stangret Napisano 25 Listopad 2008 Autor Share Napisano 25 Listopad 2008 Skarby Wielkiej Brytanii 5/5 PAP Małe zdjęcia Poszukiwacz skarbów Maurice Richardson pokazuje celtycki naszyjnik z epoki żelaza na wystawie znalezionych skarbów w Muzeum Brytyjskim w Londynie. Naszyjnik, tzw. Newark Torc, został przypadkiem odkryty w 2005 roku w Nottinghamshire w czasie poszukiwań wraku samolotu z czasów II wojny światowej. Skarb wyceniono na 360 tysięcy funtów i jest najcenniejszym przedmiotem, znalezionym podczas prywatnych poszukiwań w ostatniej dekadzie. Według raportu, w 2007 roku poszukiwacze skarbów znaleźli w sumie 749 zabytkowych przedmiotów, które trafiły do muezów w Anglii i Walii. Zgodnie z prawem, trzeba zgłosić odkrycie każdej rzeczy, która liczy ponad 300 lat. Liczba odkrytych skarbów znacznie wzrosła w ostatnich latach dzięki rozpowszechnieniu wykrywaczy metalu.(Onet.pl/ab) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 25 Listopad 2008 Share Napisano 25 Listopad 2008 Nie mogę czytać takich rzeczy, bo skłonny jestem wtedy uwierzyć że ludzie żyją gdzieś tam w normalnym kraju :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VanWorden Napisano 25 Listopad 2008 Share Napisano 25 Listopad 2008 Witamstangret - wiadomość jest mylna:) Zobacz co napisałem tu:http://www.odkrywca-online.pl/skarb-wikingow,484752.html#484752 Wyjaśnię dokładnie o co biega w najnowszym numerze Thesaurus News.PozdrawiamVW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stangret Napisano 25 Listopad 2008 Autor Share Napisano 25 Listopad 2008 Cholera faktycznie było. Sorry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.