jakofako Posted June 8, 2009 Posted June 8, 2009 Gniewkos-proponuję trochę wiedzy,a mniej wycieczek" słownych.Z tą podstawówką,to akurat prawda,ale w twoim przypadku,jak sądzę.Tak się składa,że Bydgoszcz historycznie ma bardzo wiele wspólnego z Wielkopolską...ba nawet kiedyś należała administracyjnie do Wielkopolski.Skoro nie zrozumiałeś postu to piszę wprost...porównanie do Poznania nie oznacza,że Bydgoszcz ma coś wspólnego z Poznaniem,lecz jedynie pewne cechy charakterystyczne dla Poznania,a raczej dla jego mieszkańców.Widać jednak,że mam do czynienia z osobą o słabej orientacji.Wolf25-ty z kolei wg.mnie jesteś raczej zielony" i mało obeznany w środowisku i stąd twoje naiwne posty.Temat tego wątku są okolice Bydgoszczy ,a więc i wszystko z tym związane.Osobiście nie znam nawet jednej osoby z Bydgoszczy lub okolic(no może poza samym sobą...:)) ),która by nie nastawiała się przede wszystkim na tzw.fanty i nie kierowała zasadą yle przed innymi".Dodam jeszcze,że sporym nadużyciem jest pisanie o tzw.porządnych ludziach"....sugerujesz tutaj ,że jestes porządny oraz inni podobni tobie... Na szczęście na forum nie trzeba być,ani tym bardziej udawać porządnego.Można nawet pozwolić sobie na odrobinę prawdy,a z prawdą zazwyczaj jest tak,że w oczy kole :). Z przyjemnością stwierdzam,że w swoich postach wcale się nie pomyliłem nazywając klimaty bydgoskie wiochą...
jakofako Posted June 8, 2009 Posted June 8, 2009 P.S. Porządnym ludziom",którzy się wkurzają proponuję policzyć sobie do dziesięciu,ewentualnie jakiś lek na uspokojenie(nazwy nie podaję...żeby nie reklamować :))
jakofako Posted June 8, 2009 Posted June 8, 2009 Ostatnia rada Wolf25...wypowiadaj się w miarę możliwości tylko za siebie,a nie za innych i udzielaj dobrych rad tym,którzy wyrażnie dadzą ci znak,że tego oczekują :)
woytas Posted June 8, 2009 Posted June 8, 2009 Panowie to sa miejsca warte odwiedzenia...a powoli robi sie syf -zwolnijcie troszke - ok?Wnioski wyciagniete, karty rozdane na stol...
jakofako Posted June 8, 2009 Posted June 8, 2009 THX dla Osoby, która dba o to, by nikt nie zaniżał poziomu dysputy. Zainteresowanym polecam pola w Grucznie...zawsze coś wychodzi...
Wolf 25 Posted June 8, 2009 Posted June 8, 2009 No właśnie jeżeli kultura to po co zaczepki z Twojej strony.Jeżeli chodzi o okolice Bydgoszczy przedstawiam temat ,który uważam za słuszny no i czy się to Tobie podoba czy też nie ,powinieneś wyrazić swoją opinie i na tym zakończyć i przedstawić sowją wiedze na temat naszego podwórka i podzielić się z innymi a nie wyjeżdzać z jakimiś dziwnymi rzeczami typu:(A tak z innej beczki... Bydgoszcz, to w swerze poszukiwań wiocha i zalatuje z kilometra pyrami (Wielkopolską...Poznaniem... ??!!) Trzymajmy się wątku i zapomnijmy o sprawie
tatar Posted June 13, 2009 Posted June 13, 2009 Z tą wytwórnią mundurów, nie wiążcie zbyt wielkich nadziei.Niemcy wycofując się,spalili ją doszczętnie.Dzisiaj można tam znaleźć,zarysy baraków.A na ich miejscu pod warstwą poszycia leśnego,spalone sprzączki,klamerki ,guziki i tym podobne rzeczy służące do produkcji mundurów.Kilkanaście lat temu,znalazłem tam nawet stertę spalonych mundurów,o dziwo ułożonych idealnie w kosteczkę.Co do lokalizacji,szukajcie a znajdziecie.
jakofako Posted June 15, 2009 Posted June 15, 2009 Wolf 25 ...cyt.... powinieneś wyrazić swoją opinię i na tym zakończyć i przedstawić swoja wiedzę na temat naszego podwrórka...". Nic dodać , nic ująć... typowo konsumpcyjne podejście...może podać jeszcze namiary na GPS ?! (pewnie nie...bo brak sprzętu...)Ja napiszę tylko jedno...przeczytałem to,czego nie ma...starcza...żal.Pozdrawiam!
tomala_kikol Posted June 18, 2009 Posted June 18, 2009 Witam! Wszystkich z Fordonu oraz Bydgoszczy proszę o kontakt pod nr gg 4897022;) chętnie pokonwersuje z Wami na znane tematy;)
Wolf 25 Posted June 25, 2009 Posted June 25, 2009 jakofako nie mam GPS-a bo w biedronce się skończyła wyprzedaz i nie zdążyłem kupić tylko VIPy wziąłem bo te dają najlepsze namiary heheheh
tatar Posted June 28, 2009 Posted June 28, 2009 A czy ktoś z panów,wie coś więcej na temat składów amunicji w Brzozie Bydgoskiej.Jakieś dwa kilometry,w stronę na Piecki znajdują się wykopane okopy.Zastanawia mnie,czy są to okopy należące do tych składów,czy też może pozostałości po walkach w 1939r.Z tego co wiem,pod Pieckami była jakaś większa potyczka w wrześniu 1939.
gpolus Posted June 28, 2009 Posted June 28, 2009 jesli chodzi o działania wojenne w okolicach piecek to czytałem gdzies w necie o losach wioski Łażyn/kleinwalde wioska ta podobno w znacznym stopniu ucierpiała na skutek działan wojennych. obecnie ta wioska nie istnieje pozostał tylko cmentazrz po jej mieszkancach i pare murów po domach.
artur.golata Posted July 14, 2009 Posted July 14, 2009 kol. tatar - jesli chodzi o Brzoze, nie polecam..masa odlamkow i 'urywajacego' lapki badziewiapzdr
umer1979 Posted July 14, 2009 Posted July 14, 2009 witam.....chciałbym potwierdzić to co wyżej w Brzozie to tylko łapki i nóżki można stracić, złomu tam jak diabli....dziwię się że jeszcze saperzy tego miejsca nie odwiedzili, ale 4 stalowe łuski Flak 18 w ładnym stanie wytargałem.Ostatnimi czasy byłem w Osówcu w sumie bez szału ...dużo łusek mauser,kulki ołowiane jakieś drobne monetki...pozdrawiam
tatar Posted July 14, 2009 Posted July 14, 2009 Panowie, Co znajduję się w Brzozie to ja wiem.Eksplorowałem to miejsce 30lat temu,znam tam każdy dół i to co się w nim znajdowało.Od amunicji strzeleckiej,po betonowe bomby.Teraz chodzi mi o poznanie historii tego miejsca.Z tego co wiem,to do 1939 r były tam Polskie bombo składy.Przejęte i rozbudowane przez Niemców.Dziwi mnie np fakt że wśród amunicji strzeleckiej,którą tam można znaleźć(czytaj łuski,w większości porozrywane)przeważa amunicja od Manlichera i STG43.A brak jest amunicji od Mausera,czy Parabellum najbardziej chyba popularnych w niemieckiej armii.
Wolf 25 Posted February 17, 2012 Posted February 17, 2012 To dziwne bo słyszałem ,że ty na bierząco czerpiesz doznania procentowe z tego sklepu i po których masz nadprzyrodzoną wizje odkrywczą:)))
wino1939 Posted February 18, 2012 Posted February 18, 2012 Zgłaszam kol.Wolfa do konkursu na archeologa roku 2012.Czepiać się po 3 latach:OPZdr
macbaton Posted February 19, 2012 Posted February 19, 2012 To się nazywa zacięcie! Nawet po paru latach przywalić ripostą :) Jestem za nazwaniem Archeolog 2012 :)
Nephilimer Posted February 19, 2012 Posted February 19, 2012 Ostatnio modne są określenia typu XYZ Wszechczasów".
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.