Skocz do zawartości
  • 0

guzki pułkowy z nr 14 do identyfikacji

arsaces

Pytanie

Napisano

Witam! Mam kolejną prośbę o identyfikację. Tym razem jest to guzik pułkowy, odlewany chyba z ołowiu albo cyny, albo stopu cyny z ołowiem. Obecnie waży 3,98 g. Zastanawiam się czy jest to guzik wojsk Królestwa Kongresowego czy może starszy - wojsko z reformy Sejmu Czteroletniego ( w tym przypadku byłby to 14 Regiment Pieszy im. Potockich). Jeżeli jednak dobrze zrozumiałem informacje z Wikipedii to w Królestwie Kongresowym nie było 14 pułków żadnego z rodzajów wojsk, więc chyba raczej nie ten okres. Z drugiej strony może to być guzik wojsk obcych?? Dlatego bardzo proszę o pomoc znawców tematu.

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

wygląda na ciut starszy, na zastępczaka z XIXw nie wygląda..
Może być nawet z końca XVIIIw, niestety póki co nie wiem jak go przypisać jeśli chodzi o kraje..
tutaj moja 16 i dla porownania 1 z Królestwa Kongresowego, widać wyrażnie różnicę materiałową, czcionki, i zaświadczam iż uszko w obu wykonane było innym sposobem.
pozdrawiam!!

Napisano
Dla mnie najbardziej pasowałby do wojska koronnego po reformie Sejmu Czteroletniego (czasy wojny z Rosją 1792 i insurekcja Kościuszki). Oczywiście pod warunkiem, że są to guziki polskie. Mogłyby być regimentów pieszych: http://pl.wikipedia.org/wiki/Kategoria:Regimenty_piesze_koronne
Z jakiego metalu jest Pana guzik??
Napisano
Niestety nie znam się na metalach, tym bardziej, że guzik jest z patyną, być może też jest z cyny. Oczywiście wolałbym, żeby guzik ten był starszy niż XIX w. Co do insurekcji - nie jestem pewien czy było wtedy aż 14 pułków piechoty? 14 Regiment Pieszy im. Potockich został rozwiązany chyba rok czy dwa lata wcześniej...
Napisano

Witam! Mam kolejną prośbę o identyfikację. Tym razem jest to guzik pułkowy, odlewany chyba z ołowiu albo cyny, albo stopu cyny z ołowiem. Obecnie waży 3,98 g. Zastanawiam się czy jest to guzik wojsk Królestwa Kongresowego czy może starszy - wojsko z reformy Sejmu Czteroletniego ( w tym przypadku byłby to 14 Regiment Pieszy im. Potockich). Jeżeli jednak dobrze zrozumiałem informacje z Wikipedii to w Królestwie Kongresowym nie było 14 pułków żadnego z rodzajów wojsk, więc chyba raczej nie ten okres. Z drugiej strony może to być guzik wojsk obcych?? Dlatego bardzo proszę o pomoc znawców tematu.

Napisano
Spotkałem się też z cynowymi guzikami austriackimi, są dość podobne ale np. cyfra 1 u dołu jest rozdwojona. Jest zdecydowanie inny krój cyfr niż na tym moim, choć technika wykonania podobnie prymitywna...
Napisano
moj guzik jest oczywiscie cynowy, w sprawie Insurekcji Kosciuszkowskiej się nie wypowiem, bo nie mam wiedzy w temacie, ale postaram się porozmawiać z pewną Osobą, która może coś wiedzieć :)
oczywscie tą techniką mogły być wykonane guziki już pod koniec XIXw..
pozdrawiam!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie