jakofako Napisano 8 Czerwiec 2009 Napisano 8 Czerwiec 2009 Gniewkos-proponuję trochę wiedzy,a mniej wycieczek" słownych.Z tą podstawówką,to akurat prawda,ale w twoim przypadku,jak sądzę.Tak się składa,że Bydgoszcz historycznie ma bardzo wiele wspólnego z Wielkopolską...ba nawet kiedyś należała administracyjnie do Wielkopolski.Skoro nie zrozumiałeś postu to piszę wprost...porównanie do Poznania nie oznacza,że Bydgoszcz ma coś wspólnego z Poznaniem,lecz jedynie pewne cechy charakterystyczne dla Poznania,a raczej dla jego mieszkańców.Widać jednak,że mam do czynienia z osobą o słabej orientacji.Wolf25-ty z kolei wg.mnie jesteś raczej zielony" i mało obeznany w środowisku i stąd twoje naiwne posty.Temat tego wątku są okolice Bydgoszczy ,a więc i wszystko z tym związane.Osobiście nie znam nawet jednej osoby z Bydgoszczy lub okolic(no może poza samym sobą...:)) ),która by nie nastawiała się przede wszystkim na tzw.fanty i nie kierowała zasadą yle przed innymi".Dodam jeszcze,że sporym nadużyciem jest pisanie o tzw.porządnych ludziach"....sugerujesz tutaj ,że jestes porządny oraz inni podobni tobie... Na szczęście na forum nie trzeba być,ani tym bardziej udawać porządnego.Można nawet pozwolić sobie na odrobinę prawdy,a z prawdą zazwyczaj jest tak,że w oczy kole :). Z przyjemnością stwierdzam,że w swoich postach wcale się nie pomyliłem nazywając klimaty bydgoskie wiochą...
jakofako Napisano 8 Czerwiec 2009 Napisano 8 Czerwiec 2009 P.S. Porządnym ludziom",którzy się wkurzają proponuję policzyć sobie do dziesięciu,ewentualnie jakiś lek na uspokojenie(nazwy nie podaję...żeby nie reklamować :))
jakofako Napisano 8 Czerwiec 2009 Napisano 8 Czerwiec 2009 Ostatnia rada Wolf25...wypowiadaj się w miarę możliwości tylko za siebie,a nie za innych i udzielaj dobrych rad tym,którzy wyrażnie dadzą ci znak,że tego oczekują :)
wino39 Napisano 8 Czerwiec 2009 Autor Napisano 8 Czerwiec 2009 ale sie zrobil OT !!!!!!!!!!!!! spokój
woytas Napisano 8 Czerwiec 2009 Napisano 8 Czerwiec 2009 Panowie to sa miejsca warte odwiedzenia...a powoli robi sie syf -zwolnijcie troszke - ok?Wnioski wyciagniete, karty rozdane na stol...
jakofako Napisano 8 Czerwiec 2009 Napisano 8 Czerwiec 2009 THX dla Osoby, która dba o to, by nikt nie zaniżał poziomu dysputy. Zainteresowanym polecam pola w Grucznie...zawsze coś wychodzi...
Wolf 25 Napisano 8 Czerwiec 2009 Napisano 8 Czerwiec 2009 No właśnie jeżeli kultura to po co zaczepki z Twojej strony.Jeżeli chodzi o okolice Bydgoszczy przedstawiam temat ,który uważam za słuszny no i czy się to Tobie podoba czy też nie ,powinieneś wyrazić swoją opinie i na tym zakończyć i przedstawić sowją wiedze na temat naszego podwórka i podzielić się z innymi a nie wyjeżdzać z jakimiś dziwnymi rzeczami typu:(A tak z innej beczki... Bydgoszcz, to w swerze poszukiwań wiocha i zalatuje z kilometra pyrami (Wielkopolską...Poznaniem... ??!!) Trzymajmy się wątku i zapomnijmy o sprawie
tatar Napisano 13 Czerwiec 2009 Napisano 13 Czerwiec 2009 Z tą wytwórnią mundurów, nie wiążcie zbyt wielkich nadziei.Niemcy wycofując się,spalili ją doszczętnie.Dzisiaj można tam znaleźć,zarysy baraków.A na ich miejscu pod warstwą poszycia leśnego,spalone sprzączki,klamerki ,guziki i tym podobne rzeczy służące do produkcji mundurów.Kilkanaście lat temu,znalazłem tam nawet stertę spalonych mundurów,o dziwo ułożonych idealnie w kosteczkę.Co do lokalizacji,szukajcie a znajdziecie.
jakofako Napisano 15 Czerwiec 2009 Napisano 15 Czerwiec 2009 Wolf 25 ...cyt.... powinieneś wyrazić swoją opinię i na tym zakończyć i przedstawić swoja wiedzę na temat naszego podwrórka...". Nic dodać , nic ująć... typowo konsumpcyjne podejście...może podać jeszcze namiary na GPS ?! (pewnie nie...bo brak sprzętu...)Ja napiszę tylko jedno...przeczytałem to,czego nie ma...starcza...żal.Pozdrawiam!
tomala_kikol Napisano 18 Czerwiec 2009 Napisano 18 Czerwiec 2009 Witam! Wszystkich z Fordonu oraz Bydgoszczy proszę o kontakt pod nr gg 4897022;) chętnie pokonwersuje z Wami na znane tematy;)
Wolf 25 Napisano 25 Czerwiec 2009 Napisano 25 Czerwiec 2009 jakofako nie mam GPS-a bo w biedronce się skończyła wyprzedaz i nie zdążyłem kupić tylko VIPy wziąłem bo te dają najlepsze namiary heheheh
tatar Napisano 28 Czerwiec 2009 Napisano 28 Czerwiec 2009 A czy ktoś z panów,wie coś więcej na temat składów amunicji w Brzozie Bydgoskiej.Jakieś dwa kilometry,w stronę na Piecki znajdują się wykopane okopy.Zastanawia mnie,czy są to okopy należące do tych składów,czy też może pozostałości po walkach w 1939r.Z tego co wiem,pod Pieckami była jakaś większa potyczka w wrześniu 1939.
gpolus Napisano 28 Czerwiec 2009 Napisano 28 Czerwiec 2009 jesli chodzi o działania wojenne w okolicach piecek to czytałem gdzies w necie o losach wioski Łażyn/kleinwalde wioska ta podobno w znacznym stopniu ucierpiała na skutek działan wojennych. obecnie ta wioska nie istnieje pozostał tylko cmentazrz po jej mieszkancach i pare murów po domach.
artur.golata Napisano 14 Lipiec 2009 Napisano 14 Lipiec 2009 kol. tatar - jesli chodzi o Brzoze, nie polecam..masa odlamkow i 'urywajacego' lapki badziewiapzdr
umer1979 Napisano 14 Lipiec 2009 Napisano 14 Lipiec 2009 witam.....chciałbym potwierdzić to co wyżej w Brzozie to tylko łapki i nóżki można stracić, złomu tam jak diabli....dziwię się że jeszcze saperzy tego miejsca nie odwiedzili, ale 4 stalowe łuski Flak 18 w ładnym stanie wytargałem.Ostatnimi czasy byłem w Osówcu w sumie bez szału ...dużo łusek mauser,kulki ołowiane jakieś drobne monetki...pozdrawiam
tatar Napisano 14 Lipiec 2009 Napisano 14 Lipiec 2009 Panowie, Co znajduję się w Brzozie to ja wiem.Eksplorowałem to miejsce 30lat temu,znam tam każdy dół i to co się w nim znajdowało.Od amunicji strzeleckiej,po betonowe bomby.Teraz chodzi mi o poznanie historii tego miejsca.Z tego co wiem,to do 1939 r były tam Polskie bombo składy.Przejęte i rozbudowane przez Niemców.Dziwi mnie np fakt że wśród amunicji strzeleckiej,którą tam można znaleźć(czytaj łuski,w większości porozrywane)przeważa amunicja od Manlichera i STG43.A brak jest amunicji od Mausera,czy Parabellum najbardziej chyba popularnych w niemieckiej armii.
Wolf 25 Napisano 17 Luty 2012 Napisano 17 Luty 2012 To dziwne bo słyszałem ,że ty na bierząco czerpiesz doznania procentowe z tego sklepu i po których masz nadprzyrodzoną wizje odkrywczą:)))
wino1939 Napisano 18 Luty 2012 Napisano 18 Luty 2012 Zgłaszam kol.Wolfa do konkursu na archeologa roku 2012.Czepiać się po 3 latach:OPZdr
macbaton Napisano 19 Luty 2012 Napisano 19 Luty 2012 To się nazywa zacięcie! Nawet po paru latach przywalić ripostą :) Jestem za nazwaniem Archeolog 2012 :)
Nephilimer Napisano 19 Luty 2012 Napisano 19 Luty 2012 Ostatnio modne są określenia typu XYZ Wszechczasów".
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.