Skocz do zawartości

Nietypowe znalezisko na kieleckim Rynku

pomsee

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Nietypowe znalezisko na kieleckim Rynku
marc2008-12-02, ostatnia aktualizacja 2008-12-02 20:11

Niezwykłe znalezisko przy okazji wymiany gazociągu na kieleckim Rynku. Robotnicy natrafili we wtorek na obrobiony blok piaskowca. Niewykluczone, że jest on pozostałością pręgierza.

Kamień ma kilkadziesiąt centymetrów średnicy i około pół metra wysokości. Natrafiono na niego pod chodnikiem biegnącym wzdłuż południowej pierzei Rynku. - Widać wyraźnie, że był wkopany. Leży w warstwie odpowiadającej powierzchni Rynku w czasach, gdy stał tu XVI-wieczny ratusz - mówi Waldemar Gliński, archeolog prowadzący prace wykopaliskowe na Rynku. - Jedyne skojarzenie, jakie przychodzi mi do głowy, to że może to być pozostałość pręgierza. Ale to tylko hipoteza - podkreśla Gliński. Podobne podejrzenia miał wczoraj Jan Główka, dyrektor Muzeum Historii Kielc.

http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255,6017878,Nietypowe_znalezisko_na_kieleckim_Rynku.html?skad=rss
Napisano
Nie jestem pewny, czy w tym samym miejscu gdzie teraz ryją nie stał przed wojną jakiś budynek, rozebrany tylko dlatego, że nie pasował do Polski chłoporobotniczej.
Pręgierz jest możliwy, chociaż z tego co wiem cięższe kary wykonywano w okolicach obecnej ul. Zamkowej.
Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie