Skocz do zawartości
  • 0

Pytanie odnośnie obrzyna mauser

KonVonWin

Pytanie

Napisano
Czy może ktoś z szanownych kolegów jest w posiadaniu zdjęć historycznych wszelkiego rodzaju obrzynów karabinu mauser, grzebałem długo w tym necie ale znaleźć nie mogłem...Jesli ktoś by coś miał to mógłby zarzucić tutaj...Byłbym wdzięczny też za wszelkie informację odnośnie sposobu przerabianie w ten sposób broni i jakiś może przepisów to regulujących i zezwalających robienie tego żołnierzom?

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Za celowe uszkodzenie posiadanego na stanie karabinu regularny żołnierz zapewne powędrował by pod sąd,a kłusownicy czy partyzanci przerabiali broń wg. fantazji byle była wygodna,przepisów na ten temat raczej nie znajdziesz.
Napisano
a myślicie że w końcowym okresie wojny też przestrzegano tego? Czy żołnierz niemiecki nie mógł sobie przerobić od tak karabinu by był mu poręczniejszy, albo żołnierz innej narodowości jako broni zdobycznej?
Napisano
Może by i mógł,tylko na co frontowemu żołnierzowi mającemu dostęp do uzbrojenia obrzynek,jak chciał obok karabinka miał przecież do wyboru poręczniejsze pistolety i pistolety maszyn.
Napisano
a czy takie oberżnięcie lufy drastycznie wpływa na donośność i celnośc karabinku, wiem że to zależy ile jej obetniemy ale załóżmy że sporo...i czy ma tu jeszcze jakiś wpływ że zrobimy to nie równo?
Napisano
pewnie że ma im krótsza lufa tym krócej działa na pocisk ciśnienie gazów prochowych a co za tym idzie mniejsza donosność celnośc itp to tak jakbyś strzelał z pistoletu a do porównania masz celność karabinu

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie