruscy . Nie wiem jaka to formacja i z jakiego okresu pochodzi to zdjęcia , mundury .Co widać na pagonach to litera L i korona powyżej być może w kolorze czerwonym

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
A mógłbyś jakoś wykonać powiększenie naramiennika?
Literę L z koroną miał Infanterie Regiment Nr. 47 (2. Dolnośląski).
Krój kurtki gościa po lewej był używany w porywach gdzieś do 1915 roku, od 1910 zastępowany kurtką z kieszeniami na połach.

Pzdr

Grzesiu
Napisano
Witam To zdjęcie pochodzi z jednostki Infanterie Regiment Nr. 47 (2. Dolnośląski).Właśnie szukam informacji na temat tej jednostki a zwłaszcza 2 batalionu stacjonującego w Śremie (Schrimm). Posiadam kilka pamiątek z tej jednostki .Jeśli by miał kolega jakieś wiadomości tej jednostki lub batalionu czy może mi je udostępnić .
Napisano

Witam. Ostatnio wpadło mi to zdjęcie .Z tego co się wiem są to żołnierze pruscy . Nie wiem jaka to formacja i z jakiego okresu pochodzi to zdjęcia , mundury .Co widać na pagonach to litera L i korona powyżej być może w kolorze czerwonym

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie