sebol13 Napisano 7 Grudzień 2008 Autor Napisano 7 Grudzień 2008 Witam!Taki oto hełm do identyfikacji?Czy oryginał i co myślicie o piaskowej farbie i wtórnej zielonej,no i kalki ???Dziękuje za informacje i pozdrawiamsebol
sebol13 Napisano 7 Grudzień 2008 Autor Napisano 7 Grudzień 2008 Witam!Taki oto hełm do identyfikacji?Czy oryginał i co myślicie o piaskowej farbie i wtórnej zielonej,no i kalki ???Dziękuje za informacje i pozdrawiamsebol
sebol13 Napisano 7 Grudzień 2008 Autor Napisano 7 Grudzień 2008 lewa strona kalka na żółtej farbie pod zieloną
sebol13 Napisano 7 Grudzień 2008 Autor Napisano 7 Grudzień 2008 pasek sygnowany tylko nr. 070485/0002 sprzączka i nity paska aluminium
sebol13 Napisano 8 Grudzień 2008 Autor Napisano 8 Grudzień 2008 Witam!Czemu zaraz Panie" -Sebol jestem :)Co do farby wierzchniej to sam mam podejrzenia że to współcześnie naniesiona i na nitach pierwsza jest szara a potem żółta :/ i spróbuje ja usunąć :)Klamerka podpinki jest oczywiście lekko w łuk wygięta!PozdrawiamSebol
maniak007 Napisano 7 Grudzień 2008 Napisano 7 Grudzień 2008 wzór40 a malowanie według mnie współczesne choć bardzo dobrze wykonane.
riteks Napisano 8 Grudzień 2008 Napisano 8 Grudzień 2008 Wielkie dzieki Sebol,bardzo mi pomogłeś.Poprosiłem Cię o te wymiary bo mam taki pasek na pierwszy rzut wyglądający jak podpinka do hełmu.Twoja podpinka jest napewno oryginalna więc po wymiarach chciałem sprawdzić swoją.Jednak teraz już na 100 procent wiem,że moja nie jest oryginalna.Nie pochodzi z okresu drugiej wojny światowej.Sprawdź czy pod warstwą farby piaskowej w Twoim hałmie jest jeszcze jakaś inna,bo na moim pod warstwą piaskowej jest szarozielona.Oczywiście życzę Ci aby okazała się epokowa.Mi się wydaje,że jest.Pozdrawiamriteks
sebol13 Napisano 8 Grudzień 2008 Autor Napisano 8 Grudzień 2008 Witam!Jednak przypuszczenia co do autentyczności wierzchniej farby były trafne ktoś se po prostu go odnowił!Tak hełm wyglądał 4h temu :)
herrmateuss Napisano 7 Grudzień 2008 Napisano 7 Grudzień 2008 Sprawdz nity podtrzymujace fasunek czy nie są kopie z allegro bo za ładne . Mi on jakos dziwnie wygląda i podejrzewam ,ze to skladak z oryginalnych części podpis zrobiony korektorem w dlugopisie". Zewnetrznie malowany na zielono wspołczesnie.
sebol13 Napisano 8 Grudzień 2008 Autor Napisano 8 Grudzień 2008 stan oceniam na ok 60-70% oryginalnej farby pod żółtą jest szara :) ale piaskowa jest ok.Tylny nit okazał się być stalowy.PozdrawiamSebol
marcjew Napisano 7 Grudzień 2008 Napisano 7 Grudzień 2008 Kalki sa lewe skoro pod nimi widnieje piaskowa farba.Tarcza narodowa byla noszona do marca 1940r. farba piaskowa pojawila sie znacznie pozniej bo w 1943!Tak wiec farba zielona tez musi byc wspolczesna bo kto o zdrowych zmyslach zamalowalby piaskowa orginalna farbe?
marcjew Napisano 7 Grudzień 2008 Napisano 7 Grudzień 2008 Porownaj stan ze srodka z zewnetrznym roznica jest widoczna golym okiem tj.wzerki rdza i wreszcie farba.
lina_90 Napisano 8 Grudzień 2008 Napisano 8 Grudzień 2008 Kolego potrzebne dokładne zdjęcia obu kalek. Tak żeby można zobaczyć jaka farba jest pod nimi.
sebol13 Napisano 7 Grudzień 2008 Autor Napisano 7 Grudzień 2008 sami zobaczcie jak to wygląda nie mówię że wtórna farba to oryginał lecz pod kalkami chyba nie ma żółtej?Łby nitów są również żółte pod zielonym.
sebol13 Napisano 8 Grudzień 2008 Autor Napisano 8 Grudzień 2008 strasznie ciężko zrobić ale może to coś pomoże?Pod białym i czarnym pasem jest jakby szary?PozdrawiamSebol
zbyniek Napisano 7 Grudzień 2008 Napisano 7 Grudzień 2008 Na moje oko hełm jest orginalny, farba piaskowa" to może byc podkład a nity są w dobrym stanie bo hełm byl dobrze przechowywany.pozdr
marcjew Napisano 7 Grudzień 2008 Napisano 7 Grudzień 2008 Zolta pewnie ktos walna sprayem.Zdrap zielona to sie dowiesz:))) Punktowo naturalnie!
herrmateuss Napisano 7 Grudzień 2008 Napisano 7 Grudzień 2008 Na kalkach nie znam sie na tyle by oceniac oryginalnosc po zdjeciach - za to nit wyglada mi na wspolczesny malowany na hełmie.W wiekszosci helmow jakie mialem nity byly podżarte.Jesli sa oryginalne powinny byc sygnowane i zarudziałe przy podkladkach. Na samym poczatku w m35 montowano tez nity mosiezne.
sebol13 Napisano 7 Grudzień 2008 Autor Napisano 7 Grudzień 2008 Dzięki herrmateuss za podpowiedz ,postarałem się zrobić zdjęcie temu nitu od środka jest pokryty drobną patyną i jest z mosiądzu sprawdziłem główkę pod farbą :)Pozdrawiam
Pytanie
sebol13
Witam!
Taki oto hełm do identyfikacji?
Czy oryginał i co myślicie o piaskowej farbie i wtórnej zielonej,no i kalki ???
Dziękuje za informacje i pozdrawiam
sebol
25 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.