Skocz do zawartości
  • 0

Co to za mauser?

MarcinF

Pytanie

Napisano

Na zdjęciach kolorowych pochodzących z książki Jacques’a Scipiona i Yves’a Bastiena „Afrikakorps” widać przeciwlotników. Do odtworzenia użyto zapewne tego samego egzemplarza broni. Od kbk wz.98k różni się nakładką. Czy ktoś wie, co to za odmiana Mausera?

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dobrze zrozumiałem że zdjęcia są współczesne i pochodzą z rekonstrukcji? Mauser wygląda na składaka i to w dodatku niezbyt dokładnie wykonanego. Na trzecim zdjęciu widać że nakładka nie dochodzi do szczerbiny (pomiędzy obejmą przy szczerbinie która powinna trzymać nakładkę a końcem nakładki widzoczny jest wyraźnie odstęp). Nakładka może pochodzić od mausera węgierskiego jeżeli jest bez przeróbek lub może być skrócona od modelu 98a, czeskiego (na zdjęciu bączek przy montażu bagnetu wygląda na czeski), lub innego gdzie obejmowała szczerbinę.
Napisano
Dziękuję za wyjaśnienie. Też myślałem o nakładce od tego wzoru, ale ponieważ przedni baczek nie pasował to wykluczyłem, a nie wpadłem na powojenny składak błędnie użyty przez autorów.
Napisano
Atylla: broń ze zdjęcia w niczym nie przypomina mausera espingarda portugueza 6,5 mod.1904.
MarcinF: jeżeli zdjęcie jest współczesne to uważam że jest to współczesny składak na bazie mausera 98k do którego ktoś założył nakładkę od tzw. mausera węgierskiego czyli 98/40. Na zdjęciu widać że nakładka nie pasuje, nie dochodzi do szczerbiny, środkowy bączek też nie jest nasunięty do końca. Taka broń na pewno nie była używana przez regularne wojsko. To tylko fantazja rekonstruktora.
Napisano
Bardzo dziękuję za wskazówki.
Kolego Feld czy te nakładki o których piszesz to nie były raczej pokrowce brezentowo - skórzane osłaniające okolice zamka?
Kolego Erwin z tego co napisałeś rozumiem, że to raczej nie broń używana w Afryce w 1941 - 2 roku? Czy mówiąc węgierski mauser masz na myśli kb wz.43 produkowany też w wersji dla Niemiec jako wz.98/40?
Czy takie składaki, o których piszecie są znane z zachowanych egzemplarzy lub dokumentów czy to tylko domniemanie?
Napisano
Moim zdaniem jest to mauser espingarda portugueza 6,5 mod.1904.Deutche waffen-und munitionsfabriken Berlin.na komorze zamka(nabojowej)jest wygrawerowana korona,a na dole inicjały I,C.
Napisano

Na zdjęciach kolorowych pochodzących z książki Jacques’a Scipiona i Yves’a Bastiena „Afrikakorps” widać przeciwlotników. Do odtworzenia użyto zapewne tego samego egzemplarza broni. Od kbk wz.98k różni się nakładką. Czy ktoś wie, co to za odmiana Mausera?

Napisano

trochę gabarytowo przypomina Mausera 98a ale nie pasuję ta nakładka nachodząca za celownik, koźlik, być może jest to poprostu przeróbka tej wersji broni?

Napisano
Niemcy na poczatku walk w afryce wysłali pewna partie mauzerów posiadajacych nakładke chroniaca przed szkodliwym wpływem warunków panujacych na terenach afrykanskich.Ale ile tego wysłali,i czy były to tylko egzemplarze w formie doswiadczalnej-Tego nie wiem.Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie