aggg1 Napisano 4 Grudzień 2008 Autor Napisano 4 Grudzień 2008 witam kolegów mam prośbe czy ktoś wie moze co to za łuski,szukalem juz w kilku portalach i nic nie znalazlkem, wydaje mi sie ze to jakies współczesne z broni mysliwskiej lecz moge sie mylic
bandolero Napisano 4 Grudzień 2008 Napisano 4 Grudzień 2008 Chciałbym uzupełnić komentarz znakomitego przedmówcy. Obydwie te łuski są do sztucerów systemu mauserowskiego, z tym że ta dziewiątka nie nadaje się podobno do kalibru 7,92, za to ta ósemka owszem. I jeszcze producent- Rheinish Westfalische Spregstoff A.G. Norymberga. Co do wieku zaleciłbym ostrożność- takie same produkowano już przed wojną.
aggg1 Napisano 4 Grudzień 2008 Autor Napisano 4 Grudzień 2008 witam kolegów mam prośbe czy ktoś wie moze co to za łuski,szukalem juz w kilku portalach i nic nie znalazlkem, wydaje mi sie ze to jakies współczesne z broni mysliwskiej lecz moge sie mylic
Skok Napisano 4 Grudzień 2008 Napisano 4 Grudzień 2008 Tak jak Ci się wydaje. To myśliwskie łuski. Cywilny odpowiednik naboi 7,92x57. Podobno są wymienne.Pozdr
miron1807 Napisano 4 Grudzień 2008 Napisano 4 Grudzień 2008 cześć kolego.moim zdaniem to łuski z okresu II w.śja kilka takich wykopałem no starej strzelnicy gdzie trenowali niemieccy żołnierze
Skok Napisano 4 Grudzień 2008 Napisano 4 Grudzień 2008 Bandolero masz oczywiście racje!! Szybko zerknąłem na foto i nie zauważyłem, że jedna łuska to 9x57, a druga 8x57. Pozdrawiam i sorry za zamieszanie
Pytanie
aggg1
witam kolegów mam prośbe czy ktoś wie moze co to za łuski,szukalem juz w kilku portalach i nic nie znalazlkem, wydaje mi sie ze to jakies współczesne z broni mysliwskiej lecz moge sie mylic
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.