martian. Napisano 23 Listopad 2008 Autor Napisano 23 Listopad 2008 Zapomniałem wielkości boratynki...
8total4 Napisano 23 Listopad 2008 Napisano 23 Listopad 2008 ja bym stawial na cos a'la Rzym/Grecja/Tatar..grube ?brąz ?albo coś zakatowanego na amen, albo coś bardzo starego..pozdro!!
Raned Napisano 24 Listopad 2008 Napisano 24 Listopad 2008 Idąc najprostszym tropem - fałszywa boratynka.
kopijnik2 Napisano 24 Listopad 2008 Napisano 24 Listopad 2008 a mi to na jakieś tereny z cyrylicą - greką - wyglądawyspy ? orzeł na jednej stronie - bałkany? XV- XVI?
martian. Napisano 24 Listopad 2008 Autor Napisano 24 Listopad 2008 Z Bałkanami- możliwe, nie wiem czy ja dobrze widzę tam ślepą wronę";)???
kopijnik2 Napisano 24 Listopad 2008 Napisano 24 Listopad 2008 http://www.rosenblumcoins.com/37c 28459liternictwo" z Twojego drugiego fotojedynie jako sugestia...nie mam informacji na temat ak drobnej" monety we wczesnym średniowieczu...
martian. Napisano 24 Listopad 2008 Autor Napisano 24 Listopad 2008 Mnie bardziej w kierunku naśladownictwa, możliwe bałkańskiego, skłaniało...
Raned Napisano 24 Listopad 2008 Napisano 24 Listopad 2008 Fałszerze w XVII w byli bardzo często analfabetami, poza tym boratynka stanowiła tak małą wartość, że często płacono większymi partiami np. w woreczkach i nikt poszczególnym egzemplarzom się nie przyglądał. W swojej praktyce trafiałem już tak prymitywne falsy, a czasami wręcz czyste krążki.
8total4 Napisano 24 Listopad 2008 Napisano 24 Listopad 2008 przyznam rację kol. Raned, to nieudolny fals Boratynki litewskiej.Widywałem często Pogoń 'rozciągniętą' na monecie jak wiewiórka polatucha, tutaj efekt widać podobny (1 fotka)... :)widać też robaczek w kształcie Ślepowronu..W każdym razie niektore falsy Boratynek są naprawde kpiną, widywalem juz takie ktore wyglądały jak np. Rzymek, z grubego kawałka miedzi, obsypane dookoła 'robaczkami'..wg. mnie kol. Raned ma rację w tej sprawie :)pozdrawiam!
martian. Napisano 24 Listopad 2008 Autor Napisano 24 Listopad 2008 Lelów;) Gdzieś widziałem podobne do naszych boratynek monetki z terenów Czarnogóry, nie pamiętam tylko gdzie..ale coś o podobnym wizerunku
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.