martinez_glogau Napisano 1 Grudzień 2008 Autor Napisano 1 Grudzień 2008 Interesują mnie okolice Wojszyna koło Głogowa w woj.dolnośląskim. Dokładniej mapy,zdjęcia przedwojenne.Jakiekolwiek informację o tych terenach, działaniach wojennych jeśli takowe wogóle miały miejsce.Sądząc jednak po pomniku w centrum wioski,chociaż podczas I wś miały miejsce tu jakieś ciekawe wydażenia.
martinez_glogau Napisano 1 Grudzień 2008 Autor Napisano 1 Grudzień 2008 To jest bunkier na tak zwanym cyplu na odrze w okolicy wioski,zastanawia mnie czy jest on ciągle zalany czy są okresy w roku kiedy można mnie zwiedzić.Patrząc na wielkość nasypu wydaje się że jest on większy.
martinez_glogau Napisano 1 Grudzień 2008 Autor Napisano 1 Grudzień 2008 To bardzo mały bunkier znajdujący się kawałek dalej na dużym nasypie ziemnym.
martinez_glogau Napisano 1 Grudzień 2008 Autor Napisano 1 Grudzień 2008 To największy bunkier na tym takzwanym cyplu, niestety wszystko co stalowe wyparowało.Ma wiele pomieszczeń i zachowane napisy na ścianach.
martinez_glogau Napisano 1 Grudzień 2008 Autor Napisano 1 Grudzień 2008 Na tym największym obiekcie znajdowała się prawdopodobnie kopuła obserwacyjna,która również teleportcji.
martinez_glogau Napisano 1 Grudzień 2008 Autor Napisano 1 Grudzień 2008 Oczywiście uległa teleportacji.
martinez_glogau Napisano 1 Grudzień 2008 Autor Napisano 1 Grudzień 2008 Za każde nowe info dziękuje,w zamian oferuję troche zdjęć tych bunkrów i namiary gps.Jeśli ktoś ma mapy z naniesionymi innymi bunkrami lub ich pozycjami gps proszę o info.Interesują mnie ich stany zachowania ponieważ to co zostało z dawnych lat chcę utrwalać na zdjęciach.
woytas Napisano 2 Grudzień 2008 Napisano 2 Grudzień 2008 Pomniki w wioskach szanowny Martinezie najczesciej upamietnialy poleglych na frontach wojny mieszkancow wioski - aczkolwiek nie wykluczam ze cos sie w wiosce wydarzylo
Swiety82 Napisano 2 Grudzień 2008 Napisano 2 Grudzień 2008 Najczęściej na takim pomniku występował hełm i bagnet, praktycznie wiekszość niemieckich wiosek miało takie pomniki jak mówi woytas. Co na tym pomniku z 1 fotki jest napisane?
martinez_glogau Napisano 2 Grudzień 2008 Autor Napisano 2 Grudzień 2008 Z tego co pamiętam to opis był po niemiecku, na górze duży krzyż i daty 1914-1918r a nadole jakieś nazwiska,zdjęcia te wykonane były telefonem i niestety próba odczytania jest nie możliwa,do tego dochodzi rodzaj wykonania pomnika.
woytas Napisano 2 Grudzień 2008 Napisano 2 Grudzień 2008 jak 14-18 to denkmal ku czci poleglych mieszkancow - wg mnie na 99%
barthez ZG Napisano 13 Grudzień 2008 Napisano 13 Grudzień 2008 wprawdzie nie wojszyn , ale blisko , bo pod głogowem
necroskop Napisano 15 Grudzień 2008 Napisano 15 Grudzień 2008 Witam.Na ostatniej fotce nie było kopuły obserwacyjnej tylko pozioma płyta pod peryskop.pozdrawiammarek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.