RYSIEK-SANOK Napisano 13 Styczeń 2009 Napisano 13 Styczeń 2009 My jak pojedziemy i zatrzymamy sie w Krepnej to w tej agroturystyce.Jedziemy pod namioty ale mozna korzystac z kuchni i lazienki.Wyjazd tez planujemy w lipcu.http://www.beskid-niski.pl/index.php?pos=/noclegi&ID=327
limal Napisano 13 Styczeń 2009 Autor Napisano 13 Styczeń 2009 ja chyba załatwię sobie domek letniskowy a jeżeli nie wypali to mam znajomą w krempnej to może u niej z rodziną się zachacze ale nie chciałbym robić jej problemów Rysiek kopałeś może w okolicach żydowskigo albo wysokigo ta druga góra bardzo mnie korci tylko nie wiem czy tam opłaca sie taki kawał drogi zasuwać
RYSIEK-SANOK Napisano 13 Styczeń 2009 Napisano 13 Styczeń 2009 Wiem oi ktora gore Ci chodzi ale nie kopalem tam.
limal Napisano 13 Styczeń 2009 Autor Napisano 13 Styczeń 2009 czytałem też o suchani też niedaleko krępnej ale tam nie byłem to 4 km za kremnną w stronę polan ale mam pomysł jak tam pojechać i nie dać się złapać jak masz fajne miejscówki pierwszej wojny lub drugiej to chętnie się zabiorę lubie zwiedzać okolicę pełne histori
limal Napisano 13 Styczeń 2009 Autor Napisano 13 Styczeń 2009 byłem w zeszłym roku jak woda metr przez tamę szła a drzewa leżały w zalewie to był dopiero widok
limal Napisano 13 Styczeń 2009 Autor Napisano 13 Styczeń 2009 a za tym cmentarzem była austriacka linia okopów wzgórze nazywa się łokieć
tombspider Napisano 13 Styczeń 2009 Napisano 13 Styczeń 2009 Zgadza się :) mam pytanko, z jakich książek bierzesz informacje na temat walk w tym rejonie? Przejrzałem swoje i o Krempnej i okolicy nie ma tam niestety zbyt wiele napisane :(PS. Wiesz może gdzie pod Krempną było lądowisko dla kukuruźników" zaopatrujących kawalerie Baranowa?
limal Napisano 13 Styczeń 2009 Autor Napisano 13 Styczeń 2009 informacje walkach w tym regionie biorę z internetu trochę od ludzi mieszkających w krępnej a trochę z ksiażki skarby pobojowisk jest to ksiązka o eksploracjach jak masz jakiś szersze info to się podziel pozdrawiam moje gg 4115572
tombspider Napisano 15 Styczeń 2009 Napisano 15 Styczeń 2009 Niema sprawy :) przejrzałem właśnie pamiętniki Kiryła Moskalenki, Greczki i Svobody, ale są tam tylko szczątkowe informacje na temat Krempnej. W przewodniku po dolinie śmierci" Szymczyka też wieje nędzą. Przejże jeszcze kilka książek i jak coś znajdę ciekawego to dam znać.PS. Na GG mnie nie ma, jak chcesz pogadać na Priva to pisz tombspider@neostrada.plPozdrawiam
Twetty Napisano 15 Styczeń 2009 Napisano 15 Styczeń 2009 Z książek dość dokładnie opisujących działania wojenne na terenie dukielszczyzny polecam wam książeczke o tytule: Przed Dolinę Śmierci i Przełęcz Dukielską" Witolda Szymczyka, oraz książkę Nienasycona Przełęcz" z serii z tygrysem, można tam znależć wiele informacji o ciekawych miejscach.
tombspider Napisano 15 Styczeń 2009 Napisano 15 Styczeń 2009 Szymczyk jest rzeczywiście ciekawy, ale Nienasycona przełęcz" to straszna kicha :) Autor nie pisze nic nowego od siebie tylko spisuje (z błędami!) informacje z w/w przeze mnie pamiętników. Jeśli już wymieniamy książki opisujące działania w dolinie śmierci" to jeszcze należy wspomnieć o Tędy szli" i artykule Kotarskiego w Krosno. Studia z dziejów miasta i regionu" tom 2.
binekr Napisano 16 Styczeń 2009 Napisano 16 Styczeń 2009 Ten helm znalazlem w ubieglym roku w okolicach Chyrowej na bardzo przeszukanej gorce. Tak ze, teren przekopany, a jednak.......
RYSIEK-SANOK Napisano 16 Styczeń 2009 Napisano 16 Styczeń 2009 Wiele osób mowi i twierdzi ze teren Doliny Śmierci jest juz przeszukany i nie warty aby go penetrowac.Fak ze na poczatku lat 90 najwiecej wyciagano fantow ale to nie oznacza ze nic tam nie ma i nie warto szukac.
limal Napisano 19 Styczeń 2009 Autor Napisano 19 Styczeń 2009 szukał ktoś w okolicy suchani polan doczytałem się w jednym z artykułów że tam też można coś znależć i opisywał to człowiek który opisuje piękno gór a nie eskapady wykopkowe
Hitboy64 Napisano 19 Styczeń 2009 Napisano 19 Styczeń 2009 Generalnie to ja jestem spod Dukli :DLudzie są przyzwyczajeni do widoku wykrywek, często ludzie znajdują wyorane w czasie prac na polu łuski i inne drobiazgi, dość dużo ludzi miało swoje kolekcja fantów, jednak pokolenie już wymiera, a fanty idą na złom, nie mówiąc już o informacjach...Czasami spotykam wycieczki" po parę osób w okolicznych lasach, jest to bardzo znany teren, więc potrzeba dużo szczęścia i informacji które nie są w książkach które można znaleźć w empiku :DJakiś czas temu widziałem kogoś jak biegał z wykrywką niedaleko kościoła w Dukli, ale wrodzona nieśmiałość nie pozwoliła mi podejść :DPozdrawiam
limal Napisano 19 Styczeń 2009 Autor Napisano 19 Styczeń 2009 w zeszłym roku kręciłem się po dani ale chyba ostatni raz po za możdzierzami to nic a mnie taki fanty nie interesują tego można tam nazbierać cały samochód lecz to mnie to już nie bawi może w tym roku zawitam na tą górę obok polana chyba jej nazwa pozdrawiam
limal Napisano 21 Styczeń 2009 Autor Napisano 21 Styczeń 2009 rysiek sanok odbiegając od bitwy o przełęcz dukielską kopałeś może na chryszczatym to blisko ciebie i to bitwa gorlicka
RYSIEK-SANOK Napisano 21 Styczeń 2009 Napisano 21 Styczeń 2009 kopalem,zreszta teraz wiecej siedzie po slowackiej stronie niz u nas.
limal Napisano 21 Styczeń 2009 Autor Napisano 21 Styczeń 2009 i opłaca się tam wybrać chodzi mi o chryszczate czy szkoda zachodu po słowackiej lepsze fanty niż u nas
RYSIEK-SANOK Napisano 21 Styczeń 2009 Napisano 21 Styczeń 2009 Z tego co zauwarzylem to slowacy chetniej kopia II wojne.Co do Chryszczatej to jest przekopana choc trafiaja sie ciekawe fanty ale trzeba miec duzo szcescia.Gdy mam Ci doradzic to odpusc sobie.
limal Napisano 21 Styczeń 2009 Autor Napisano 21 Styczeń 2009 pytam tylko jak pojadę w lipcu na urlop to już teraz się rozglądam gdzie uderzyć łopatą a będąc w tamtych rejonach to parę kilometrów mnie nie zbawi ja wypoczywam przy wykrywce
RYSIEK-SANOK Napisano 21 Styczeń 2009 Napisano 21 Styczeń 2009 Tak jak ja.Jezeli chcesz kolo chryszczatej jest studecka baza namiotowa.Moze tez tam sie wybiore
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.