Skocz do zawartości

Wojszyn i okolice

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Interesują mnie okolice Wojszyna koło Głogowa w woj.dolnośląskim. Dokładniej mapy,zdjęcia przedwojenne.
Jakiekolwiek informację o tych terenach, działaniach wojennych jeśli takowe wogóle miały miejsce.Sądząc jednak po pomniku w centrum wioski,chociaż podczas I wś miały miejsce tu jakieś ciekawe wydażenia.

Napisano

To jest bunkier na tak zwanym cyplu na odrze w okolicy wioski,zastanawia mnie czy jest on ciągle zalany czy są okresy w roku kiedy można mnie zwiedzić.Patrząc na wielkość nasypu wydaje się że jest on większy.

Napisano
Za każde nowe info dziękuje,w zamian oferuję troche zdjęć tych bunkrów i namiary gps.Jeśli ktoś ma mapy z naniesionymi innymi bunkrami lub ich pozycjami gps proszę o info.Interesują mnie ich stany zachowania ponieważ to co zostało z dawnych lat chcę utrwalać na zdjęciach.
Napisano
Pomniki w wioskach szanowny Martinezie najczesciej upamietnialy poleglych na frontach wojny mieszkancow wioski - aczkolwiek nie wykluczam ze cos sie w wiosce wydarzylo
Napisano
Najczęściej na takim pomniku występował hełm i bagnet, praktycznie wiekszość niemieckich wiosek miało takie pomniki jak mówi woytas. Co na tym pomniku z 1 fotki jest napisane?
Napisano
Z tego co pamiętam to opis był po niemiecku, na górze duży krzyż i daty 1914-1918r a nadole jakieś nazwiska,zdjęcia te wykonane były telefonem i niestety próba odczytania jest nie możliwa,do tego dochodzi rodzaj wykonania pomnika.
  • 2 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie