RyB@14 Napisano 15 Listopad 2008 Autor Napisano 15 Listopad 2008 Proszę o pomoc w identyfikacji: formacji, jednostki do jakiej ci żołnierze należeli, ich stopni, odznaczeń, wzorów mundurów i w jakich latach mogły byc te zdjęcia wykonane. Są to dalsi członkowie mojej rodziny, dlatego proszę o id.
8total4 Napisano 15 Listopad 2008 Napisano 15 Listopad 2008 witam. po cyfrze pułkowej oraz pieczęci na kopercie, można stwierdzić, iż osoba z fotografii po prawej stronie, to żołnierz 40 Pułku Piechoty Dzieci Lwowskich", posiadający POS - Państwową Odznakę Sportową, Przypinkę z Herbem Lwowa (nie wiem czy regulaminową), Mundur (chyba Wz.36), z guzikami wz.28..Nie jestem biegły w temacie stopni oraz przynależności, ale jest to chyba podoficer.Nie widzę niestety jakie odznaki (przypinki) znajdują się na rogatywce.Osoba ze zdjęcia po lewej, to prawdopodobnie (choć pewnie się mylę) Oficer Dyplomowany w stopniu Kaprala.Proszę o poprawki, i bez bicia jeżeli napisałem kompletne głupoty :)pozdro!
KonVonWin Napisano 16 Listopad 2008 Napisano 16 Listopad 2008 chyba że są to sznury wyróżniające jakaś specialność naprzyklad wzorowy cekamista itp wtedy te sznury noszono z prawego ramienia
KonVonWin Napisano 16 Listopad 2008 Napisano 16 Listopad 2008 Nie istnieje ktoś tak jak oficer w stopniu kaprala" stopnie oficerskie zaczynają się od podporucznika...a Kiedyś dawno dawno od chorążego stąd właśnie sluchacze szkół oficerskich noszą zwyczajowo tytuł podchorążych...
kowalinho Napisano 16 Listopad 2008 Napisano 16 Listopad 2008 1 - tu się zgadza, szeregowy 40 PP, mundur wz36, rogatywka wz35, i wymienione odznaki. Lata 1936-19392 - Kapral w dosyć dziwnym mundurze polowym, ale ze sznurami naramiennymi..?
8total4 Napisano 16 Listopad 2008 Napisano 16 Listopad 2008 a nie mógł mieć sznura jako oficer dyplomowany?pozdro!
kowalinho Napisano 16 Listopad 2008 Napisano 16 Listopad 2008 Sądzę, ze to raczej ozdobnik do zdjęcia, chociaż nie wiem jakie zasady co do sznurów naramiennych panowały w LWP (zdjęcie jest powojenne). Przed wojną akselbanty mieli prawo nosić oficerowie dyplomowani ale tylko na stanowiskach sztabowych.
kowalinho Napisano 16 Listopad 2008 Napisano 16 Listopad 2008 a nie mógł mieć sznura jako oficer dyplomowany?pozdro!"...Przecież jest młodszym podoficerem :)
kamien801 Napisano 16 Listopad 2008 Napisano 16 Listopad 2008 Witam! Kształt proporczyków noszonych na kołnierzu kurtki mundurowej tego kaprala może wskazywać na lata 1943 - 1944. Zgodnie z przepisami były to trójkąty równoramienne (6x3 cm). Zastanawia mnie przynależność tego podoficera do konkretnego rodzaju broni lub służby, bo po barwach proporczyków trudno to jednoznacznie stwierdzić. Myślę że te sznury naramienne to po prostu twórczość własna tego podoficera. Ponadto sznury nosi się z prawego ramienia, a nie jak na zdjęciu z lewego. Pozdrawiam.
RyB@14 Napisano 15 Listopad 2008 Autor Napisano 15 Listopad 2008 Proszę o pomoc w identyfikacji: formacji, jednostki do jakiej ci żołnierze należeli, ich stopni, odznaczeń, wzorów mundurów i w jakich latach mogły byc te zdjęcia wykonane. Są to dalsi członkowie mojej rodziny, dlatego proszę o id.
RyB@14 Napisano 15 Listopad 2008 Autor Napisano 15 Listopad 2008 Pieczęc na odwrocie. Wykonane we Lwowie.
RyB@14 Napisano 15 Listopad 2008 Autor Napisano 15 Listopad 2008 Foto 2. Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam.
Pytanie
RyB@14
Proszę o pomoc w identyfikacji: formacji, jednostki do jakiej ci żołnierze należeli, ich stopni, odznaczeń, wzorów mundurów i w jakich latach mogły byc te zdjęcia wykonane. Są to dalsi członkowie mojej rodziny, dlatego proszę o id.
13 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.