Skocz do zawartości

Awaria Proximy?

robos74

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam. Mam pytanie odnośnie tego sprzętu. Dziś wyszedłem sobie z moim sprzętem na poszukiwania. Przez 15 minut było wszystko okej. Łuska, łyżka aż sprzęt zaczął dawać krótkie sygnały w przedziale -34 do -40. Myślałem że po prostu coś wykrył więc naciskam pin poin i nic. Pomyślałem że jakieś zakłóceni idę dalej cały czas to samo krótkie sygnały w tym samym przedziale. Myślę przewód się porusza przytrzymuję dalej to samo, wyłączam komórkę dalej to samo, zmniejszam czułość dalej to samo gdzie się nie ruszę to samo. Robię kolejne strojenie do gruntu to samo. Wyłączam i włączam po raz kolejny dalej to samo. Zmieniam baterie to samo. Nawet jak położę sprzęt i leży on nieruchomo dalej generuje krótkie sygnały w przedziale -34 do -40 tak jak by nadawał morsem.
Jestem załamany. Jutro niedziela dzień wolny a tu awaria.
Co o tym sądzicie? Czy bez wizyty w serwisie się nie obędzie?
Napisano
Niestety nie. Kilka dni wcześniej chodziłem dokładnie w tym samym miejscu i wszystko było ok poza tym koło domu włączyłem i było to samo.
Napisano
Miałem kiedyś identyczną usterkę ale w Solarisie, niestety nie pomagało suszenie wykrywacza ani wymiana baterii ,pomugł dopiero serwis . Jak sie okazało uszkodzona była sonda .
Napisano
Skontaktuj się z producentem. Jak pamiętam, to rozsądny gościu, a naprawy odbywają się dość szybko. Przynajmniej będziesz wiedział na czym stoisz.
Napisano
moj post co prawda nie do końca tu pasuje, ale mam dla kolegów-posiadaczy proximy pytanie. Dziś robiłem sobie testy w powietrzu - na dynamiku hełm z metra identyfikowal powyżej zera i dawał sygnał na kolor, a gdy zbliżyłem go do 30-40cm to już sygnał był poprawny - na żelazo. Czy wasze proximy też ak mają"?
Napisano
Nie wiem jak jest w Proximie, ale kalibracja przeprowadzona bez udziału gruntu ma prawo się nie udać i stąd potem niewłaściwe odczyty użytecznych sygnałów. Sytuacja ta wynika z braku spodziewanego sygnału (fazy) odniesienia. W szczególności dotyczy to wykrywaczy nazwijmy to cyfrowych", w których przedstawiony wynik nie jest naturalną konsekwencją sygnałów lecz jest obrabiany numerycznie.
Kolejnym wnioskiem z tego faktu jest, że pomiary zasięgów z dyskryminacją w powietrzu są bez sensu, choć niektórzy się tym niezdrowo ekscytują :P
Napisano
nie chodziło mi w powietrznych testach o zasiegi tylko o dyskryminacje i identyfikacja ;P jutro jak bedzie pogoda to sprobuje w gruncie sprawdzic jak sie sprawuje ID :)
Napisano
Kolego Pas tak będę musiał zrobić jak piszesz. Przez kilka dni byłem w delegacji więc nie bardzo miałem czas. Pozdrawiam wszystkich i życzę jak naj mniej awarii w waszym sprzęcie!!! Pozdro!
Napisano
A ja jeszcze raz odnośnie identyfikacji. Ostatnio wykopałem kawał 35/10 cm blachy stalowej, a sygnał był dodatni około +20,+10, czy wasze proximy też tak identyfikują stal? czy to tylko wada mojego egzemplarza?
pozdr.
Napisano
Radził bym poczytać instrukcję! W tej instrukcji wyraźnie jest napisane że w przypadku przedmiotów wykonanych z blachy lub pokrytych innym metalem mogą mieć miejsce takie łędne" interpretacje. Generalnie i oczekujmy by wykrywacz nam powiedział " to jest złota moneta z konkretnego roku a to 10 groszy 1999 roku :-) Pozdro!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie