Skocz do zawartości

Kolejna wpadka kolegi po fachu

220V

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy ktoś może mi podać definicję stanowiska archeologicznego"? Czy pozostałości ziemianek i zarysy okopów z I lub II wojny to stanowiska archeologiczne?
Napisano
Dialogiem z przestępcami w myśl ustawy zajmuje się policja, nie naukowcy, a poczynania detektorystów oceniać będzie historia."
Taki mały cytat.
http://www.archeolodzy.org/forum/Monitoring-i-ochrona-stanowisk-przed-detektorystami-vt121.html?highlight=&sid=215e02e5a51e22797aed844d9bee1a2f

Stanowisko archeologiczne:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Stanowisko_archeologiczne
Napisano
Wikipedia prawdy ci nie powie.
Tyle się mówi o stanowiskach a ja szukam i szukam i nie ma nic na ten temat. No chyba że na jakimś forum kilku archeo się wypowiada.
Napisano
No właśnie - za każdym razem po kolejnym zatrzymaniu policja informuje, że zatrzymany / podejrzany plądrował stanowiska archeologiczne". Daję sobie rekę uciąć, że większość z tych osób po prostu szukała na polach i w lasach, w których nigdy w życiu nie było żadnego archeologa i nie figurują na żadnych mapach obszarów o istotnym znaczeniu dla archeologii. Sądząc jednak po doniesieniach mediów i cytatach z informacji policyjnych - chodząc z wykrywaczem po pozostałościach radzieckiej ziemianki z 1944 roku plądruję stanowisko archeologiczne. Czyli jestem zagrożony karą pozbawienia wolności do lat 5 za wykopanie łuski od pepeszki. Fajnie...
Napisano
Sprzedaż pierwszo i drugowojennych fantów na allegro na pewno nie jest powodem zatrzymania. Natomiast jeżeli zatrzymany upodobał sobie ekspolorację stanowisk archeologicznych to i się doigrał i w działaniu policji nie widzę nic dziwnego. Koleś znał lokalizację stanowisk które plądrował.
Napisano
A jeżeli ziemianki czy okopy znajdują się na terenia stanowiska archeologicznego" o którym nikt nic nie wie??? Są jakieś mapy czy coś z dokładnie zaznaczonymi stanowiskami???
Napisano
Maku 73: a skad wiesz ze znal, przesłuchiwałeś Go ??
To że napisano że je znał, nie musi nawet oznaczac tego że sie o tym wygadał..
Ja też mogę napisać artykuł że zatrzymano Igrekowskiego, za to że trzymał w piwnicy Bursztynową Komnatę..

Nie ma jasno postawionego prawa przeciwko eksploracji, więc się je ugina po to, aby siłą wmówić ludziom że choćby kopali kamyczki do skalniaka, i tak nie będą mogli tego robić..
Drodzy panowie prokuratorzy i wszyscy odpowiedzialni za te nagonki, powinni juz dawno wyrosnac z PRL'owskiego naginania prawa na swoją stronę. Najpierw dajmy jasne powody, rzeczowe dowody i szczegółowe określenia w paragrafach, a potem nazywajmy ludzi winnymi!
To że ktoś słyszy zarzut, za rzecz prawnie nie określoną, pachnie troche totalitaryzmem, a to że gazeta napisze ze robil to i tamto, to szczerze mam gdzieś!!!
Rząd chce takiego bardzo europejskiego panstwa - prosze, niech weźmie przykład z Anglii, Niemiec, Czech, czy innych państw, które jakoś potrafią sobie radzić tak że i wilk syty i owca cała..
To wszystko co słyszy się wobec poszukiwaczy, to zwykłe kpiny, pomówienia, prowokacje i postronna interpretacja prawa!
Nawet gdyby zatrzymany miał w domu 500 wykrywaczy, to mogl je miec tylko w domu.
jeżeli nikogo nie złapano w terenie za rękę, z wykrywaczem w dłoni i saperką wbitą w stanowisko archeologiczne, to nikt z nas nie ma ochoty słuchać juz dluzej takich smiesznych artykułów!!
Napisano
To już nie jest śmieszne, to zaczyna się robić żałosne.
Daleko nam jeszcze do europy.
Widocznie wg. co niektórych lepiej aby coś zgniło w ziemi niż cieszyło oko przyszłych pokoleń.
Napisano
W wątku śmiechu warte" jest link do tematu na forum archeologów. Na końcu postu w tym wątku możemy przeczytać pytanio-wahanie:
Przy okazji, znow powraca pytanie, czy na archeologiczne badanie II wojny swiatowej jest jeszcze zbyt wczesnie, czy to ostatnia chwila, aby osiagnac maksimum informacji?"

Musimy poczekać aż szacowne grono panów specjalistów zdecyduje, czy uznać za wartościowe dla ich dziedziny zbierane przez nas pozostałości z tego okresu. A jak się chłopakom zwidzie że tak, no to już nie będzie problemu z określeniem co jest stanowiskiem archeo. WSZYSTKO.

http://archeolodzy.org/forum/Szcztki-zolnierza-Wermachtu-odkryli-polscy-archeolodzy-vt365.html

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie