Skocz do zawartości
  • 0

Przedpotopowy zawór mosiężny.

bandolero

Pytanie

Napisano

Od czego może być ten zawór, wykonany z mosiądzu, wysokość ok. 6,5 cm, średnica na gwincie ok. 2,5 cm, dzyndzel można wysuwać, wraca z powrotem, bo jest na jakiejś sprężynie. Nie wiem czy to przypadek, ale znalazłem go na mojej ulubionej miejscówce z polskimi fantami wrześniowymi. Obok zaworku wyszła klamerka od maski i guziki wojskowe od bielizny.

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
kolego bandolero sprawdz zawory bezpieczeństwa do klap kuchni polowych. Nawet w obecnie produkowanych zawory są prawie identyczne tylko wykonane ze stopu aluminium.
pozdrawiam
hilary
Napisano
tez wygflada mi to na zawor bezpieczenstwa - sprawdz czy po podniesieniu dzyndzla do gory jest gdzies miejsce na rozejscie sie cisnienia - jakas dzura z boku ewentualnie luz na obwodzie dzyndzla
Napisano
Woytas- masz rację, każde parcie musi znaleźć swoje ujście, jak mawia mój sąsiad, słynący z potężnych wiatrów. W inkryminowanym zaworku istnieją dziurki, widoczne na ryc. no. 2. Hilary- naprowadziłeś mnie na dziewiczy trop, zaraz sprawdzę, jak wyglądały kuchnie polowe- dzięx! Kokesh- ja tam nie wiem, jakie zabawy komu sprawiają przyjemność, ale jest to krzepiące, że niektórzy mają jeszcze tyle fantazyji, że samo słowo dzyndzel" wywołuje u nich reakcję natury biologicznej. Wojtek... słusznie prawisz, zaraz zamieszczę fotkę strony zadniej, która zaiste jako żywo przypomina to, co prezentujesz w zapodanym linku. Dziękuję wszystkim Szlachetnym Pomocnym!!!
Napisano

Tak to wyjrzy od zadniej strony, to co się świeci to jest tłoczek, za pomocą mitycznego już dzyndzla można go odchylić do góry i wtenczas czyni się, za przeproszeniem, szpara, którędy gazy lub ciecz mogą znaleźć ujście przez dziurki widoczne na ryc. No.2.

Napisano

Od czego może być ten zawór, wykonany z mosiądzu, wysokość ok. 6,5 cm, średnica na gwincie ok. 2,5 cm, dzyndzel można wysuwać, wraca z powrotem, bo jest na jakiejś sprężynie. Nie wiem czy to przypadek, ale znalazłem go na mojej ulubionej miejscówce z polskimi fantami wrześniowymi. Obok zaworku wyszła klamerka od maski i guziki wojskowe od bielizny.

Napisano

Udało mi się to zidentyfikować, więc odświeżam wątek, bo może ktoś kiedyś znajdzie taki sam artefakt. To jest zawór od kotła polskiej kuchni polowej. Na fotce widoczne dość dobrze.

Napisano
Przypomina to trochę jakiś zapalnik od miny. PRZYPOMINA, choć może nim nie być.
W dodatku wyszło na miejscówce z polskimi fantami wrześniowymi". Pociągnij jeszcze parę razy za ten dzyndzel i puść, może- jeśli to sprężyna id iglicy, to zadziała. Wtedy będziesz wiedział, czy to zapalnik.
Napisano
Ha ha, wpisałem w wyszukiwarkę dzyndzel" i oto mamy:
http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=457600#457600
Może to jakiś zawór, nie twierdzę, ze nie. Ale były też zapalniki mosiężne do min. Np. dodatkowe zapalniki odciągowe, które, wkręcone z boku lub od dołu miny miały powodować wybuch przy próbie wyjęcia miny z ziemi. Do czasu zidentyfikowania lepiej uważać. Są może jakieś bicia? Czy można poprosić o zdjęcie od dołu?
Napisano
http://www.lexpev.nl/images/s7301065.jpg
Przykładowe zapalniki. Jak widać kilka jest mosiężnych, mają gwinty, dzyndzelki:) oraz nacięcia ułatwiające wkręcenie ich palcami. Czyli twój zawór ma wszystko co potrzebne zapalnikowi.
Napisano
Nie, to raczej nie jest zapalnik :) W środku jest tylko płaski tłoczek, którego tłoczyskiem jest wystający dzyndzel. Kiedy się pociągnie za wzmiankowany dzyndzel, tłoczek podchodzi do góry i robi się szparka między ściankami a tłoczkiem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie