SZZ Napisano 10 Grudzień 2008 Share Napisano 10 Grudzień 2008 Ja też już niestety kupuję Odkrywcę z nawyku. Przeglądam i odkładam na półkę. A przed laty czytałem każdy numer od deski do deski. Pismo całkiem już zeszło na psy i zatraciło swój charakter. Od przyszłego roku chyba ograniczę się do przeglądania go w empiku. A pomyśleć, że kiedyś z radosnym podnieceniem oczekiwałem każdego nowego numeru.I co na to redakcja?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SZZ Napisano 10 Grudzień 2008 Share Napisano 10 Grudzień 2008 A jeśli chodzi o forum finansowane przez Odkrywcę - to są jeszcze inne dobre fora poszukiwaczy, które nie wymagają finansowania przez redakcję czasopisma.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 10 Grudzień 2008 Share Napisano 10 Grudzień 2008 To nie redakcja finansuje forum :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 11 Grudzień 2008 Share Napisano 11 Grudzień 2008 SZZ no i sie wygadałeś ! teraz będą go foliować heheheh -:):) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SZZ Napisano 11 Grudzień 2008 Share Napisano 11 Grudzień 2008 Trudno, będę przeglądać w Bibliotece Narodowej:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
felfree Napisano 11 Grudzień 2008 Share Napisano 11 Grudzień 2008 panowie macie rację , kupuję jak wy odkrywcę z rozpędu , sentymentu , grudniowe wydanie to już calkowita porażka i ta cena 13 zl ... ? za co tyle ? mówję koniec , to był ostatni numer jaki kupiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
liha Napisano 11 Grudzień 2008 Share Napisano 11 Grudzień 2008 Czytam od paru dni wpisy w tym durnym temacie, miałem nic nie dopisywać ale nie wytrzymuję. W ogóle nie mogę pojąć o co chodzi?? Bo nie każdemu można dogodzić?? Jeden chce klamry, drugi przygody z wykrywaczem, inny mniej bunkrów, ile głosów tyle typowo polskiego narzekania-zawsze źle. Piszę zawsze" bo co roku jest ten sam temat i co roku te same głosy. Jakby tak popatrzeć po forum to niejeden raz najpopularniejszymi tematami były małe wojenki z małymi nieobecnymi. Pismo dostosowuje się do rynku, normalna sprawa...to co kiedyś było nowe opatrzyło się, musi się zmieniać. A już naprawde żenujące jest to przechwalanie się jak to się po kątach w sklepach czyta. Wolna wola chcesz kupujesz, nie chcesz to nie. Chcesz artykuł -może zaproponuj coś od siebie. pozdrawiam.liha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 11 Grudzień 2008 Autor Share Napisano 11 Grudzień 2008 Odkrywca, jak każde inne czasopismo jest towarem, a my, klienci - potencjalni nabywcy, mamy chyba prawo sobie powybrzydzać? Broń Boże nie zachęcam nikogo do zaprzestania kupna miesięcznika, wyraziłem tylko moje własne zdanie. I w pełni zgadzam się, że wszystkim zainteresowaniom uczestników Forum jedna gazeta nie dogodzi. Brakuje mi po prostu tematyki typowo poszukiwawczej i kolekcjonerskiej, która stopniowo ginie pośród kolejnych hipotez o ukrytych sztolniach i podziemnych fabrykach. No i te drętwe relacje z imprez, okraszone fotkami sponsorów i listami podziękowań, masakra. Ale jak już kiedyś napisałem - nikt mnie przecież nie zmusza do kupna gazety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lefa Napisano 11 Grudzień 2008 Share Napisano 11 Grudzień 2008 Dawno dawno temu zanim został Modem bardzo ciekawe artykuły pisał Pan Grzebiuszka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RYSIEK-SANOK Napisano 11 Grudzień 2008 Share Napisano 11 Grudzień 2008 kupilem z ciekawosci 3 numery ale szczerze mowiac zawiodlem sie,nic ciekawego nie ma a cena za numer grudniowy to przesada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
felfree Napisano 12 Grudzień 2008 Share Napisano 12 Grudzień 2008 ostatnie numery to poprostu nuda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DJ MHz Napisano 12 Grudzień 2008 Share Napisano 12 Grudzień 2008 Grudniowy numer- jedyne co mi się podobało to artykół o Gontowej, i o Szczeliniesrebrnogórskiej. A tak to nic co mnie ciekawi, żadnych listów od czytelników itp... I jeszcze ta cena... 13 zł... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr777 Napisano 12 Grudzień 2008 Share Napisano 12 Grudzień 2008 staram się kupować ale ostatnio nudy jak za ta cenę.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morbik74 Napisano 12 Grudzień 2008 Share Napisano 12 Grudzień 2008 Cena mogła być nawet wyższa, gdyby było więcej interesujących rzeczy,więcej stron i dla każdego coś dobrego.Oczwiście dla poszukiwaczy.Grudniowy numer fakt sobie odpuściłem, gdyż w zasadzie jest jeden temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomcat3 Napisano 14 Grudzień 2008 Share Napisano 14 Grudzień 2008 Cze.Starsze numery byly o wiele ciekawsze niz terazniejsze.Moim zdaniem zbyt duzo opisow fortyfikacji i najnudniejszy temat w gazecie-rekonstrukcje.Wole zajzec na str internetowa odkrywcy niz kupywac gazete.pozdro:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 14 Grudzień 2008 Share Napisano 14 Grudzień 2008 Tez uwazam ze zbyt wiele miejsca poswieca sie fortyfikacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SZZ Napisano 15 Grudzień 2008 Share Napisano 15 Grudzień 2008 Właśnie - dlaczego od dawna nie ma ciekawych tekstów poświęconych dawnym bitwom, broni, wyposażeniu wojskowemu, guzikom wojskowym, odznaczeniom, emblematom, numizmatyce, ciekawym przedmiotom znalezionym przed 17 listopada 2003 r. przez poszukiwaczy?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hermanos Napisano 16 Grudzień 2008 Share Napisano 16 Grudzień 2008 Ja, podobnie jak juz kilka osób napisalo kupuję odkrywcę" z rozpędu i z nudów. Niekiedy znajdzie sie coś fajnego, ale, niestety, coraz rzadziej. Uważam, że jak nie ma poyslow na artykuly to mażnaby dać jakis dzial o broni czy coś... herman Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombspider Napisano 16 Grudzień 2008 Share Napisano 16 Grudzień 2008 Odkrywca" stał się gazetą o wszystkim i zarazem o niczym. Wiele artykułów jest poświęconych zatopionym sztolniom, szczelinom, skarbom gaulaiterów, itp. Wydaje mi się że 99% odkrywców którzy piszą na forum to normalne osoby śmigające z wykrywaczami, poznające historię swojego regionu lub powiększające swoje kolekcje i tym samym z tematyką sztolniową nie mają (tak jak ja) nic wspólnego. To jest dla nich/dla mnie temat nieznany i nieinteresujący. I druga sprawa - większość artykułów zamieszczanych w Odkrywcy" dotyczy rejonu Śląska. Do prawdziwej rzadkości należą artykuły które dotyczyły by wschodniej części naszego kraju. A szkoda :(No i do tego ostatni wyskok z podwyżką ceny... po prostu szkoda gadać. Obawiam się że grudniowy numer był ostatnim który zakupiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomson Napisano 16 Grudzień 2008 Share Napisano 16 Grudzień 2008 Oj grudniowy numer Odkrywcy to poprostu żenada. Od początku wiedziałem , że znów coś będzie napisane o Książu i jakiejś sztolni. Darujcie sobie te artykuly o tych sztolniach. Dajcie wiecej o wykopach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 16 Grudzień 2008 Share Napisano 16 Grudzień 2008 w tamtym roku jak dobrze pamiętam na koniec roku był numer specjalny bezpłatny dla Prenumeratorów -radziłem na łamach Forum aby tego nie robić -a poradziłem aby wydawca wydrukował ten specjalny dla wszystkich za kasę a dla prenumeratorów dał za darmo -ale tego tematu nikt nie podjął i myślę że wydawca był na tym w plecy -ale co mi tam zaglądać do czyjejś kieszeni -a jak w tym roku ? będzie coś specjalnego dla prenumeratorów ? pozdro redakcje i wesołych świąt życzę J Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAGIL Napisano 16 Grudzień 2008 Share Napisano 16 Grudzień 2008 popieram przedmowcow mam to same zdanie jeszcze kupuje ale ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proteus Napisano 16 Grudzień 2008 Share Napisano 16 Grudzień 2008 Szanowni koledzy i koleżanki.Pozwolę sobie na kilka słów w imieniu wydawcy Odkrywcy. Po pierwsze bardzo cieszy mnie, że tego typu tematy pojawiają się na forum. Świadczy to o tym, że dla wielu z was to co było lub jest treścią odkrywcy jest ważne i chcecie o tym dyskutować. Każda krytyka a i każda pochwała jest dla nas ważna bo świadczy o tym, że nasi czytelnicy nie są obojętni. Po drugie cieszy mnie, że tak wiele osób jest z Odkrywcą od wielu lat czy nawet od samego początku. Niezależnie czy czytacie wersję papierową, używacie forum czy kartkujecie gazetę w kiosku to uczestniczycie w projekcie czy inaczej mówiąc w przedsięwzięciu o nazwie „Odkrywca”. Bo Odkrywca jak sami zauważacie to nie tylko papierowe wydanie w kiosku. Od samego początku swojego istnienia Odkrywca był i jest nastawiony na szerzenie wiedzy o historii, jej tajemnicach i ludziach którzy pragną te tajemnice rozwiązać. O ludziach którzy szukają, kolekcjonują dociekają i zgłębiają historię małą i wielką. Wielu z was z sentymentem wspomina pierwsze wydania miesięcznika i ja je wspominam z nostalgią choć wtedy byłem tylko czytelnikiem. Ale jak niektórzy zauważyli świat idzie do przodu i każde dzieło musi podlegać przeobrażeniom bo i oczekiwania się zmieniają. Nie inaczej jest z Odkrywcą. Przez lata formuła i treść uległa licznym zmianą, podążając od jednych tematów do innych. Po prostu szukając tego co w danym okresie było interesujące i ciekawe w poszukiwaniach. Jesteśmy świadomi, że nie istnieje taka treść, która by wszystkich zadowoliła. Każdy ma swoje jakieś specjalne zainteresowania i oczekuje by to na ten właśnie temat głównie pisano. To oczywiste. Ale w ten sposób bardzo szybko Odkrywca przekształcił by się w gazetę o rekonstrukcjach lub gazetę o bunkrach lub o rosyjskich medalach. Tylko, że nie byłby to już Odkrywca tylko zupełnie inne monograficzne wydawnictwo. A tego nie chcemy bo celem jest opisywanie różnych poszukiwań.Odkrywca(papierowy) również nie ma w najmniejszym stopniu zamiaru konkurować z własnym forum czy innymi forami historycznymi lub eksploracyjnymi. To jest zupełnie nieporozumienie porównywanie tych dwóch form przekazu. Wy tworzycie na forach niesamowicie emocjonalny i wspaniały świat poszukiwań. I to jest wielka wasza zasługa, że te fora są tak aktywne i tak wiele kapitalnych informacji się na nich znajduje. Gazeta jest zupełnie innym medium. I inne jest jej zadanie. Dlatego pozwólmy niech każdy wybiera takie formy czerpania wiedzy jakie są mu najbardziej miłe.Wbrew niektórym opinią bardzo często korzystamy z rad i opinii naszych czytelników. Co więcej znaczna część artykułów jest pisana nie przez zawodowych dziennikarzy tylko przez amatorów- specjalistów w danej dziedzinie. Ale nie oznacza to, że nie chcemy jeszcze bardziej współpracować z naszymi czytelnikami(lub byłymi czytelnikami). Chcemy. Dlatego zawsze zachęcamy do kontaktu z redakcją. Zapraszamy do przekazywania wszelkich uwag, proponowania tematów. Czy wręcz po uzgodnieniu z redakcją pisania tekstów.Myślę, że nie jest złym pomysłem byśmy w najbliższym czasie uruchomili czy to podforum czy specjalną skrzynkę mailową gdzie będziecie mogli składać wszelkie swoje uwagi i opinie o tekstach lub propozycje tematów których Wam brakuje.To tyle pozdrawiam proteus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
felfree Napisano 17 Grudzień 2008 Share Napisano 17 Grudzień 2008 jakoś mnie to nie przekonało , nic nikt nie rozumie z redakcji odkrywcy . jestem normalnie zawiedziony tym co przeczytałem..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kokesh Napisano 17 Grudzień 2008 Share Napisano 17 Grudzień 2008 Czyli ogólnie jest wporzooo... To trochę jak w tym porzekadle o pluciu i deszczu . Szkoda że tych 13 zł nie wydam na Odkrywce, a przecież bym mógł ,gdyby to była gazeta o Carskich odznaczeniach , monetach ,bagnetach ciekawych miejscach w kontekście poszukiwań,o ludziach którzy w słuchawkach i z saperką pod pachą przemierzają pola i lasy ,o tym wszystkim co mnie i mi podobnych kręci. Nie o Książu ,sztolniach ,sztolniach i Książu , gdzie ciągle ktoś jest już o metr od wielkiego skarbu ,lub od rozwiązania wielkiej zagadki ,ale niestety jeszcze nie tym razem .Więc pa Odkrywco mój kochany skoro piszą cię ...... Pozdro.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.