Skocz do zawartości
  • 0

Co to za szabla?Proszę o ID.

gilgamesz

Pytanie

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Szabla francuska wz1822 lekkiej kawalerii, z bocznymi kabłąkami. Szable takie używano w międzywojennym Wojsku Polskim, w większości z obciętymi kabłąkami bocznymi.
Napisano
Pałasz kirasjerski M 1876 Prusy wzorowany na francuskim pałaszu jazdy liniowej Mle 1854. Tak jak pisze kowalinho usunięty jeden z bocznych kabłąków rękojeści.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora pomsee 18:06 16-11-2008
Napisano
Hmm szczerze to głownia wygląda mi na głownię takiej szabli jak pisałem. Zwróć uwagę, że pokazany przez Ciebie pałasz ma zupełnie inny kształt kabłąka przy kapturku i że pałasz ten ma zupełnie inne kabłąki boczne. Szabla wz1822 miała dwa kabłąki boczne i tutaj jeden jest ucięty.
Tutaj jest ładny obrazek wz1822:

http://www.iirp.prv.pl/kawaleria/szable/1822/departament_kawalerii_szable_1822.html
Napisano
Obiekt gilgamesza jest bardzo zniszczony ale zwróć uwagę, że na jego resztce głowni bruzdy są dwie i symetryczne natomiast szabla wz. 1822 ma jedną i niesymetryczną.
Rękojeść też według mnie pasuje. Zauważ, że jest znacznie większa (jelec i kabłąk) niż we wz. 1822.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora pomsee 19:04 16-11-2008

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie