witas03 Napisano 15 Listopad 2008 Autor Napisano 15 Listopad 2008 przybyłem, zobaczyłem, bóg zwyciężył" Czy jest ktoś w stanie ocenić ten przedmiot? określić pochodzenie, wiek oraz przez jakie formacje była używana?
Łukasz Napisano 15 Listopad 2008 Napisano 15 Listopad 2008 Witam!Na pewno nie po tak słabym zdjęciu- więcej fotek i lepszej jakości!Pozdrawiam, Łukasz
witas03 Napisano 15 Listopad 2008 Autor Napisano 15 Listopad 2008 obecnie nie posiadam lepszej fotki . . . a jak nazywa sie ta szabla"?
Kubaz Napisano 15 Listopad 2008 Napisano 15 Listopad 2008 Szabla stylizowana na wschodnią, napis i data wskazują na upamiętnienie odsieczy wiedeńskiej.. Głownia jest kuta czy lana??
witas03 Napisano 15 Listopad 2008 Autor Napisano 15 Listopad 2008 nie potrafie odp czy kłuta czy lana . . . po czym to poznać?
pomsee Napisano 15 Listopad 2008 Napisano 15 Listopad 2008 Rzecz w tym, że z fotki trudno coś ostatecznego wywnioskować jednak zdaje mi się, że to współczesna kopia.Napis na głowni jest trawiony i zajmuje prawie całą jej długość a tego w epoce nie robiono. Poza tym ów cytat to zdanie, które było zawarte w liście Jana Sobieskiego do papieża po wiktorii wideńskiej i jako taki na szablach go nie umieszczano.
pomsee Napisano 15 Listopad 2008 Napisano 15 Listopad 2008 Zresztą pisanie o tej szabli kopia" jest niezbyt precyzyjne.Nie kopiuje bowiem żadnej historycznej broni ale jest impresją szabli w typie wschodnim" z inskrypcją nawiązującą do zwycięstwa wiedeńskiego w 1863 r. ale nie udająca oryginalnego zabytku.
Pytanie
witas03
przybyłem, zobaczyłem, bóg zwyciężył" Czy jest ktoś w stanie ocenić ten przedmiot? określić pochodzenie, wiek oraz przez jakie formacje była używana?
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.