Skocz do zawartości
  • 0

Z jakiego okresu i do czego służyło ???

bialy8848

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

była też taka podkowa, mała.
Na zbiorczym zdjęciu jest jeszcze coś co przypomina kilof, oraz nożyczki do szczyżenia owiec i pręt kwadratowy z końcem jak wiertło
pozdrawiam bialy

Napisano
Nie jestem fachowcem:) ale przeciez to widac co to jest:
toporek, siekiera, podkowa, jakis kilof, nozyce i najprawdopodobniej grot lancy. mam troszke problem z dwoma przedmiotami lezacymi obok nozyc. moze jakies strzemie?
Ogolnie nie wyglada na rzeczy zakopane przed wiekami. Moze cos z przelomu XIX i XX wieku, moze troszke pozniej... nie wiem - ale nie martw sie jest tu wielu specy i napewno sie wszystko wyjasni
Napisano
'policja ujęła mężczyznę, który przy pomocy urządzenia do wykrywania metalu dewastował stanowiska archeologiczne.W mieszakniu zatrzymanego znaleziono min.średniowieczny topór, grot włóczni oraz inne przybory codziennego użytku.Zatrzymanemu przedstawiono zarzut....'
Napisano
Witam. To co podejrzewasz o bycie wiertłem, pewnie nim jest. Nożyczki nie muszą być do strzyzenia owiec, taki typ pojawił się jeszcze w okresie wpływów rzymskich i dopiero w czasach nowożytnych został wyparty przez te wspólczesne, najdłużej przetrwały właśnie przy strzyżeniu owieczek. Grot może być grotem, przydałaby się fotka z biku i wymiary. Kilof moze być żeczywiscie kilofem. To coś nad podkową i obok siekierki to zapewne ośnik, czyli urządzonko do strugania drewna. Ten większy toporek wygląda na średniowieczny i skoro to wszystko jest z jednego dołka, to może to być średniowiecze. Jeszcze pogrzebię w literaturze. Ciekawe co napiszą inni.
Napisano
Ta druga siekierka to temat bardzo dyskusyjny, bo siekierki w tym kształcie pojawiają się pod koniec 13 wieku i szwędają się po wiek 20. Jeżeli jakiś egzemplaż nie posiada znaków kowalskich, to jest praktycznie nie do wydatowania bez badań metaloznawczych.
Napisano
kolego, nikt z foty dokadnie Ci nie powie, ale spora szansa że fanty naprawdę stare, więc zapakuj je ładnie, a jeśli masz jeszcze jakieś to też i zdeponuj u znajomych, bo naprawdę duża szansa że podniesiesz statystyki wykrywalności wrogów Ludu
Napisano
Nie wiem czemu poprzedni post wszedł dwa razy. Przyjżałem się dokładnie i jeżeli to coś z prawego górnego rogu wygląda jak wąska motyka, to jest to pewnie ciosło, taka siekierka ciesielska z poprzecznym ostrzem. Ten niby kilof też może być czymś podobnym. Masz ładną kolekcję narzędzi ciesielskich z domieszkami innych rzeczy. Może schował to jakiś kowal na lepsze czasy w czasie jakiejś wojny. Jesli to żeczywiście jest sredniowieczny zestawik, to wtedy nawet jako złom zelazny przedstawiało to jaką taka wartość. Ale to tylko takie gdybanie. Fajne fanty. Przydałoby się to pokazać jakiemuś muzeum, nie wiem jak u ciebie, ale u mnie jak nie chceśz oddać albo odsprzedać, to proszą tylko o możliwość zrobienia rysunków i fotek. Pozdro.
Napisano
koledzy teraz to ja się boje!!!
że władza mnie zgarnie!
ale może lepiej żeby to zgniło w ziemi, prawda
jak się w k..... to jutro wracam z tym do ziemi gdzie ich miejsce, a może faktycznie skontaktuje się z muzeum rolnictwa itp w szreniawie wlkp
Napisano
koledzy troszke później dam dokładniejsze fotki tych fantów, a propo leżały na górce w lesie ziemia tam to sam piękny żółty piasek, więc za dużo wilgosi to one tam nie miały.
Napisano
Witam
Jeśli masz zamiar przekazać te przedmioty do muzeum albo pokazać je archeologom to ich nie czyść - nie ucieszą się. W archeologii tego typu depozyty określa się mianem skarbu". Te przedmioty zostały złożone w ziemi w jednym czasie a więc ich typologia odpowiada jednemu przedziałowi czasu w którym je używano + - czas powstania poszczególnych przedmiotów, i informacja o tym jak i o miejscu znaleziska jest cenna. Zawsze możesz przerysować przedmioty zrobić zdjęcia, mapkę i wysłać pocztą do wymienionego przez Ciebie Muzeum.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie