Skocz do zawartości
  • 0

Coś z mapnika WP? Proszę o ID

Skok

Pytanie

Napisano

Proszę o identyfikacje przedmiotu ze zdjęcia. Wygląda mi to na jakiś przyrząd do pracy przy mapie (artyleryjski?, geodezyjny?) Wydaje się być pochodzenia wojskowego. Wskazuje na to miejsce znalezienia przedmiotu.

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
kolego tj. podziałka tranzwersalna do pzenoszenia na skle mapy uzywana przez geodetów przedmiot cały czas używany
do nabycia w sklepacz geodezyjnych
pozdrawiam
Napisano

Proszę o identyfikacje przedmiotu ze zdjęcia. Wygląda mi to na jakiś przyrząd do pracy przy mapie (artyleryjski?, geodezyjny?) Wydaje się być pochodzenia wojskowego. Wskazuje na to miejsce znalezienia przedmiotu.

Napisano
Przedmiot posiada następujące sygnatury:

FROMME
WIEN

oraz

IZBA SKARB.
ODDZ. KATASTR
TORUN

Znajdują się tam również 4 skale:
1:1000
1:2000
1:4000
1:5000

Pozdr.
Napisano
Luflander tego właśnie szukałem... Czyli przedmiot pochodzenia cywilnego. Nie wiesz, czy miał zastosowanie w wojsku? Znaleziony w rejonie intensywnych walk w 1939 (1945 też ale to nie ma znaczenia w tym wypadku :-) )

Pozdr!!
Napisano
Oddział katastralny - czyli na chłopski rozum linijka do mierzenia obszaru katastralnego .
Przedmiot cywilny , ale w wojsku też mógł być przydatny .
Napisano
Dzięki Grove3.

Mógłbyś powiedzieć do o co chodzi z tym obszarem katastralnym? Z wikipedi niewiele wywnioskowałem.

pozdr
Napisano
Takich podziałek używali geodeci a wojskach inżynieryjnych są potrzebni takowi ale na tym przedmiocie jest producent Fromme Wien i właściciel Izba Skarbowa... . Gdyby był to sprzęt wojskowy było napisane np. MSWojsk itp.
Napisano
Rzecz ujmując krótko: można zdefiniować kataster jako zbiór informacji o terenie, inwentaryzujący wszelkie nieruchomości położone na danym obszarze (z reguły jest to najniższy szczebel terytorialnego podziału kraju) pod względem:

fizycznym (wyznaczenie granic i szczegółowy opis nieruchomości),
prawnym (określenie właścicieli bądź posiadaczy-użytkowników nieruchomości),
ekonomicznym (oszacowanie wartości lub dochodowości nieruchomości).

być może że ta linijka służyła do pomiarów na mapkach geodezyjnych o oddziale tego urzędu (katastralnym) i naliczaniu podadkow od nieruchomości

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie