aggg1 Posted December 4, 2008 Author Posted December 4, 2008 witam kolegów mam prośbe czy ktoś wie moze co to za łuski,szukalem juz w kilku portalach i nic nie znalazlkem, wydaje mi sie ze to jakies współczesne z broni mysliwskiej lecz moge sie mylic
bandolero Posted December 4, 2008 Posted December 4, 2008 Chciałbym uzupełnić komentarz znakomitego przedmówcy. Obydwie te łuski są do sztucerów systemu mauserowskiego, z tym że ta dziewiątka nie nadaje się podobno do kalibru 7,92, za to ta ósemka owszem. I jeszcze producent- Rheinish Westfalische Spregstoff A.G. Norymberga. Co do wieku zaleciłbym ostrożność- takie same produkowano już przed wojną.
aggg1 Posted December 4, 2008 Author Posted December 4, 2008 witam kolegów mam prośbe czy ktoś wie moze co to za łuski,szukalem juz w kilku portalach i nic nie znalazlkem, wydaje mi sie ze to jakies współczesne z broni mysliwskiej lecz moge sie mylic
Skok Posted December 4, 2008 Posted December 4, 2008 Tak jak Ci się wydaje. To myśliwskie łuski. Cywilny odpowiednik naboi 7,92x57. Podobno są wymienne.Pozdr
miron1807 Posted December 4, 2008 Posted December 4, 2008 cześć kolego.moim zdaniem to łuski z okresu II w.śja kilka takich wykopałem no starej strzelnicy gdzie trenowali niemieccy żołnierze
Skok Posted December 4, 2008 Posted December 4, 2008 Bandolero masz oczywiście racje!! Szybko zerknąłem na foto i nie zauważyłem, że jedna łuska to 9x57, a druga 8x57. Pozdrawiam i sorry za zamieszanie
Question
aggg1
witam kolegów mam prośbe czy ktoś wie moze co to za łuski,szukalem juz w kilku portalach i nic nie znalazlkem, wydaje mi sie ze to jakies współczesne z broni mysliwskiej lecz moge sie mylic
5 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.